Nyitókép: TV Joj

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a NAKA őrizetbe vette a volt főügyészt, Dobroslav Trnkát hatáskörrel való visszaélés vádjával. Trnka letartóztatására már néhány politikus is reagált, ebből szemezgettünk.

 

Zuzana Čaputová államfő szerint Trnka elfogása áttörést jelent a szlovák igazságszolgáltatásban.

 

„Ahhoz, hogy az igazságszolgáltatásban ténylegesen végbemenjen egy tisztulási folyamat, ismernünk kell az igazságot”

 

 hirdetes_300x300  

hangsúlyozza az államfő, aki szerint az ügyészség, a bíróságok és a rendőrség feladata továbbra is az, hogy saját soraikat rendezzék miután jogosan váltották ki a közvélemény rosszallását, ami miatt csökkent a megbízhatóságukba vetett hit.

 

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő szerint Trnka letartóztatása is azt mutatja, hogy

 

„ma nem léteznek semmilyen védett emberek”

 

akikkel szemben ne léphetnének fel a bűnüldöző szervek. Pellegrini hangsúlyozta, hogy ehhez kulcsfontosságú volt a rendőrfőkapitány választásának új törvényi kerete, melyet egyébként saját sikereként könyvel el.

 

Igor Matovič (OĽaNO) drámaian akciódúsabb fellépésre számított Trnka elfogása kapcsán. Szerinte így is sok időt kapott a NAKA-tól arra, hogy eltakarítsa a nyomokat maga után, ahogy arra is kellő időt kapott, hogy „megegyezzen a továbbiakról korrumpálódott barátaival” .

 

„Értelemszerűen felfoghatatlanul a NAKA a mai napig nem tartott házkutatásokat és nem fogta el Monika Jankovskát, Ján Počiateket, Norbert Bödört és másokat, akiknek már rég az igazságszolgáltatás keze között kellett volna végezniük”

 

tette hozzá az ellenzéki politikus.

 

Hasonló véleményt fogalmazott meg az SaS is. Sulíkék szerint Trnka elfogása egy komoly kérdést vált ki, mégpedig, hogy

 

„Ki mindenkinek segített az idő, amit a rendőrség adott Trnkának szabadlábon? Miért csak most járt el a rendőrség? Mire vártak? Még el kellett tüntetnie a nyomokat?

 

Richard Sulík szerint már két hónappal ezelőtt is vizsgálati fogságban lett volna Trnka helye, mivel valószínűsíthető volt, hogy lehetősége lesz befolyásolni a nyomozást.

 

A parlamenten kívüli KDH szerint Trnak elfogása „szomorú névjegye országunknak”, ugyanakkor „ez jó hír Szlovákiának”.

 

„Sosincs késő elkezdeni építeni az országot, amelyben működik az igazságszolgáltatás. Ha a rendőrség végre elkezdi az csinálni, ami a dolga, akkor ezek a ‘nagy halak’ a cellákban fognak halmozódni”

 

A szintén parlamenten kívüli PS/Spolu szerint Trnka őrizetbevétele a szükséges minimum.

 

„Nálunk ez, sajnos, ok az ünneplésre”

 

tették hozzá, majd megjegyezték, hogy a bilincsben lévő Trnkát olyan időben látják, mikor Jankovská, Počiatek és Bödör szabadlábon vannak.

 

A korábbi államfő, Andrej Kiska és pártja a Za ľudí szerint minden ügyet, ami Trnkához tartozott, az ügyészségnek újra le kellene ellenőriznie.

 

„A volt főügyész nem a maffia feje, amely uralta ezt az országot. Csak egy a csápok közül, amely segítette rejtőzni a csalókat, akik elkövették a bűntényeket”

 

Andrej Hrnčiar, aki a Most-Híd képviselői listájának 7. helyén indul a választásokon, közleményében úgy fogalmazott, hogy Trnka elfogása 10 évet késett, majd egy túrócszentmártoni (Martin) esetet írt le, amelyben a helyiek kárára hoztak döntést a Legfelsőbb Bíróságon Trnka közbenjárására.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.