Nyitókép: kollázs

 

Zuzana Čaputová szlovák államfő a választások után mindenképpen tiszteletben tartja majd a nép akaratát, ezért a parlamenti választások győztesével ül először tárgyalóasztalhoz még akkor is, ha az az extrémista ĽSNS lesz. Erről a korábbi államfőkkel tartott hagyományos közös ebéd után beszélt.

 

Az államfő szerint ez nem azt jelenti, hogy rögtön meg is bízza a kormányalakítással Kotlebát, ha az ő pártja győzne, ahogy az sem biztos, hogy egyáltalán kormányt tudna alakítani a nyíltan szélsőséges nézeteket valló párt.

 

Az államfő hangsúlyozta, hogy ha meg is bízná Kotlebáékat a kormányalakítással, ahhoz szükséges lenne a parlamenti többség biztosítása, itt pedig „tényleg ki kell várnunk a választások eredményét”. Čaputová szerint az is kérdéses, hogy lenne-e olyan párt vagy pártok, akik koalícióra lépnének Kotlebáékkal.

 hirdetes_300x300  

 

A közös ebéden egyébként Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič és Andrej Kiska is megjelent. A jelenlegi államfő szerint „nagyon termékeny és érdekes beszélgetés volt”. Elmondása szerint elődei megosztották vele tapasztalataikat, melyeket a poszt betöltése során szereztek, de szóba került az aktuálpolitika – úgy a belföldi mint a külügyek.

 

forrás: Zuzana Čaputová facebook-oldala

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!