Nyitókép forrása: sme.sk, kollázs: körkép.sk

 

A pénzügyminisztérium két ajánlatot mutatott be a sztrájkkészültségben lévő fuvarozóknak. Az egyik 20, a másik csaknem 30 millió euróval terheli meg a költségvetést. A fuvarozók hajlanak az egyezségre, de a sztrájkkészültségben lévő UNAS érdekvédelmi szervezet egyelőre óvatosabb a kérdésben. A kormányzattal szolgalelkűen és engedékenyebben viselkedő Česmad már elfogadná az ajánlatot.

 

A harmincmilliós csomag kiterjesztené az útadóra vonatkozó adókedvezményeket a 13 évesnél idősebb teherautókra is. A javaslat szerint a legrégibb járművek is minimum 20 százalékos adókedvezményben részesülnének. A legújabb (kevesebb, mint két éves) járművek esetén az adókedvezmény nagyságát a jelenlegi 25-ről 50 százalékra emelnék.

 

A környezetvédelmi megfontolásokból bevezetett elv azonban megmaradna: minél idősebb járműről van szó, annál kisebb az adókedvezmény.

 hirdetes_300x300  

 

A fuvarozók felfüggesztik a blokádot. Pellegrini az útadó csökkentését ígérte

 

Az UNAS óvatos, lát még lehetőséget

 

A kormánnyal minél előbbi megegyezésre hajló Česmad üdvözölte a Pénzügyminisztérium ajánlatát, és azt elfogadhatónak nevezte. Nem kell nagyon meglepődni, a Česmad nem csak későn csatlakozott a fuvarosok országos megmozdulásaihoz, de jóval engedékenyebben viselkedik a kormánnyal szemben.

 

A sztrájkkészültségben lévő UNAS egyelőre óvatosan nyilatkozik. Mindenképpen fontolóra veszik a pénzügyminiszter ajánlatát. Jelenleg azonban úgy vélik, hogy többet is ki tudnának harcolni a  kormánnyal szemben. Ennek ellenére azt remélik, hogy sikerül megállapodásra jutni a minisztériummal. Ráadásul a SkyToll-szerződésről még nem is esett szó. 

 

A fuvarosok a múlt héttől útlezárásokkal, blokáddal, a határátkelők országos lezárásával tiltakoztak a magas útadók és az igazságtalan útdíjrendszer miatt. Mindkét esetben arra panaszkodnak, hogy a magas adó- és díjterhek ellenére alig fejlődik a közúthálózat.

 

Autóipari szövetség: A sztrájk fennakadásokat okoz a termelésben

 

Miért tüntetnek az útdíjrendszer ellen a fuvarozók?

 

Az útdíjrendszer története 2008-ban kezdődik. Az akkori smeres közlekedési miniszter, Ľubomír Vážny (jelenleg a Szociális Biztosító igazgatója) meghirdette az elektronikus útdíjrendszer versenypályázatát, amellyel fizetőssé tette az autópályákat és az első osztályú utakat a 3,5 tonnánál nehezebb járművek számára.

 

A rendszer a díj megfizetését az utakon felállított elektronikus ellenőrző kapuk segítségével kontrollálja. A közbeszerzést a legdrágább ajánlatot asztalra letevő SkyToll nyerte meg (a második legdrágábbtól is 200 millióval magasabb árat szabott!), összesen 863 millió euró értékben. A Skytoll egy offshore vállalat, a tender elnyerésekor mind a négy hölgy-ügyvezetője a J&T befektetési csoportnak dolgozott.

 

A szerződés elképesztően előnytelen az állam (és az államkassza) számára: az útdíjkapuk hálózatának megépítését az állam vállalta magára (az adófizetők pénzéből, természetesen), és 256 millió eurót költöttek rá – kétszer többet, mint Csehországban.

 

Fuvarozók: Pellegrininek tíz éve volt rá, hogy tárgyaljon velünk

 

Aránytalanságok és beszédes összefüggések

 

Ráadásul, az útdíjból befolyó összegek fele (48 százaléka) a SkyTollnál köt ki – miközben Nyugaton a fenntartók általában 15-25 százalékot tehetnek zsebre. Hogy a szerződés előnytelen és igazságtalan, azt az Állami Számvevőszék is elismerte, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a befolyó összegeknek csak töredékét költik az utak javítására vagy bővítésére, a pénz zöme elfolyik a Nemzeti Autópálya Ügynökség (NDS) működési költségeire (nem autópálya építésre).

 

A fuvarozók tíz évvel az első tüntetések után újra az utcákra vonultak, hogy igazságosabb útadót és útdíjrendszert harcoljanak ki, természetesen kihasználva az választások közelségéből adódó lehetőséget. Peter Pellegrini (Smer) kormányfő azonban nem ismerheti el, hogy pártja kétes hátterű és eredményű szerződést kötött, ezért megfenyegette a fuvarozókat, hogy

 

a rendőrség feljegyzi és kiadja a sztrájkban részt vevő kamionosok adatait azoknak a cégeknek, akiknek anyagi káruk keletkezett az útblokádok miatt.

 

„Ha kárt okoznak, viselniük kell a következményeket”

 

mondta a kormányfő. Hasonló felelősségvállalásra pártját és Ľubomír Vážnýt nem szólította fel, az illető politikus tovább folytathatja bizonyára hozzáértő módon végzett munkáját a Szociális Biztosító élén.

 

Hosszú várakozásra kell számítaniuk decembertől a cseh határon a kamionosoknak

 

Érsek a tehetetlent játssza

 

A másik illetékes, Érsek Árpád (Most-Híd) jelenlegi közlekedési miniszter azzal védekezik, hogy a szerződést nem lehet felbontani, mert csak 2022-ben jár le. Bár Pellegrini a TA3 két héttel ezelőtti műsorában azt mondta, elvárja, hogy a közlekedési miniszter cselekedjen, vizsgálja meg a szerződés érvénytelenítését, és írjon ki új versenypályázatot, a gyakorlatban ezekből egyelőre semmi sem történt meg.

 

Pedig a kormányzat bontott már fel hatályos szerződést annak előnytelensége miatt. Ott van példaként a felsővisnyói alagút botránya, vagy a bősi vízerőmű és az olasz ENEL ügye.

 

A tétlenség hátterében természetesen sok minden állhat. Egy a Markíza televízió lehetséges eladásával foglalkozó Trend-cikk szerint a SkyToll jelenlegi főrészvényese, Petr Syrovátko az ismert cseh oligarcha és pénzember, Petr Kellner pénzén vásárolta be a magát a vállalatba. Kellner most a Markíza, a Doma és Dajto csatornákat is birtokló CME médiaholdingot vásárolná fel. A Markíza ma Szlovákia legbefolyásosabb tévécsatornája.

 

A PPF nem akarja eladni a Markízát sem a Pentának, sem Výbohnak

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!