Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Hétfőn folytatódik a Kuciak-gyilkosság főtárgyalása. Martina Kušnírová és Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolásának ügyében a bíróság Norbert Bödört és Jaroslav Haščákot fogja meghallgatni a bíróság.

 

Haščák a híres-hírhedt Penta befektetőcsoport egyik tulajdonosa, akinek nevét leggyakrabban a Gorilla-felvétellel hozzák kapcsolatban. A felvételen vélhetően Haščák beszél több prominens politikai személyiséggel a II. Dzurinda-kormány idején, privatizációról, províziókról (egyszerűbben: a közpénzek meglopásáról). A felvétel egyik részében Robert Ficoval is tárgyal.

 

Haščákot azért hallgatja meg a bíróság, mert saját bevallása szerint 15 éve ismeri a kettős leszámolás főgyanúsítottját, Marián Kočnert, aki a gyilkosság előtt nem sokkal egy üzenetben azt írta Haščáknak, hogy valakinek a likvidálásán dolgozik.

 hirdetes_300x300  

 

Bödör információkat adhatott ki kapcsolata révén

 

Hétfőn a bíróság előtt tehet vallomást Norbert Bödör is, az ismert Smerhez-közeli oligarcha, Miroslav Bödör fia. Az ifjabb Bödör közreműködött a Peter Tóth egykori SIS-ügynök által Kočner kérésére megszervezett megfigyelőcsapat létrehozásában. Ez a csoport több mint húsz újságírót követett le és figyelt kompromittáló információkat keresve magánéletükben. Nem meglepő, hogy mindegyik a Smerrel szemben kritikus írásairól volt ismert.

 

Egyes információk szerint Bödör felhasználva rendőrségi összeköttetéseit, a rendőrség adatbázisából szerzett részletes háttérinformációkat az újságírókról, köztük Ján Kuciakról is. Bödör ugyanis rokoni kapcsolatban áll Tibor Gašpar egykori országos főkapitánnyal, akinek épp a Kuciak-gyilkosság után kibontakozó belpolitikai válság miatt kellett távozni hivatalából.

 

A legújabb hírek szerint Bödör nem csak az újságírókat segített megfigyelni, de a Smer egyes, nem a párt keménytagjához tartozó tagjait is. Peter Tóth vallomása szerint Bödör az újságíró-gyilkosságban nem vett részt, de naprakész információkkal rendelkezett a nyomozást illetőn.

 

Kočner számára Kuciak veszélyt jelentett

 

A Kuciak-gyilkosság főgyanúsítottja Marián Kočner kétes hírű vállalkozó, aki a nyilvánosságra került Threema-üzenetek tanúsága szerint többször a Smer hatalmon maradása érdekében próbált cselekedni, bírókat, ügyészeket és nyomozókat próbált befolyásolni (pénzzel vagy fenyegetéssel). Saját pártot tervezett alapítani Cél (Cieľ) néven. Kočner azért rendelhette meg az oknyomozó újságíró meggyilkolását, mert az rendszeresen közölt leleplező cikkeket kétes ügyeiről, amelyeket a hatóság (kapcsolatainak köszönhetően) gyakran a szőnyeg alá söpört.

 

A gyilkosság másik vádlottja Alena Zsuzsová, Kočner közeli bizalmi embere, akit előszeretettel „uszított rá” politikusokra és más prominens személyekre, hogy információhoz vagy alkupozícióhoz jusson. Zsuzsová kapcsolatban hozható Basternák László néhai ógyallai polgármester 2010-es meggyilkolásával is. Ebben az ügyben a rendőrség nemrég lezárta a nyomozást, és várhatóan a vádemelés következik.

 

A harmadik vádlott Andruskó Zoltán, Zsuzsová vélhetően Kočner kérésére őt bérelhette fel a gyilkosságra. Andruskó vádalku keretében az ügy egyik koronatanúja lett, az általa kiadott információk kulcsfontosságúak a perben, főleg abban, hogy Kočnert közvetlenül a gyilkossághoz kössék.

 

A két utolsó vádlott Szabó Tamás és Miroslav Marček. Ők voltak a végrehajtók. Az előbbi sofőrként, az utóbbi gyilkosként vett részt a leszámolásban. Marček a hét elején több órás vallomásban mondta el, hogyan ölte meg a fiatal párt, milyen információkkal rendelkeztek róluk, és hogy azokat honnan kapták. Szabó és Marček egyébként unokatestvérek. Andruskó a gyilkosságra való megbízást Szabónak adta tovább, aki beszervezte Marčekot is.

 

A Kuciak-gyilkosság főtárgyalása jelenleg Szlovákia leginkább követett közéleti eseménye. A sorok között az ügyben érintett a teljes politikai elit és a háttérben tevékenykedő oligarcha-körök is. Kuciak-gyilkosság által napvilágra került információk (Gorilla-felvétel, Počiatek-felvétel, Threema, stb.) a politika legmagasabb szintjeire és az oligarchák köréig élnek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.