Nyitókép: teraz.sk

 

Hat hét van még hátra a parlamenti választásokig. Olyan voksolásról van szó, melyen postai úton külföldről is lehetséges a szavazás. Ilyen formában eddig elektronikusan vagy írásban több mint 48 ezer személy jelezte, hogy szeretne élni választói jogával.

 

Ez közel háromszorosa annak, amennyien négy évvel ezelőtt szavaztak külföldről. Akkor 17 ezer szavazat érkezett postai úton a világ különböző országaiban élő szlovák állampolgároktól.

 

A külföldről való szavazást január 10-ig lehetett kérvényezni. Rajtuk kívül mintegy 4 ezer olyan személy is jelezte választási szándékát, aki bár itt él, de nincs állandó lakhelye Szlovákiában.

 hirdetes_300x300  

 

Martin Slosiarik, a Focus ügynökség vezetője szerint a megnövekedett szám azt jelzi, hogy az emberek számára különösen nagy jelentőséggel bír a február 29-i voksolás és érzik annak fontosságát, egyúttal szeretnék érdemben is befolyásolni a döntést.

 

A postán küldött szavazatoknak legkésőbb február 28-ig kell beérkezniük az országba. A választói bizottság illetékese szerint már érkeznek is az első, ilyen szavazatok.

 

Aki a választások napján tudja, hogy tartózkodik majd lakóhelyén, az kérheti a választási igazolvány kiállítását, amellyel az ország bármelyik szavazóhelyiségében leadhatja szavazatát.

 

Körkép.sk/RTVS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!