Nyitókép forrása: SME.sk

 

Újabb érdekes információk kerültek nyilvánosságra a Kuciak-gyilkosság kapcsán. Kiderült, hogy a 2016-ban nemi erőszak-botrányba keveredett galántai Čistý deň reszocializációs intézet egyik alapítója, Zuzana Tománková Miková legalább egy alkalommal együtt nyaralt Marián Kočnerrel annak jachtján.

 

Az is kiderült, hogy Tománková Miková annak a patológusnak a jogi képviselője, aki elsőként vizsgálta meg a Kuciak-gyilkosság helyszínét (Kuciak és Kušnírová nagymácsédi házát), és az általa tett „szakértői“ véleményt több törvényszéki orvos is megcáfolta – mert valójában csak egy törvényszéki orvos  lehetett volna jelen a gyilkosság helyszínén.

 

A Szervezett Bűnözést és Korrupciót felderítő Projekt (Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP) nemzetközi oknyomozó szervezet által a Kuciak-gyilkosság oknyomozásában részt vevő lapok számára közzétett fotó és videó tanúsága szerint Tománková Miková Kočnerrel, és vélhetően Peter Tóthtal és annak feleségével tartózkodott együtt a jachton egy kirándulás alkalmával.

 hirdetes_400x285  

 

Kollár és a 15 éves lány

 

A köztük lévő kapcsolat nem újkeletű. Tománková Miková volt az, aki azzal vádolta meg Boris Kollár (Sme rodina) parlamenti képviselőt 2017 márciusában, hogy intim tartalmú üzeneteket váltott a Čistý deň egyik bentlakójával, egy 15 éves lánnyal. Kollár nevét nem hozta nyilvánosságra, de megfenyegette, hogy közzéteszi, ha nem távozik a politikából.

 

A Kuciak-gyilkosság tárgyalása: Hétfőn hallgatják meg Bödört és Haščákot

 

Kollár váratlanul azonban beismerte, hogy róla van szó, bár tagadta, hogy tisztában lett volna a vele írogató lány korával. Majd előhúzott egy beszédes fotót, amelyen vélhetően Tománková Miková, Kočner és Tóth beszélnek egy kávézóban. Kollár akkor azt mondta, hogy be akarják mocskolni a nevét, hogy az egész botrány, amit Tománková kirobbantott, Erik Tomáš (Smer) és a Smer műve.

 

Egyébként Tománková Miková egy SME-interjúban elismerte, hogy többször is találkozott Erik Tomášsal, akit Robert Fico jobbkezeként tartottak és tartanak ma is számon, és azt is, hogy segítséget kértek Kočnertől, hogy szellőztessen meg számukra előnyös információkat a Čistý deň kapcsán a médiában.

 

Később a Kollárral írogató lány feljelentette Tománková Mikovát és férjét, állítása szerint kényszerítették őt, hogy üzeneteket küldjön Kollárnak. Ügyvédje Daniel Lipšic volt. Egyébként Kollár 2019 tavaszán keveredett ki a botrányból, a rendőrség ekkor állapította meg, hogy „nem követett el bűncselekményt”. Robert Fico és a Smer azonban azóta is számtalanszor használta fel nyilatkozataiban a fiatal lánnyal folytatott üzenetváltásokat Kollár lejáratására.

 

Az inkompetens patológus ügyvédje

 

A Kuciak-gyilkosság első napjaiban rengeteg kérdés vetődött fel a rendőrség munkájával kapcsolatban. Mivel a kettős leszámolás ügyéről lerítt, hogy politikai indíttatású, ezért a rendőrségnek volt mit magyarázkodnia. Például azért, mert ahelyett, hogy egy törvényszéki orvost (vagy halottkémet) hívtak volna a helyszínre a két holttesthez, egy olyan patológust hívtak ki, aki legfeljebb hisztológiai ismeretekkel rendelkezett.

 

Erős nemtetszését fejezte ki a gyilkosság után emiatt a Törvényszéki Orvosok Szlovákiai Szövetsége is. Szerintük ugyanis ez az amatőr hiba (?) vezetett a halál idejének megállapításával kapcsolatos bizonytalanságokhoz, ráadásul a patológus inkompetenciája miatt fontos nyomokat szennyezhetett be vagy tehetett használhatatlanná.

 

A sajtó közlése szerint a bénázó és illetéktelen patológus jogi képviselője nem más, mint a Kočnerrel barátkozó Zuzana Tománková Miková.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.