Nyitókép: defencenews.sk

 

Tizennégy évvel a 42 halálos áldozatot követelő hejcei katasztrófa után az áldozatok családjai beperelik a szlovák államot.

 

Az AN-24 (5605) Hejce Polgári Társulás, mely főleg a tragikus balesetben elhunytak családjait tömöríti, közleményben jelentette be, hogy be fogják perelni a Szlovák Köztársaságot a katonai repülőgép balesete miatt.

 

„A Szlovák Köztársaság 42 polgárának megölése miatt, aki 2006. január 19-én békemisszióból tértek haza Koszovóból, az SzK Védelmi Minisztériuma a felelős”

 

 hirdetes_300x300  

írják közleményükben.

 

A feljelentés körülményeiről és tartalmáról a társulás később ad bővebb tájékoztatást.

 

A társulás a közösségi oldalán megjelentetett közleményben egyébként úgy fogalmaz, hogy Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter Hejcén tartott idei beszédére reagálva tesz lépéseket.

 

 

Ahhoz, hogy az áldozatok családtagjai feljelentéshez folyamodnak, köze van annak is, hogy a minisztérium 14 éve titkosította a nyomozati anyagot, és annak tartalmát azóta sem fedi fel a családtagok előtt – habár többször is kérvényezték.

 

A hivatalos verzió szerint a pilóták hibájából történt a baleset, azonban az áldozatok családtagjai szerint technikai probléma lépett fel, és emiatt került sor a tragédiára.

 

Az idei megemlékezésen egyébként az egyik pilóta testvére is felszólalt. Beszédében élesen kritizálta a tárca jelenlegi miniszterét is mondván, hogy nincs joga eldönteni, hogy a családok megtudhatják-e vagy sem, hogy mi az igazság a tragédiával kapcsolatban.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.