Nyitókép: finreport.sk

 

Szlovákiában nem büntetik a magas szinten elkövetett korrupciót – derült ki a Transparency International legújabb világranglistájából.

 

A 2019-es évre felállított korrupciós világranglistában Szlovákia az 59. helyet foglalja el, ami azt jelenti, hogy az előző évhez képest az ország két helyet rontott. Minderről a Transparency International Slovensko (TIS) igazgatója, Gabriel Šípoš számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján.

 

 hirdetes_810x300  

Az uniós tagállamok közül csak öt ország kapott rosszabb helyezést Szlovákiánál: Magyarország, Görögország, Horvátország, Románia és Bulgária.

 

A posztkommunista országok közül a legjobb helyezést Észtország érte el, amely a világranglista 18. helyét foglalja el. A legtöbb kelet-európai ország azonban a tavalyi évhez képest rosszabb eredményt ért el. A ranglistán leginkább Románia és Csehország esett vissza.

 

Tavaly a „legtisztább” országok közé Dánia és Új-Zéland tartozott. Ezzel szemben a legkorruptabb Szomália, Dél-Szudán és Szíria volt. Az országok kétharmada 50 pontnál kevesebbet szerzett, a maximális pontszám viszont 100 volt.

 

„A korrupció elleni harcnak sokkal nagyobb prioritást kellene élveznie”

 

– szögezte le Šípoš, majd hozzátette: bár a jelenlegi kormány programjában deklarálta a korrupció elleni küzdelmet, az eredmény mégis elmaradt.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.