Nyitókép: hnonline.sk

 

Ahogy arról a Körképen korábban beszámoltunk, a mai naptól (január 25-től) visszahívásig nem jár az SAD Zvolen autóbuszjáratainak többsége Besztercebánya megyében.

 

Az alaphelyzet

 

Az SAD Zvolen vezetésének csütörtöki döntése alapján szombati (január 25.) hatállyal leállította a településközi autóbusz-közlekedés biztosítását a megye részére. A vállalat szerint ez a reakció arra a hosszú ideje tartó huzavonára, amely a vállalat és a megye között folyik fizetéskötelezettségi kérdésekben.

 

 hirdetes_300x300  

A szerződés – amelyet még az előző megyeelnök, Marian Kotleba kötött meg a szolgáltatóval – öt évre szól és havi előleg folyósításával oldja meg a szolgáltatás fizetését. A megye álláspontja szerint az EU előírások értelmében a versenytárgyalás nélkül megkötött szolgáltatások nem lehetnek hosszabbak két évnél, így a szerződés rossz.

 

Az ilyen tárgyú beadványukat a Zólyomi Járásbíróság a napokban helybenhagyta. A szolgáltató azt sérelmezi, hogy így nincs jogalapja az elvégzett szolgáltatások megfizetésére sem.

 

Autóbusz-közlekedési káosz Besztercebánya megyében

 

Nem sikerült megegyezni, nem járnak a buszok

 

Ján Lunter megyeelnök szombat délelőtti sajtótájékoztatóján felszólította Peter Pellegrini kormányfőt, hogy személyesen is vegyen részt az autóbusz-társasággal folytatott egyeztetéseken, amelyek a helyzet megoldását szolgálnák. Pellegrini azonban kikelt Lunterre, hivatala közleményt adott ki a helyzettel kapcsolatban.

 

„A kormányfő felszólítja Lunteréket (apát és fiát)*, mint Besztercebánya megye vezetői képviselőit, hogy felelősségteljesen álljanak hozzá a helyzethez és a hétvége folyamán találjanak megoldást, ami lehetővé teszi az embereknek, hogy ismét használhassák a tömegközlekedést”

 

*Ján Lunter (az apa) a megyeelnök, Ondrej Lunter (a fia) a megye alelnöke

 

Lunter saját bevallása szerint azért kérte Pellegrini részvételét a tárgyalásokon, mert az SAD Zvolen részvényeinek mintegy 40%-át az állam birtokolja, így elvileg lehetne ráhatása az autóbusztársaság döntéseire.

 

„A jog és a közösségi érdek oldalára kellene állnia, hogy ne engedje az oligarcháknak a kizsákmányolásunkat”

 

Mondta Lunter Pellegrininek címezve szavait, aki még pénteken azt üzente neki a sajtón keresztül, hogy ha a miniszterelnöktől kér segítséget, akkor saját „tehetetlenségére” mutat rá, miután az ilyen jellegű problémák a megyeelnök kompetenciái közé tartoznak.

 

Az ellenzék Luntert támogatja

 

Michal Truban, a jelenleg parlamenten kívüli PS elnöke szerint ennek a botránynak a szálai a Smer élvezetéséhez vezetnek, mivel az SAD Zvolen Felügyelőtanácsában ott ül Pellegrini korábbi asszisztense, Miroslav Čellár. A helyzettel kapcsolatban felszólította a kormányt, hogy rendeljen el rendkívüli állapotot és használja az állam minden kapacitását a közlekedés-szolgáltatás biztosítására.

 

Juraj Šeliga, a Za ľudí alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy emberek ezrei nem jutnak el munkába a buszvállalat döntése miatt. Állítása szerint a kormányfő tétlen és nem akar segíteni a megyének annak ellenére, hogy részvényes a vonatkozó vállalatban.

 

Eduard Heger, az OĽaNO parlamenti képviselője is az áldatlan állapotok vétlen áldozataira hívta fel a figyelmet – a munkába járók, iskolások nem jutnak el munkába/iskolába, az emberek nem tudnak orvoshoz menni, ha nincs autójuk.

 

A kormányfő szóvivője szerint Pellegrini elutasítja az ellenzék hozzáállását, miután szerinte ők „egyedüliként politikai ügyet csinálnak egy menedzserszintű problémából”.

 

Lecsapott a lehetőségre a ZSSK

 

Kihasználná a kialakult helyzetet a ZSSK, amely megerősítette járatait a Besztercebánya-Zólyom vonalon. A vonattársaság közlése szerint a többi érintett szakaszon is figyelik a helyzetet és kellő érdeklődés esetén máshol is növeli kapacitását.

 

„Amennyiben folytatódik a krízishelyzet, a ZSSK hétfőtől kész megnövelni vonatjáratainak kapacitását a megye leginkább leterhelt vonalain:

 

Besztercebánya – Zólyom

Besztercebánya – Breznóbánya

Zólyom – Gyetva – Losonc – Fülek”

 

Kiket érint a közlekedés korlátozása?

 

A Zólyomi Autóbusz-közlekedési Vállalat többek között a Nagykürtösi, Korponai, Zólyomi, Selmecbányai, Breznóbányai és a Besztercebányai járásban biztosítja a városközi járatok üzemeltetését. Százhúsz vonalon mintegy száz járatot állítottak le.

 

A helyzet felettébb nyugtalanító a megye többi járására nézve is, mivel ugyanilyen helyzetben van a Losonci Autóbusz-közlekedési Vállalat (SAD Lučenec) is, amely a megye déli részén biztosítja a településközi autóbusz-közlekedést a megye részére. Jelen pillanatban arra várnak, hogy meg tudnak-e egyezni a megyével, vagy ők is leállítják a szolgáltatást, mint a zólyomi kollégáik.

 

Körkép.sk, hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!