Nyitókép forrása: ta3.com

 

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő gyakorlatokat rendelt el a pozsonyi reptéren és a felsőnémeti  és tiszacsernyői határátkelőknél. A gyakorlatokkal a hatóságok és az egészségügyi dolgozók a koronavírus esetleges megjelenésére és annak kezelésére készülnek fel. A kormányfő erről ma délelőtt, az egészségügyi minisztérium válságstábjának ülésezése után beszélt a sajtónak.

 

Pellegrini megerősítette, amit tegnap a hatóságok már közöltek, hogy Szlovákiában egyelőre még nem jelent meg a 2019-nCoV névre hallgató koronavírus, amely jelenleg Kínában tombol, de több más országban is megjelent. Ma reggelig a hivatalos jelentések 80 halálos áldozatról és 2800 megbetegedésről számoltak be.

 

„Nem becsülhetjük alá a helyzetet. A klinikai tesztek Franciaországban már három esetben kimutatták a vírust, vagyis megerősítést nyert, hogy a kórokozó itt van Európában. A másik súlyos információ, hogy míg korábban úgy hitték, hogy a vírus állatról terjed emberre, kiderült, hogy emberről is terjed emberre”

 

 hirdetes_300x300  

mondta a kormányfő. Pár lépéssel azonban lemaradt az eseményekről. A nemzetközi sajtó már napok óta arról ír, hogy nem csak emberről emberre fertőz a vírus, hanem hogy még a lappangási időszakban is képes fertőzni – ellentétben rokonával, a tizenöt éve nagy riadalmat keltő SARS-szal.

 

Egyelőre Berlinben vizsgálják majd a mintákat

 

A kormányfő elmondta, hogy egyelőre a vérteszteket Szlovákiából Berlinbe küldik kivizsgálásra, de már intézkedtek, hogy helyben is meglegyen a szükséges felszerelés a tesztek elvégzésére, és várhatóan a jövő héttől Szlovákiában vizsgálják ki a potenciális fertőzéses eseteket. Erre a célra Pellegrini, aki jelenleg (Andrea Kalavská korábbi egészségügyi miniszter lemondása miatt) az egészségügyi tárcát is vezeti, 400 ezer eurós keretet különített el.

 

A minisztérium ingyenesen hívható telefonos ügyfélszolgálatot is indít a mai nappal, amelyen a lakosok információt kérhetnek a betegség megelőzéséről.

 

Felszólította azokat, akik be akarják oltatni magukat influenza ellen, hogy tegyek meg mielőbb, hogy az influenza ne gyengítse le az immunrendszerüket és ne tegye így kiszolgáltatottá a koronavírussal szemben.

 

Pellegrini elmondása szerint a minisztérium a bécsi és a budapesti nemzetközi reptereket tartja a legközelebb eső kockázatos területeknek a nagymértékű átmenőforgalom miatt. Ezzel kapcsolatban arra kérte a lakosságot, hogy csak szükség esetén utazzanak el.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!