Nyitókép: aktuality.sk

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, nyilvánosságra került egy hangfelvétel részlete, melyben Andrej Danko és Alena Zsuzsová beszélgetnek telefonon 2016-ban. A beszélgetés félreérthetetlenül egy légyott tervezéséről szól a két fél között.

 

A felvétel már csak azért is érdekes, mert Marian Kočner telefonjában találtak rá. Mint ismert, Kočner és Zsuzsová is vádlottként szerepel a Kuciak-gyilkosság ügyében.

 

Az ellenzék elvárja, hogy lemondjon, Fico megint az újságírókat támadja

Veronika Remišová (Za ľudí) szerint Dankonak azonnal le kellene mondani házelnöki posztjáról. Szerinte egyértelművé vált, hogy Danko hazudott, mikor korábban azt mondta, hogy nem ismeri Zsuzsovát. Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, hogy

 hirdetes_300x300  

 

„Ugyancsak felmerül a kérdés a bűnüldöző szervek felé, hogy ilyen kommunikáció esetén veszélybe került-e az államérdek és az állambiztonság”

 

A PS/Spolu szerint Danko személye egyértelműen korrumpálódott és diszkreditálódott a hangfelvétel hatására. Úgy vélik, hogy Danko és Zsuzsová telefonbeszélgetése egyszer és mindenkorra véget kell hogy vessen Danko politikai karrierjének.

 

„Lemondja a vitákat, nem jár az emberek közé és a parlament utolsó ülésén megkérdőjeleződött, hogy milyen állapotban van”

 

írták közleményükben a progresszívek.

 

A KDH is Danko távozását követeli:

 

„Az Andrej Danko és Alena Zsuzsová közti telefonbeszélgetés nyilvánosságra hozásával kapcsolatban a KDH felszólítja őt, hogy azonnal mondjon le házelnöki funkciójáról”

 

Fico: Ártatlan telefonhívás

A Smer elnöke, Robert Fico a felvételre reagálva újfent a sajtót kritizálta és kiállt Danko mellett. A felvételben nem lát semmi olyat, ami fontos lenne a közérdek számára, magát a beszélgetést pedig ártatlannak titulálta.

 

„A média brutális beavatkozása a házelnök magánéletébe túlmegy minden határon”

 

mondta a közösségi hálón megjelent videójában.

 

Fico úgy véli, hogy a felvétel nyilvánosságra hozásával azt akarhatták elérni, hogy tönkretegyék Danko magánéletét, valamint hogy az SNS ne tudja átlépni a parlamenti küszöböt.

 

„Nincsenek ott semmilyen információk, amelyek bűntényt bizonyítanának, semmi, ami befolyásolta volna a második legmagasabb közjogi méltóság funkciójának teljesítését. Ez az alkotmányellenesség csúcsa”

 

jelentette ki Fico, akit korábban azzal a Mária Troškovával hoztak kapcsolatba, aki előtte a drogügyei miatt már elítélt Antonino Vadala szeretője volt.

 

Anton Hrnko is kiállt párttársa mellett. Szerinte a beszélgetésből semmi több nem derül ki, csak „normális férfias hajlandóság a vágyakozásra (flörtre)”.

 

A miniszterek inkább nem reagálnak

 

Az Aktuality.sk a szerdai kormányülés előtt megszólított több minisztert is. Peter Žiga, Peter Kamenický (mindketten Smer-SD), Érsek Árpád, Gál Gábor (mindketten Most-Híd) és Martina Lubyová (SNS) nem kívánta nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

 

Richard Raši (Smer) szerint

 

„Most, mikor tudjuk, hogy létezett Kočner kommandója, senki sem tekintheti normálisnak. De abban az időben, mikor Danko úr kommunikált a nevezett hölggyel, valószínűleg nem is tudta, hogy kivel beszél. Ráhagyjuk, magyarázza meg ő”

 

Ján Richter (Smer) elmondása szerint először kíváncsi Danko magyarázatára, és csak utána értékeli a helyzetet.

 

Danko sajtótájékoztatót tart

 

Az SNS elnöke idáig nem nyilatkozott a hangfelvétellel kapcsolatban, azonban 11:30-ra sajtótájékoztatót hívott össze, melynek témája az „alapvető emberi jogok megsértése”. Szóvivője egyelőre csak azt hangsúlyozza, hogy Danko nem találkozott személyesen Zsuzsovával.

 

Körkép.sk, aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.