Nyitókép forrása: facebook.com/UNAS

 

A Fuvarozók Szlovákiai Uniója (UNAS) kénytelen volt felfüggeszteni az útblokádot, miután a rendőrség beavatkozott – derül ki az UNAS facebookon is közzétett nyilatkozatából. Egyelőre marad a sztrájkkészültség, de a határátkelők és az eddig „ostromlott” városi csomópontok (Rózsahegy) nincsenek blokád alatt.

 

Az UNAS azt is megjegyezte, hogy a kormány tegnap ismét a ČESMAD-dal tárgyalt, de mivel ez a szervezet csak zöümében a nagy szállítmányozó-vállalatokat képviseli, úgy értékelték, hogy a kormány ismét a kis- és közepes szállítmányozókról dönt, nélkülük.

 

Az UNAS azt is elismerte, hogy a kormánnyal való viszonyuk fagypont körülire süllyedt.

 hirdetes_810x300  

 

Egyértelmű, hogy a kormányzat az erő kommunikációját választotta, a rendőrség már szerdán mindenféle időjárási viszonyokra hivatkozva „veszélyesnek“ titulálta a fuvarozók sztrájkját. Közben a kormány megszavazta azt a kedvezményt, amit az UNAS elutasított, de a ČESMAD készséggel elfogadott. Az egész sztrájk alapproblémáját jelentő SkyToll szerződés továbbra is szent és sérthetetlen.

 

Fuvarozósztrájk: A nagyszombati PSA-nál már áll a termelés, a VW a vita rendezését sürgeti Pellegrininél

Ki képivel kit?

 

Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter szerint az uniós jog sem engedte, hogy az UNAS követeléseinek eleget tegyenek. Ők az útadó 50 százalékos csökkentését és az útdíj-kedvezmények (ezzel függ össze a botrányos SkyToll szerződés) 18-26 százalékos növelését. Ezzel a Visegrádi Négyek átlagára csökkentek volna a szállítmányozás közvetlen adóterhei.

 

A fuvarozók sztrájkja az év elején bontakozott ki és vált országos méretévű. Az kiindulópont az volt, hogy az Állami Számvevőszék az egyébként titkosított útdíjrendszerre vonatkozó szerződés megvizsgálása után kijelentette, hogy az előnytelen az állam számára.

 

Például az útdíjkapukat az állam az adófizetők pénzéből építette fel a SkyToll számára a csehországi árak duplájáért. A szerződés letelte után az állam ezeket megvásárolhatja. Tehát mégegyszer: az adófizetők pénzéből felépített útdíjkapukat az állam később megvásárolhatja az adófizetők pénzén a cégtől. (Egyébként az elképesztően előnytelen szerződést a smeres Ľubomír Vážny írta alá 2008-ban, akkor még közlekedési miniszterkét. Ma a Szociális Biztosító főigazgatója.)

 

Ellenszél: A vasmű kárigényléssel fenyegetőzik, Rózsahegy megvonta a kamionosok gyülekezési jogát

 

A szerződés alapján a SkyToll vállalat az útdíjbevételek 48 százalékát vághatja zsebre, ez önmagában is rendkívül magas arány, de más, hozzá kapcsolódó szolgáltatást végző cégeken keresztül ez valójában 50 százalék feletti összeg. A 2010-2018 közötti időszakban befizetett útdíjakból 744 millió vándorolt a SkyToll zsebébe (a céget a J&T befektetőcsoport érdekeltségébe sorolják).

 

A szerződést az illetékesek támadhatatlannak ítélték, amit nem lehet vagy nem éri meg felmondani. A kormány a sztrájkoló fuvarozókat kártérítési perekkel és rendőri beavatkozással fenyegette meg az útblokádok idején, ahelyett, hogy orvosolták volna a központi problémát. Beszédes, hogy a most kormány által elfogadott „engedmények” is inkább az állami költségvetés terhére történtek, nem a SkyToll bevételeit rövidítették meg.

 

Végezetül pedig még egy érdekes megjegyzés. A szlovák nemzeti stadion előszerződésében lefektetett 75,23 millió eurós felvásárlási ár a tegnapi nap 98,445 millióra emelkedett. Ennyit fizet majd ki az állam Ivan Kmotrík ismert oligarchának az előzőleg papírra vetett összeg helyett. Ez a szerződés vajon miért nem volt szent és sérthetetlen…?

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.