Nyitókép: Aktuality.sk/Adam Prommer

 

Tegnap a nagyszombati SNP téren két ellentétes megmozdulásra került sor. Egyrészt az extrémista ĽSNS párt tartott kampánytalálkozót, másrészt a Nagyszombat nem áll szóba a fasisztákkal (Trnava s fašistami nediskutuje) nevű mozgalom tartott tüntetést, amelyen az ellenzéki politikusok is részt vettek.

 

A tüntetésen az extrémista tüntetők megtámadták a PS/Spolu koalíció tagjait, akik ma vallomást és feljelentést tettek a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökségen (NAKA).

 

  hirdetes_300x300   

Truban: Azt kiabálták, hogy megölnek minket

 

 „Kotlebáék és az extrémisták megmutatták, hogy tényleg erőszaktevők. A tegnapi tüntetésen is azt kiabálták nekünk, hogy megölnek minket“

 

– nyilatkozta a tegnapi incidenssel kapcsolatban Michal Truban, a PS/Spolu listavezetője.

 

„Ők az öklüket használják, mi pedig a törvényt fogjuk használni ellenük“

 

– tette hozzá Truban.

 

Odsudzujeme násilie, stojíme za ľuďmi, ktorí sa po celom Slovensku prichádzajú postaviť na námestia, aby uplatnili svoje…

Gepostet von Michal Truban am Samstag, 1. Februar 2020

 

 „Nem véletlen áldozatok voltunk. Kiválasztottak minket, mert Michallal (Trubannal – szerk. megj.) mentünk. Tudták, hogy kik vagyunk“

 

– kommentálta a tegnap támadást Pavel Sibyla, a PS/Spolu képviselője.

 

A politikus szerint, ha nem jelenti az esetet a rendőrségen, akkor a jövőbeli tüntetéseken a támadók többet is megengedhetnek maguknak.

 

Sibyla szerin az eset akkor történt, amikor az akció után az autójukhoz siettek. Egy 15 fős társaság a párt elnökét, Michal Trubant szidalmazta, majd el akarták venni a transzparanseiket. Mivel Sibyla nem akarta átadni a „náciknak” a transzparenst, ezért az egyik az egyik támadó ököllel megütötte, majd még több ütést is kapott a társaihoz hasonlóan. A támadók ezt követően elmenekültek a helyszínről.

 

A megtámadott ellenzéki politikusok szerint az extrémisták erőszakos tettét politikai gyűlölet motiválta.

 

A két megmozduláson több mint ezer ember vett részt, de a fasisztaellenes tüntetők kétszer annyian voltak, mint a fasiszták. A két csoportot rendőrautók választották el egymástól. A hangulat már az elejétől fogva feszült volt, ugynias az ĽSNS-es hívek sörösdobozokat dobáltak és indulatosan kiabáltak a résztvevőkre.

 

SME/Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.