Nyitókép: Körkép.sk/KPA

 

Mi a helyzet a kettős állampolgárság kérdésével az OĽANO esetében, akar-e miniszterelnök lenni Igor Matovič, hogyan képzelik az esetleges koalíciós együttműködést az Egyszerű Emberek, mit változtatnának meg kormányra kerülésük esetén? Ezeket a témákat érintette leginkább az OĽANO nagymegyeri lakossági fóruma, amelyet mi is meghallgattunk.

 

Szombat koraeste Nagymegyeren tartott lakossági fórumot az OĽANO Jaroslav Naď, a párt védelmi árnyékminisztere vezetésével. A fórumon jelen volt még többek között Lukáš Kyselica, aki a Gorilla-ügyben eljáró nyomozócsoport egykori vezetője, Roman Mikulec, aki a Radičová-kormány idején volt a katonai hírszerzés vezetője, valamint Ján Berceli vállalkozó és Cseh Péter régiós politikus is (szintén az OĽANO listáján indulnak).

 

Az egyébként teljes egészében szlovák nyelven zajló fórum merőben más hangulatú és vonalvezetésű volt, mint amit például a Most-Híd akcióin tapasztalhattunk, és ez nem csak abból fakad, hogy az egyik ellenzéki, a másik pedig kormánypárt. Az érdeklődők köre is merőben más volt: az OĽANO fórumára a középosztály képviselői voltak leginkább kíváncsiak.

 hirdetes_810x300  

 

Magyar témák csak a beszélgetés legvégén merültek fel az egyik lakos kérdése kapcsán. De haladjunk sorjában.

 

A mikrofonnál Jaroslav Naď, tőle balra Roman Mikulec, bal szélen pedig Lukáš Kyselica a nagymegyeri Stefarez étteremben. Fotó: Körkép.sk/KPA

 

Anyagi felelősségvállalás

 

Épp tegnap tartott ugyanis sajtótájékoztatót az OĽANO, amelyben bemutattak 11 konkrét javaslatot. Ezek lényege, hogy kormányprogramba vételük nélkül az OĽANO nem fog koalícióra lépni senkivel, legalábbis Matovič állítása szerint.

 

A fórumon ezek közül elsőként a politikusok anyagi felelősségvállalásának bevezetése volt, hogy ők is – a hétköznapi munkásokhoz hasonlóan – vagyonukkal feleljenek munkájukért és döntéseikért.

 

„Miért teheti meg egy miniszter, aki kezében tartja a mi, az adófizetők vagyonát, hogy saját döntéséből beterjeszt a kormány elé javaslatot, amit a kormány elfogad, aztán pedig azzal védekezik, hogy nem ő, hanem a kormány fogadta el a döntést, egy kollektív testület és ezért nem lehet felelős érte – és így reggeltől estig lophatnak, amennyit akarnak”

 

mondta Naď. Később a hallgatóságból valaki megkérdezte az OĽANO politikusait, hogy ezzel nem fognák-e vissza a döntési mechanizmust a minisztériumokban, mivelhogy a miniszter nem mer majd dönteni az anyagi felelősségvállalás miatt.

 

Fotó: Körkép.sk/KPA

 

Kéz kezet mos? Nehezítenék a dolgot

 

Az egykori rendőr és a Gorilla-nyomozócsoport korábbi vezetője, Lukáš Kyselica elmondta, hogy az elmúlt években a törvények szigorításának nem volt semmilyen hatása.

 

„Lényegtelen, hogy növelik a büntetéseket, vagy épp csökkentik, összességében a korrupció tekintetében Szlovákiában szánalmasan állunk, a nemzetközi rangsorokban a lista végén kullogunk, tehát az út nem erre vezet”

 

fogalmazott. Az említett 11 pont között szerepel egy olyan tétel is, miszerint a korrupciót bejelentő személy a vonatkozó összeg felét megkapná. Kyselica elmondta, hogy ennek az intézkedésnek az a lényege, hogy ha az egyik fél törvénybe ütköző módon pénzt kér valamilyen előny megszerzése érdekében, a másik félnek érdekében áll jelenteni a dolgot, mert a pénz felét törvényesen megkapja.

 

„Egyik fél sem fogja tudni, hogy a másik nem akarja-e őt majd feljelenteni”

 

mondta.

 

Fotó: Körkép.sk/KPA

 

Az SNS is téma volt

 

A beszélgetés többi részében szakmai illetve politikai témákat feszegettek, mint hogy valóban szükség volt-e Szlovákiában 2,3 milliárd euró értékben drága amerikai vadászgépeket vásárolni, miközben a célnak megfeleltek volna az egy milliárd euróval olcsóbb svéd Grippen gépek is.

 

Naď állítása szerint az SNS teljesen ellentmondásosan nyilatkozik a szlovák légitámaszpontok felújítása kapcsán is, amellyel Andrej Danko előszeretettel támadja Zuzana Čaputová államfőt. Naď szerint ugyanis az SNS védelmi minisztere, Peter Gajdoš maga kérte, hogy az amerikaiak adjanak pénzt a légitámaszpontok felújítására. Az ok: a megrendelt F-16-osokhoz. nem elég jó minőségű a katonai repterek állapota.

 

Az SNS végül ezt nagy felhajtás mellett elutasította, ma pedig közpénzből újítják fel mindkét repteret, hogy fogadni tudják az új vadászgépeket.

 

Matovič, mint kormányfő?

 

A hallgatóságból érkezett a kérdés, hogy Igor Matovič rendelkezik-e kormányfői ambíciókkal. Nos, erre nem érkezett egyenes. Jaro Naď elmondta, hogy az íratlan szabályok szerint egy koalícióban a legtöbb szavazatot szerző párt jelöli a kormányfőt, akár saját berkeiből, akár párton kívülről. Mivel Matovič a párt elnöke, ezért, ha vannak ilyen ambíciói, és az OĽANO lenne az ellenzék legerősebb pártja, akkor jogot formálhat a miniszterelnöki székre.

 

Egyszerűbben fogalmazva, Matovič akkor lehet kormányfő, ha megelőzi leendő partnereit (erre a felmérések szerint jelenleg minden esélye megvan), és ha ezt le tudja nyomni partnerei torkán.

 

“700 millió eurót loptak el” – Matovič nyilvánosságra hozta a SkyToll-szerződést

 

Kitérő válasz a kettős állampolgárság kérdésére

 

A kettős állampolgárság témája szintén a hallgatók kérdése kapcsán merült fel. Ezzel kapcsolatban ugyancsak nehezen értelmezhető válasz született. Naď elmondta, hogy a törvény nem jó, és mindenképpen szeretnék megváltoztatni, ugyanakkor elmondta azt is, hogy olyan megoldást keresnek, „amivel elkerülhető, hogy beavatkozzunk más országok belügyeibe“. A Fico-féle állampolgársági törvényről azt mondta,

 

„Orbán Viktor értelmetlen törvényére egy másik értelmetlen törvénnyel válaszolt Szlovákia“

 

Naď meghatározásába elég sok minden belefér, a „beavatkozás“ kérdésköre azonban egyértelműen a kettős állampolgársággal járó szavazati jogot takarja.

 

Az OĽANO régiós képviselőjétől, Cseh Pétertől (Peter Csehtől?) elhangzott az is, hogy Igor Matovič 2012-ben azért szavazott a kettős állampolgárság ellen – ezt a Most-híd a mai napig felemlegeti – mert „meg akarta akadályozni, hogy az SNS népszerűsége növekedjen”. Kijelentette, hogy „Orbán Viktor arra akarta használni a kettős állampolgárságot, hogy 400 ezer magyar szavazatát szerezhesse meg”.

 

Érsek Árpád most-hidas listavezető és közlekedési miniszter óriásplakátja mellett parkolt le az OĽANO-s kampányautó, rajta a felirat: győzzük le együtt a maffiát… Fotó: Körkép.sk/KPA

 

Körkép.sk/KL

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.