Nyitókép: pravda.sk

 

USB-kulcs, fotók, bemért mobiltelefonok – ez mind alátámasztja az eddig meghallgatott tanúk vallomásait, akik állítják, hogy Ján Kuciak meggyilkolásában Marian Kočner volt a megrendelő.

 

Annak lehetőségét, hogy Marian Kočner volt a megrendelője Ján Kuciak meggyilkolásának, több közvetett bizonyíték is alátámasztja. Főleg a már elítélt Andruskó Zoltán valamint Kočner közeli embere, Peter Tóth vallomásai bizonyítják a kétes hírű vállalkozó bűnösségét.

 

Ehhez jön hozzá egy USB-kulcs a Kuciakról készül fotókkal, Kočner banki készpénz-felvételei, valamint a Threema-üzenetek.

 hirdetes_300x300  

 

Daniel Lipšic, a Kuciak-család jogi képviselője szerint a már eddig összegyűjtött bizonyítékok is kizárják, hogy bárki más álljon a gyilkosság megrendelése mögött. Minderről az Aktuality.sk-nak beszélt.

 

Fotók az USB-n

 

Már a gyilkossági tárgyalás első két hetében két súlyos állítás is elhangzott Kočner ellen. Tóth állítja, hogy nem kételkedik abban, hogy Kočner intézte a gyilkosságot. Andruskó pedig arról beszélt, hogy Alena Zsuzsová mivel magyarázta a gyilkosság szükségességét – Kuciak Kočnerről írt és veszélyes.

 

Andruskó saját bevallása szerint közvetítette a gyilkossági megrendelést Zsuzsová és a gútai unokatestvérek – Tomáš Szabó és Miroslav Marček között.

 

„Andruskó és Tóth vallomása fontos, és értem, hogy a védelem kétségbe vonja őket. De kulcsfontosságú, hogy a vallomásaikat több más objektív bizonyítékkal lehet alátámasztani.”

 

mondta Lipšic.

 

Andruskó a bíróságon felismerte azokat a fotókat, melyeket Peter Tóth Kočner megbízásából készíttetett a „megfigyelő kommandóval”, és melyek Zsuzsová adott át Andruskónak a „célszemélyről”. Andruskó ezeket a fotókat továbbította Szabónak és Marčeknek. Emellett a képeket tartalmazó USB-t megtalálták Kočner házában, ezzel pedig sikerült összekötni a láncot.

 

Banki készpénz-felvételek

 

Egy következő fontos bizonyíték Zsuzsová és Kočner találkozói a gyilkosság idején és után. A rendőrségnek sikerült bemérni a két fél mobiljait az adott időpontokban, ezek a találkozók pedig ültek Kočner banki pénzfelvételeivel és a gyilkosok kifizetésével.

 

Kočner először a gyilkosságot követő napon vett fel pénzt és ugyanakkor találkozott Zsuzsovával, majd az ügy medializálása után szintén bement a bankba és találkozott Zsuzsovával.

 

Ugyanebben az időszakban kereste Andruskó is Zsuzsovát, hogy több pénzt kérjek a gyilkosságot elkövetők nevében.

 

Threema

 

Lipšic ugyancsak fontos bizonyítéknak nevezte a Threema-üzeneteket, habár Kočner és Zsuzsová „kódolva” beszéltek a gyilkosságról.

 

Zsuzsová a gyilkosság napján azt írta Kočnernek, hogy azt álmodta, hogy kiesett a foga, ami a babona szerint azt jelenti, hogy valaki meghal. Ugyancsak a gyilkosság napján Kočner emotikonokkal úgy válaszolt Zsuzsovának, hogy ’50’ ‘->’ ‘soon’ (hamarosan) és a halál szimbóluma. A nyomozók szerint a gútai unokatestvérek 50 ezer eurót kaptak a gyilkosságért.

 

Zsuzsová a gyilkosság másnapján azt írta Kočnernek, hogy „1 már Tényleg kiesett”, tehát hogy egy valaki már biztosan meghalt.

 

Lipšic szerint még ezek a „virágnyelven” megírt üzenetek is könnyedén értelmezhetők a többi bizonyíték és a vallomások összevetésével. Ráadásul a bíróság már elismerte, hogy a Threema-üzenetekhez törvényesen jutottak hozzá, azonban felolvasásukat egyelőre nem engedélyezték.

 

A főtárgyalás ma, azaz február 3-án folytatók a bazini Specializált Büntetőbíróságon. A héten főleg különféle szakértőket – antropológusokat, ballisztikusokat, pszichológusokat, pszichiátereket hallgatnak majd meg.

 

aktuality.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.