Nyitókép: Körkép.sk

 

A Magyar Közösségi Összefogás Körkép.sk által korábban elsőként értékelt és pozitívan kihozott választási programját, az INESS nevű független jobboldali thin-tank, is magasra értékelte.

 

Programbemutató után – Óvatos dicséret a Magyar Közösségi Összefogás számára

 

A felmérések alapján egyelőre 4 százalék alatt levő választási listának mindenesetre plusz muníciót adhat a kampányban, ha az elemző intézet programjukban a szakmaiságot igazolja vissza.

 hirdetes_300x300  

 

A választások közeledtével az egyes elemző intézmények is sorra értékelik a választásokon induló politikai pártok programjait. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egy általános, mindenre kiterjedő, abszolút elfogadható sorrendet lehetne felállítani a pártok sorrendjéről a választási programok alapján. Elvégre a választók igényei is különbözőek. Van, aki az állami segítségnyújtásban hisz, míg mások inkább saját képességeikre támaszkodnának bízva abban, hogy az állam minél kevésbé akadályozza őket.

 

Az INESS értékelésénél is arról van szó, hogy saját szemléletét, értékrendje szerint állít fel kritériumrendszert és értékeli a pártok választási programját.

 

Az intézmény erősorrendje bevallottan azoknak a politikai mozgalmaknak kedvez, amelyek alacsonyabb adó- és járulékmértéket, valamint felelős költségvetési politikát szorgalmaznak.

 

Az INESS eddig három témakörben értékelte a pártok választási programját. Oktatásügy, mezőgazdaság, valamint adó- és járulékpolitika szerint.

 

Az MKP programkínálata eszerint ez utóbbiban a 2. legjobb (a lehetséges 10 pontból 8-at szereztek), a mezőgazdaság terén 10-ből 4, az oktatáspolitikai javaslataikat illetően 10-ből 5 pontot szereztek.

 

A felméréseken egyelőre a parlamenti küszöb alatt teljesítő Magyar Közösségi Összefogás programja alapján teljesíti a parlamenti elvárásokat.

 

Mit mond az INESS?

 

Az INESS értékelése alapján az MKÖ adó- és járulékjavaslatainak nagy előnye, hogy csökkentené az adómértéket, visszatérne az egységes, 19 százalékos egyenadóhoz, miközben a kisiparosok és nyugdíjasok esetében azt 10 százalékra csökkentené. Dicséretes javaslat az is, hogy amennyiben a cégek a nyereségüket visszaforgatják a cégbe és további fejlesztésekre költik, ez az összeg adómentességet kapna.

 

 

Plusz pontokat kaptak azért is, hogy javítanának az ÁFA beszedés hatékonyságán, illetve gondolva a jövőre és saját magukra gyermekek a járulékmérték egy százalékát saját szüleikre fordíthatnák. Az MKÖ felelősen gondolkodik a nyugdíjpolitikát illetően is, amikor a nyugdíjkorhatárt visszaállítaná a korábbi modellre, mely figyelembe veszi az átlagéletkor növekedését is.

 

Oktatásügy

 

 

Az előző témakörtől gyengébb eredményt kapott oktatásügyi fejezet hiányossága, hogy a tanárok fizetésével járó költségekhez nem rendel megoldást. Azaz nem szól arról, hogy honnan kellene erre pénzt szerezni. Szerepel viszont a programban a tankönyvpiac megnyitása és a regionális oktatásüggyel kapcsolatos elképzelések is.

 

Mezőgazdaság

 

 

Az INESS által eddig értékelt utolsó fejezet, a mezőgazdasági program egyik nagy hiányossága, hogy hogy az elképzeléseikhez nem rendel eszközöket. Azaz csak azt írja le, mit szeretne elérni, de azt nem, hogy hogyan. Jelen van viszont a mezőgazdasági támogatások növelése a V4-ek szintjére.

 

Az INESS szerint jó ötlet a szezonális dolgozók járulékmértékének csökkentése, valamint a földrendezés felgyorsítása.

 

Ha az MKÖ mezőgazdasági programfejezete is konkrétabb lett volna, még több pontot kap.

 

Mindenesetre az INESS értékelése főleg a többi párt összehasonlításában jó visszajelzés, hogy bár a felmérések rendre az 5 százalékos küszöb alatt mérik a közös magyar listát, választási programjáért nincs miért szégyenkeznie.

 

Tanulságos látni azt is, hogy míg az Összefogás az INESS értékelését közös sikerként prezentálja, Simon Zsolt ezúttal is kizárólag saját magára játszva igyekszik kisajátítani az eredményt.

 

 

Körkép.sk/KZS

További ajánlott írások:

 

Érthetetlen öngól! Sulík és Simon csökkentették a Magyar Közösségi Összefogás parlamenti bejutásának esélyeit

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.