Nyitókép forrása: ta3.com, Körkép.sk/KPA

 

A legfrisebb Polis-felmérés szerint ha most lennének a választások, azt a Smer nyerné meg 17,1 százalékkal (ez nem mutat változást a Polis januári közvélemény-kutatásához képest). Második helyen az OĽANO áll 12 százalékkal (+2 százalékpont januárhoz képest). Harmadik helyre szorult vissza az ĽSNS 11,1 százalékkal (-1,3 százalékpont). A felmérés a Pravda baloldali napilap számára készült.

 

Negyedikként jutna be a parlamentbe Andrej Kiska és a Za ľudí kerek 10 százalékkal (+0,3 százalékpont), nyomában a PS-SPOLU 9,1 százalékkal (+0,7 százalékpont).

 

Boris Kollár és a Sme rodina 6,3 százalékot kapott a Polistól (+0,7 százalékpont). A KDH és az SNS 5,5 százalékkal holtversenyben az utolsó előtti helyen állnak. A parlamenti pártok sorát az SaS zárja 5,2 százakkal.

 hirdetes_810x300  

 

A Most-Híd 4,8 százalékkal ezúttal is küszöb alatt maradt, a Polis januárban 4,9 százalékra mérte Bugárékat. Mögöttük azonban már nem az MKÖ, hanem a Drucker-féle Dobrá voľba következik 4,6 százalékkal, majd a Harabin-féle Vlasť van soron 3,9 százalékkal.

 

Az MKö ezúttal 3,5 százalékpontot kapott a Polistól (-0,8 százalékpont januárhoz képest). A többi párt 1 százalékos, vagy az alatti preferenciát kapott. Legalábbis a Polis szerint.

 

Grafikon: Körkép.sk, Adatok: Pravda.sk

 

A mandátumok elosztása szerint egy Smer-ĽSNS-SNS-Sme rodina koalíciónak sem lenne meg a szükséges többség a kormányalakításhoz, ez a négyes csak 73 mandátumot jelent. Matematikailag lehetséges, hogy a KDH társuljon velük (83 mandátum), de ennek valószínűsége jelenleg elég csekély.

 

Az ellenzéki oldalon a Smer rodina nélkül tudnának kormányt alakítani, igaz, nagyon szűk többséggel. Egy OĽANO – PS-SPOLU – Za Ľudí – KDH – SaS koalíciónak 77 mandátuma lenne, ráadásul az OĽANO lenne a legerősebb köztük – az íratlan szabályok szerint ő adhatná a miniszterelnököt (nem feltétlenül Matovičra kell gondolni).

 

Grafikon: Körkép.sk, Adatok: Pravda.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!