Zsuzsanna, Tiborc
 • HUF: 345.12
 • USD: 1.17
 • 22 °C
 • 32 °C
Belföld

Polis-felmérés: Továbbra is küszöb alatt a Most-Híd és az MKÖ

Az OĽANO feljött a második helyre, Sme rodina nélkül is lehetne kormányt alakítani

Nyitókép forrása: ta3.com, Körkép.sk/KPA

 

A legfrisebb Polis-felmérés szerint ha most lennének a választások, azt a Smer nyerné meg 17,1 százalékkal (ez nem mutat változást a Polis januári közvélemény-kutatásához képest). Második helyen az OĽANO áll 12 százalékkal (+2 százalékpont januárhoz képest). Harmadik helyre szorult vissza az ĽSNS 11,1 százalékkal (-1,3 százalékpont). A felmérés a Pravda baloldali napilap számára készült.

 

Hirdetés(x)

Negyedikként jutna be a parlamentbe Andrej Kiska és a Za ľudí kerek 10 százalékkal (+0,3 százalékpont), nyomában a PS-SPOLU 9,1 százalékkal (+0,7 százalékpont).

 

Boris Kollár és a Sme rodina 6,3 százalékot kapott a Polistól (+0,7 százalékpont). A KDH és az SNS 5,5 százalékkal holtversenyben az utolsó előtti helyen állnak. A parlamenti pártok sorát az SaS zárja 5,2 százakkal.

 

A Most-Híd 4,8 százalékkal ezúttal is küszöb alatt maradt, a Polis januárban 4,9 százalékra mérte Bugárékat. Mögöttük azonban már nem az MKÖ, hanem a Drucker-féle Dobrá voľba következik 4,6 százalékkal, majd a Harabin-féle Vlasť van soron 3,9 százalékkal.

 

Az MKö ezúttal 3,5 százalékpontot kapott a Polistól (-0,8 százalékpont januárhoz képest). A többi párt 1 százalékos, vagy az alatti preferenciát kapott. Legalábbis a Polis szerint.

 

Grafikon: Körkép.sk, Adatok: Pravda.sk

 

A mandátumok elosztása szerint egy Smer-ĽSNS-SNS-Sme rodina koalíciónak sem lenne meg a szükséges többség a kormányalakításhoz, ez a négyes csak 73 mandátumot jelent. Matematikailag lehetséges, hogy a KDH társuljon velük (83 mandátum), de ennek valószínűsége jelenleg elég csekély.

 

Az ellenzéki oldalon a Smer rodina nélkül tudnának kormányt alakítani, igaz, nagyon szűk többséggel. Egy OĽANO – PS-SPOLU – Za Ľudí – KDH – SaS koalíciónak 77 mandátuma lenne, ráadásul az OĽANO lenne a legerősebb köztük – az íratlan szabályok szerint ő adhatná a miniszterelnököt (nem feltétlenül Matovičra kell gondolni).

 

Grafikon: Körkép.sk, Adatok: Pravda.sk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Gömöri Norbert
2020. feb. 05. 17:19

Akkor hozzák a formájukat.

Zempléni Péter
2020. feb. 05. 17:52

Ha összefosva is csak 3,5% - on állnak, mi lenne a nélkül?

Lebo Bugár
2020. feb. 06. 00:29

Ezeken a közvéleménykutatásokon alig kérdeznek meg magyar nemzetiségűeket és mind valamilyen megrendelésre készül! A Most csak álmodhat a 4,8 százalékról, nincs már ember, aki rájuk szavazna, se magyar, se szlovák, maradt még pár analfabéta roma, ill. ruszin szavazójuk. A valós százalék, amit majd 29-én kapni fognak, az valahol az EP választás (2,59 %) és az elnökválasztás (Bugár 3,10 %) között van a legjobb esetben - mivel azóta mégtöbb politikus hagyta el a süllyedő hajót - ezért a rájuk leadott szavazat veszett szavazat! Ellenben az MKÖ-nek valós esélye van a bejutásra, úgy ahogy az EP választáskor is az volt - az akkor még egymaga induló MKP-nek - akkor nevetséges 396 darab szavazaton múlott... Most mindent meg kell tenni, hogy ne így legyen! Aki a független és valós erőviszonyokra kiváncsi menjen fel az ország legnagyobb fogadóirodájának weboldalára (van ilyen nevű, pipa jelű ruhamárka is)! Na, ők azok akik nem politikai megrendelésre csinálják a felméréseket, hanem azért, mert óriásit bukhatnak, és ez a nem mindegy! Ott az MKÖ simán veri a Vlasť-ot, a Dobrá Voľba-t, de még a Most-ot is! Hajrá, nyomjuk meg Magyarok!

  Zempléni Péter
  2020. feb. 06. 07:32

  "Ezeken a közvéleménykutatásokon alig kérdeznek meg magyar nemzetiségűeket... Akkor hatalmas tömegbázissal bírnak a szlovák nemzetiségűek körében, ha a magyarok megkérdezése nélkül is ilyen eredményt mutat ki a közvéleménykutató!! A siker elsöprő lesz! Aggodalomra semmi ok.

  Sági Ipoly
  2020. feb. 06. 08:23

  Szerintem is így van... igazad van, de azért hátradőlni és várni nem szabad, el kell vinni az embereket szavazni,,,,, hajrá.......

Bartha Ákos
2020. feb. 06. 19:07

Csak jó helyen kellene megrendelni a közvéleménykutatást! Pl.: A Századvégnél.

Bartha Ákos
2020. feb. 07. 14:27

30 évig abból éltek jól, hogy nem kellett a választára különösebben megerőltetni magukat mert a magyarok kir másra szavaznának. Ez az idő elmúlt.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket