Nyitókép forrása: sme.sk

 

Szlovákia szerdán kiutasította a pozsonyi vietnami nagykövetség egyik diplomatáját a korábban hatalmas otrányként köztudatba robbanó vietnami emberrablási ügy folyományaként. Az ügyben eljáró német bíróság ugyanis megállapította, hogy valóban bűncselekmény történt, és a vietnami állampolgárt tényleg elrabolták, Szlovákia pedig szerepet játszott benne.

 

A külügy lépésére több mint két és fél évet kellett várna. A hazájában korrupció miatt körözött Trinh Xuan Thanht 2017 nyarán rabolták el Berlinből. Az eddig információk szerint autóval szállították Prágán keresztül Pozsonyba, ahol felrakták a szlovák kormánygépre, majd azon elhagyták Európát.

 

Az akkori belügyminiszter, Robert Kaliňák (Smer) épp az emberrablás idején tartott egy nagyszabású diplomáciai találkozó vietnami partnereivel, belügyminiszterként pedig közvetlen ráhatása volt a kormánygép használatára. Az ügy azonban csak hónapokkal később, már a Kuciak-gyilkosság után derült ki, a smeres tárcavezető pedig egészen addig senkit nem avatott be a történtekbe.

 hirdetes_810x300  

 

Néhány szlovák rendőr, akik az emberrabláskor a kormánygép biztosítását látták el, a sajtónak nyilatkozva megerősítették, hogy Kaliňák mindenről tudott, és hogy az általa rendezett szlovák-vietnami belügyminiszteri találkozó csak a terv része volt.

 

Vietnami emberrablási ügy: A németek egyetlen szlovák után sem nyomoznak

 

Rendkívül kínos volt a helyzet

 

Thanht egyébként korrupció miatt körözték hazájában, ahol egy állami cég megkárosításával és sikkasztással vádolták. Németországban kapott menedéket (nem véletlenül, a korrupciós ügy egyik érintettje egy német vállalat volt). Ugyanakkor a vietnami viszonyokról tudni kell, hogy az ilyen ügyeket a kommunista párt és a nyugat felé nyitni akaró mérsékeltek közti politikai harc kontextusában kell látni.

 

Akár jogosak voltak a vádak, akár nem, Szlovákia a malőr miatt súlyos diplomáciai válságba került, ahol az ország megítélése került veszélybe. Peter Pellegrini kormánya igyekezett elbagatellizálni az ügyet, maga Pellegrini a 2018 nyarán zajló uniós csúcson kijelentette, hogy őt vietnami kollégái biztosították, hogy nem történt emberrablás. Most a német hatóságok hivatalosan is az ellenkezőjét állapították meg.

 

Az ügy kezelésére František Ružinka külügyi államtitkár szóbeli jegyzéket közölt Minh Trong Duong vietnami nagykövettel szerdán, amelyben persona non grata, vagyis nem kívánatos személynek nyilvánította a vietnami nagykövetség egyik diplomatáját, akinek a jegyzék átadásától számítva 48 órán belül el kell hagynia Szlovákia területét.

 

Az ügy ellenére Ružinka hangsúlyozta, hogy Szlovákia „továbbra is a kétoldalú kapcsolatok elmélyítésében érdekelt”.

 

Vietnami-ügy: Indul a büntetőeljárás, két rendőr látta, ahogy Thanht betuszkolják a kormánygépbe

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!