Nyitókép forrása: ta3.com

 

Az AKO közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb, a TA3 hírtelevízió felkérésére készített felmérése szerint a Smer nyerné meg a választásokat jelentősen meggyengülve, és az OĽANO lenne a legerősebb ellenzéki párt.

 

Ha most lennének a választások, azt a Smer nyerné meg 17,3 százalékos eredménnyel (+0,2 százalékpont az AKO második januári felméréséhez képest). Másodikként jutna be a parlamentbe az OĽANO 13,5 százalékkal (+5,1 százalékpont!), maga mögé utasítva az ĽSNS-t, amely harmadik a sorban 11,8 százalékkal (+0,8 százalékpont).

 

Negyedik helyen a Za ľudí végzett 9,5 százalékponttal (-0,5 százalékpont januárhoz képest), ötödik a PS-SPOLU 8,7 százalékkal (-1,5 százalékpont).

 hirdetes_810x300  

 

A Sme rodina és Boris Kollár 6,4 százalékpontot kapott az AKO-tól (-1,5 százalékpont), őt az SaS követi 5,8 százalékkal (-0,9 százalékpont). A KDH 5,3 százalékkal táncol a parlamenti küszöbön (korábban is csak 5,5 százalékot kapott az AKO-tól), az SNS 5,1 százalékra süllyedt.

 

A Most-Híd 4,5 százalékpontot kapott az AKO-tól (+0,3 százalékpont), utána a Dobrá Voľba következik 4,1 százalékkal (+0,7 százalékpont).

 

Az MKÖ 3,2 százalékon áll, a magyar pártszövetséget az AKO ugyanennyire mérte január második felében is.

 

A Harabin-féle Vlasťnak 2,2 százalékot jósol az AKO.

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, ez a felmérés is azt jelzi, hogy a Smer nehéz helyzetbe kerülhet. Egy Smer – ĽSNS – SNS – Sme rodina kormánykoalíciónak mindössze 73 mandátuma lenne (legalább 76 kell a kormányalakításhoz).

 

Az ellenzéki oldal valamivel jobban áll, Boris Kollár nélkül is összejöhetne ugyanis a parlamenti többség. Egy OĽANO – PS-SPOLU – Za ľudí – KDH – SaS koalíciónak 77 mandátuma lenne.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.