Nyitókép: Körkép.sk/KL

 

Azért ülünk itt ennél az asztalnál, mert össze tudtunk fogni, és szeretnénk, hogy a parlamenti választás ne csak elszalasztott esély legyen – ezekkel a szavakkal nyitotta meg Nagy József (Összefogás Mozgalom) az MKÖ nagymadi (Dunaszerdahelyi járás) lakossági fórumát, amelyre csütörtökön este (február 6-án) került sor.

 

Új formációban tartottak fórumot az MKÖ jelöltjei. Nagy Józsefen kívül jelen volt Menyhárt József ( az MKP-elnöke) Őry Péter (az MKP Országos Tanácsának elnöke), Jánoška Sándor Denisza (Összefogás Mozgalom), Szitás Péter (Összefogás Mozgalom) és Mózes Szabolcs, az Összefogás Mozgalom elnöke.

 

Mózes elmondta, hogy a magyar pártok azzal a céllal fogtak össze, hogy 2020. február 29-e után is legyen magyar érdekképviselet a parlamentben vagy akár a kormányban is.

 hirdetes_810x300  

 

„Február 29-e egy kulcsmomentum lesz, a kérdés, hogy lesz-e magyar érdekképviselet. (…) Ha február 29-én ott leszünk [a szavazóurnáknál], akkor érdekképviseletünk ott lesz [a parlamentben], és biztosítjuk Dél-Szlovákia infrastrukturális és bárminemű fejlesztését”

 

Mózes Szabolcs, a Magyar Közösségi Összefogás (Összefogás Mozgalom) elnöke. Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Szitás Péter hangsúlyozta, függetlenül attól, „hogy mit gondolunk a politikáról és a politikusokról, február 29-én az ország vezetőket fog választani”.

 

„Én óva intenék mindenkit attól, hogy olyan helyzet jöjjön létre, hogy a szlovák többség rólunk dönt majd nélkülünk. Ezesetben könnyen puha célpontokká válhatunk, és előfordulhat, hogy a többség a nagypolitika okozta frusztrációját majd rajtunk fogja kiélni. (…) Itt most tényleg a lét a tét, és nem vagyok róla meggyőződve, hogy ha nem jutunk be a parlamentbe, tartható lesz a [nemzetiségi] status quo”

 

mondta.

 

Szitás Péter, az MKÖ képviselőjelöltje, egyetemi tanár. Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Őry Péter kiemelte, hogy az önkormányzatok érdekeinek védelme érdekében is „ott a helye a parlamentben egy olyan erős képviseletnek, amely az emberek valódi problémáival tud és akar foglalkozni”.

 

Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákiában még mindig hatályos az a rendelkezés, amely a településeknek járó pénzek elosztásánál figyelembe veszi a tengerszint feletti magasságot is.

 

A mikrofonnál Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke. Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Jánoška Sándor Denisza kijelentette:

 

„Úgy gondolom, hogy a mi generációnk tartozik az újrakezdés lehetőségével a szüleinek és a nagyszüleinek, akik ezt az országot építették, miközben a kormányok leépítették. A célunk az, hogy legyen magyar képviselet, hogy a gyerekeink haza akarjanak jönni, itt akarjanak élni”

 

A fórum második felében a vegyes házasságokról is szó esett. Elmondta, édesanyja szlovák, édesapja magyar, majd hozzátette:

 

„Én mindig azt mondtam, hogy a szlovákok sokan vannak, ők megoldják, de a magyar az kisebbség, ezért támogatni kell. Amióta szavazati jogom van, magyar pártra szavaztam, és ez így is marad”

 

fogalmazott.

 

Jánoška Sándor Denisza, az MKÖ jelöltje. Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Menyhárt József elmondta, hogy a rendszerváltás óta a déli régiók elszegényednek, nem hozta el az ígért hozadékokat,

 

„Sokan azt mondják, hogy ’megint egymás ellen mennek és a vége az lesz, hogy senki nem kerül be [a parlamentbe]’. Ha elhisszük, hogy ez megtörténhet, akkor meg is történik. Viszont, ha otthon mindenki a szökőév szökőnapján eldönti, hogy tesz valamit magáért, elmegy szavazni, és a jó oldalra áll, akkor megtette azt, amit tennie kell”

 

fogalmazott.

 

Menyhárt az egyik felszólaló lakos kérdésére reagálva elmondta, hogy az MKÖ-ben erős a konzervatív vonal az MKP révén. Mint fogalmazott, az MKP értékrendjében keresztény, migráció tekintetében elutasító (ezt konkrétan nem így mondta ki, hanem a 2016-ös aláírásgyűjtéssel példálózott).

 

Menyhárt József, az MKP elnöke. Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Megjegyzés: Az MKÖ három párt szövetségéből jött létre: a magyar nemzeti-konzervatív MKP-ból, a nehezebben azonosítható hovatartozású Összefogás Mozgalomból és a jobboldali liberális Magyar Fórumból. Technikailag a három párt közös listájának az Összefogás Mozgalom adott helyet azzal, hogy Magyar Közösségi Összefogásra nevezte át magát, így a választásokon induló párt elnöke lényegében Mózes Szabolcs. A Körkép.sk cikkeiben a tisztánlátás kedvéért Mózest az Összefogás Mozgalom elnökeként említjük őt.

 

Ugyanerre a kérdésre Mózes Szabolcs azt válaszolta

 

„Célunk az, hogy visszaálljon az az egység, ami 2009 előtt volt, hogy egységes magyar képviselet legyen hosszabb távon. (…) Ahhoz, hogy egységes lehessen ez az érdekképviselet, az kell, hogy értékrendbeli kérdésekben is leképezze az egész szlovákiai magyarságot. Az MKP-nak van egy jobbközép beállítottsága, mi a Magyar Fórum és az Összefogás Mozgalom részéről azt tudjuk mondani, hogy egy baloldali-jobbközép politikát akarunk folytatni.

 

Én annak örülnék a legjobban, ha hosszú távon úgy működne, hogy mindenki a saját lelkiismerete szerint szavaz a parlamentben”

 

Mózes szerint azért sem lenne jó, ha egy magyar parlamenti frakció egységesen szavazna bizonyos megosztó kérdésekben (példaként az Isztambuli Egyezményt említette), mert akkor a többségi társadalom azon része, amely csalódni kényszerül, majd a magyarokon akarná elverni a port.

 

 

A migráció kérdéséhez hozzászólva Szitás Péter elmondta, hogy a legfontosabb, hogy be kell tartani a törvényeket, mert ha tömegek ellenőrizetlenül ki-be járkálnak egy ország határain, az az ország „elveszíti az erőszak alkalmazásának a monopóliumát, kvázi szélsőséges értelemben megszűnik államnak lenni”. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem tartja jó ötletnek a teljes elzárkózást, ugyanakkor csak az itt élők joga eldönteni, hogy kivel milyen feltételekkel hajlandók együtt élni.

 

Nagy József a Most-Híd választóinak megszólítására vonatkozó lakossági kérdésre reagálva elmondta, hogy az emberek csalódtak a Most-Hídban. Egykori most-hidasként elismerte, hogy a Smerrel csak nagyon kemény feltételek mellett szabadott volna kormányra lépni, ez azonban nem történt meg, és a Smer első „félrelépésénél” távozni kellett volna a koalícióból.

 

„Az egyetlen pozitívum, amit erről a kormánykoalícióról el lehet mondani, az az R7-es, de még ez sem az ő idejük alatt indult el, hanem még 2010-ben. (…) Több jó dolgot elértek, de ez nem elég, legalábbis ahhoz képest, hogy mi volt az ára”

 

Azt is elmondta, hogy személy szerint úgy véli, a Most-Híd arra játszik, hogy egyik párt (sem a vegyespárt, sem az MKÖ – a szerk. megj.) se jusson be.

 

„Ma a Most-Hídnak az a stratégiája, hogy egyik párt se jusson be, és a választások után újra le kelljen ülni tárgyalni. Ez a helyzet. Aki ezt nem hiszi el, az mutasson majd egy olyan most-hidas billboardot, amelyre az lesz felírva, hogy ’emberek, menjetek el szavazni’. Nem talál ilyet”

 

mondta.

 

Nagy József, egykori most-hidas politikus, az MKÖ képviselőjelöltje. Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

A Körkép.sk egy nappal korábban Dunaszerdahelyen látogatott el az MKÖ fórumára, az erről készült cikkünk alább olvasható.

 

A vörös vonalról is szó volt Dunaszerdahelyen a Magyar Közösségi Összefogás fórumán – Képekkel

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.