Nyitókép: Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

Pénteken Komáromban az SaS egyik magyar jelöltje, Filip Mónika tartott lakossági fórumot. A találkozó kötetlenebb formában kínált lehetőséget az aktuálpolitikai kérdésekről, illetve a kormányváltás esélyeiről szóló eszmecserére. Körkép.sk beszámoló.

 

Filip Mónikáról érdemes tudni, hogy magyarként ő dolgozta ki az SaS programjának közigazgatási részét. A párt választási programja pedig független elemzők szerint a legjobb a kínálkozó lehetőségek közül. Az egyébként teljes egészében magyarul zajló beszélgetésen részt vett még Július Mazán, az SaS nyitrai kerületi elnöke is.

 

 hirdetes_810x300  

 

Az OĽANO 11 pontjáról

 

Érintettünk az Igor Matovič (OĽANO) által a napokban szavazásra bocsátott 11 pontot is. Filip Mónika szerint a kezdeményezés nem jó ötlet, és Matovič részéről inkább az alibizmus jele. Úgy véli, nem helyes, ha az OĽANO még a választások előtt feltételeket támaszt a közös kormányprogramot illetően.

 

Az SaS politikusa ugyanakkor elismeri Matovič érdemeit, akit kiváló ellenzéki politikusnak tart (némi iróniával a hangjában, utalva arra, hogy örökös ellenzékiként válna igazán hasznára az országnak). Megjegyezte, hogy az új kormánykoalíció egyik leggyengébb pontja épp az OĽANO lehet kompromisszum képtelensége miatt.

 

Ez azonban nem feloldhatatlan probléma – véli az SaS magyar jelöltje – mert Richard Sulík (SaS), tapasztalt ellenzéki pártelnökként képes lehet kezelni a csapatban Matovičot és „középen állva” egyensúlyt teremteni, elsimítva a feszültséget a liberálisok (PS-SPOLU és Za ľudí), valamint az OĽANO, illetve a KDH és az OĽANO között. Épp ez szavatolhatja az esetleges sokpárti ellenzéki kormánykoalíció működőképességét.

 

Fotó: Komjáthy Petőcz Andrea

 

Most-Híd vagy MKÖ

 

Feltettük Filip Mónikának azt a kérdést is, hogy az SaS jelöltjeként számára melyik párttal lenne elfogadhatóbb az együttműködést, a Most-Híddal vagy az MKÖ-vel. Ő egyértelműen az MKÖ mellett tette le a voksát. Bár elismerte, hogy vannak az MKÖ listáján is olyanok, akik nézeteivel nem nagyon tud azonosulni, de a két párt(szövetség) közül az MKÖ programja és retorikája áll hozzá közelebb.

 

Bugár Béláról elmondta, hogy az elmúlt években a Most-Híd elnöke már annyiszor változtatta meg véleményét, hogy hiteltelen maradt.

 

MKÖ-SaS átfedések

 

Filip Mónika hangsúlyozta, hogy vannak átfedések az MKÖ és az SaS programjában is. Példaként épp az általa kidolgozott közigazgatási témakört említette. Hangsúlyozta, hogy teljesen elfogadható a szlovákiai magyarok azon elvárása, hogy a közigazgatásban a természetes régiók kapjanak ismét szerepet. Ráadásul a jelenlegi közigazgatási elosztás a szlovákokat éppúgy hátrányosan érinti, mint a magyarokat.

 

Megkérdeztük tőle, hogy támogatni tudna-e olyan javaslatot, amely egy többségében magyar megye létrehozásáról szólna. Azt válaszolta, hogy természetesen támogatna egy ilyen kezdeményezést, nem lát benne semmi kivetnivalót.

 

A Beneš-dekrétumok kapcsán megemlítette, hogy ezt a témát a szlovák politikának már réges-régen fel kellett volna oldania.

 

fotó: Komjáthy Petőcz Andrea

 

Szlovák közélet

 

Ezután áttértünk a közélet szlovák térfelére, ahol a PS-SPOLU és az ĽSNS elmúlt hetekben történt „összecsapásairól” beszéltünk. Filip Mónika szerint a progresszívok hibát követnek el azzal, hogy nyíltan konfrontálódnak a szélsőjobboldallal, mert ezzel csak az ĽSNS választóit mozgósítják.

 

Kiemelte, hogy nem elég az ĽSNS egyes, törvénysértő tagjait elítélni tetteikért, el kell ítélni az ĽSNS egészét, mert egy olyan pártról van szó, amely a hitleri Németország ideológiáját hirdeti.

 

Küszöbön táncol az SaS?

 

Megkérdeztük azt is, hogyan értékelik (Filip Mónika és Július Mazán) az SaS szereplését a felméréseken, ahol a párt 5-6 százalék körül mozog. Mint mondták, a felmérések rendszerint alulmérik őket. Mazán elmondta, hogy négy éve a választások előtt például szintén hat százalékot kaptak a közvélemény-kutató ügynökségektől, végül 12,1 százalékkal a legerősebb ellenzéki pártként jutottak be a parlamentbe.

 

Elhangzott, hogy bíznak a külföldi szavazókban is. A mostani választáson ugyanis rekordszámú választó szavaz majd külföldről, a négy évvel ezelőttihez képest háromszor annyian, nagyjából 60 ezren. Hozzátették, hogy a külföldről érkező szavazatok valószínűleg zömében nem a Smer blokkját fogják erősíteni.

 

Július Mazán, az SaS Nyitra megyei kerületi elnöke. Fotó: Komjáthy Petőcz Andrea

 

Magyar platform, vagy magyar párt?

 

Megkérdeztük Filip Mónikától azt is, mit tart előnyösebbnek a magyarok képviseletét illetően: a szlovák párton belüli magyar platformot, vagy a színmagyar pártot. Meglepetésünkre, egy szlovák párt színeiben induló magyarként azt válaszolta, hogy a magyarok érdekeit egyértelműen egy magyar párt képes a legjobban képviselni.

 

Ugyanakkor nem lát abban problémát, ha a szlovák pártokban kiemelt helyet kapnak magyar szakemberek, szakpolitikusok, akik ráadásul segíthetnek a szlovákoknak átlátni a specifikus magyar problémákat is.

 

Filip Mónikával terjedelmes interjú is megjelent a Körkép.sk-n, amelyet az alább olvashat el.

 

„Nem elég azt mondani, hogy szavazz rám, mert magyar vagyok”- Nagyinterjú az SaS új politikai sztárjával, Filip Mónikával

 

Fotó: Komjáthy Petőcz Andrea

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.