Nyitókép forrása: Körkép.sk/KL

 

Frissítve: 2020.02.12. – Helyesbítés: a korábban közöltekkel ellentétben szerződés még NEM került aláírásra.

 

Miközben a déli régiókban a vasúti sínek állapota miatt vannak szakaszok, ahol a vonatok 20 km/órával kénytelenek közlekedni, Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedésügyi miniszter még a választások előtt sietve aláírta aláírhatja a mostani kormány egyik legnagyobb tenderét a Pozsony-Jókút közti vasútvonal modernizációjáról.

 

Több mint 300 millió eurós tenderről van szó, amely a vonatkozó 57 kilométeres szakaszt uniós forrásokból úgy újítaná fel, hogy a vonatok számára 120-140, illetve 200 km/órás sebességgel legyen járható.

 hirdetes_300x300  

 

A pályázó cégek vitája miatt a projekt két éve hever a Közbeszerzési Hivatal asztalán, amely csak néhány nappal ezelőtt hozott végleges döntést az ügyben. Eszerint nem a legolcsóbb ajánlatot tevő olasz-kazah pályázó kapja meg a megbízást (217 millióért akarták megvalósítani a projektet), hanem a szlovák Váhostav és az olasz Todini konzorciuma vitte el a pálmát 275 millió euróért. A harmadik ajánlattevő a Strabag volt 353 millió euróval.

 

Érsek, Farkas és Marosz a Pátria rádióban – személyeskedésektől sem mentes vita a közlekedésről

 

Érsek: nincs ok tovább várni

 

A megszokott módon kétségeket kiváltó közbeszerzési eljárás ellenére Érsek Árpád most-hidas miniszter (és a vegyespárt listavezetője) aláírta aláírná a szerződést. Az sem zavarta, hogy már egy hónap sincs már hátra a választási ciklusból.

 

„Egy törvényi keretek között lezajló közbeszerzési eljárás esetében nincs okunk halogatni a szerződés aláírását és annak a szerződésnek a teljesülését, amely ez esetben feltétele az uniós pénzügyi támogatás megítélésének”

 

idézte a közlekedési tárca sajtóosztályát a Hospodárske Noviny gazdasági napilap.

 

A rendőrség beavatkozása után megszűnt az útblokád a határátkelőkön

 

Visszaüthet

 

A Közbeszerzési Hivatal döntése megtámadható a bíróságon, ennek ellenére jogilag alá lehet írni a szerződést. A tendert ráadásul még Brüsszel is átvizsgálhatja. A szép a dologban, hogy ha hibát találnak, megvonhatják az uniós támogatást, de a szerződést ettől még teljesíteni kell, csak épp az adófizetők pénzéből. A következményekért aligha Érsek Árpád viseli majd a felelősséget.

 

Az INEKO társadalomkutató intézet közlése szerint Szlovákia eddig is jelentős mennyiségű uniós forrástól esett el, mert a minisztériumok nem voltak képesek időben lehívni az összegeket.

 

A mostani vasútfejlesztési projekt későbbi megítélése is erősen kétséges, mert sem építési engedély, sem projektdokumentáció nincs hozzá.

 

Ján Kovalčík, az INEKO elemzője ezzel a kapcsolatban a következőket mondta:

 

„Ha valóban lehetséges még a finanszírozás egy részét megmenteni, és a szerződés biztosít olyan garanciákat, hogy a kivitelezést véghez lehessen vinni, akkor nincs gond a szerződés aláírásával. Csak remélni tudom, hogy a miniszter és a Szlovák Államvasút illetékesei kihasználták az elmúlt éveket arra, hogy megfelelően kiértékeljék a projekt kockázatait, és felelősen meggyőződtek arról, hogy a szerződésből nem következnek későbbi költségnövekedéssel összefüggő kötelezettségek”

 

Nem ez az egyetlen megatender, amit a kormány és a közlekedési tárca az utolsó pillanatokra hagyott. Az elmúlt két és fél hónapban hirdettek meg olyan igényes és nagyösszegű versenypályázatokat, mint a felsővisnyói alagút, vagy az R2-es szoroskői szakasza is.

 

Eközben a költségvetést százmilliókkal lehúzó SkyToll szerződés továbbra is érvényben van.

 

“700 millió eurót loptak el” – Matovič nyilvánosságra hozta a SkyToll-szerződést

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.