Vilmos
  • HUF: 401.37
  • USD: 1.06
  • 19 °C
  • 33 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Cziprusz – Fehér vita tolmáccsal a TA3 hírtelevízióban – Ki győzött? Szavazás

Cziprusz Zoltán (MKÖ) és Fehér Csaba (Most-Híd) találkozott egymással a szlovák nyelvű politikai vitaműsorban

Nyitókép: TA3 (Reprofoto)

 

Fehér Csaba (Most-Híd) nem tud rendesen szlovákul, így inkább tolmácsot kért, zavaróvá téve ezzel az egész műsort. Az MKP jelöltje, Cziprusz Zoltán minimális nyelvtani hibákkal ugyan, de szlovákul válaszolt, helyenként talán kicsit hadarva.

 

Igen, ide jutott a felvidéki magyar politizálás, hogy már az is téma, ki képes megfelelő szinten beszélni az államnyelvet és ki nem. Fehér Csaba így láthatóan alkalmatlan politikai képviseletre a pozsonyi parlamentben.

 

A következő szégyenre legkésőbb jövő hét hétfőn, február 17-én kerül majd sor, amikor 19.30 órára Menyhárt József kapott meghívást. A Körkép.sk információi szerint az MKP eddigi leginkompetensebb elnöke lemondja majd a részvételt. Menyhártról közismert, hogy nem beszél szlovákul, de ezt az eleve politikusként diszkvalifikáló hiányosságát azzal próbálja majd leplezni, hogy nem áll ki jelöltjével, azzal indokolva, hogy Harabin pártja elfogadhatatlan.

 

De vissza a tegnapi vitára:

 

Cziprusz vagy Fehér? Ki volt meggyőzőbb a TA 3 politikai vitaműsorában?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Fehér Csaka elmondta, hogy a Most-Híd programja biztosíték arra, hogy Szlovákia demokratikus állam legyen, ő pedig azért indul, hogy ez megvalósuljon, hiszen „a Most-Híd nélkül nem alakulhat stabil kormány.”

 

Cziprusz Zoltán számára a mostani jelölés annak felismerése, hogy helyi és megyei szinten nem lehet mindent elérni.

 

Fehér visszautasította a vele szemben korábban sikkasztással, indokoltlanul magas személyi kifizetésekkel kapcsolatos vádakat, amikor még múzeumigazgatóként tevékenykedett. Mint elmondta, politikai ügyet konstruáltak ki ellen és úgy járt, mint a vegyespárt, akit most azért támadnak, mert kormányra lépett a Smerrel.

 

Fehér Csaba. Kép: reprofoto (TA3)

 

Az autonómiára vonatkozó kérdést Cziprusz ügyesebbek válaszolta meg, mint korábban Simon – Bárdos – Mózes. Az MKP politikusa azt mondta, hogy számukra az autonómia egy magyar többségű, a természetes régiókon alakuló magyar megyék kialakítását jelentené a Duna mentén, illetve Gömörben-Nógrádban.

 

A korábbi önrendelkezési, autonómia-harcos Fehér kerek-perec visszautasította az autonómia kérdését. „Aki ma területi autonómiáról beszél, azok politikai célokra használják ezt fel, mert mindenki tudja, hogy a területi autonómia Szlovákiában kivitelezhetetlen. Az ott élők gazdasági, szociális helyzetén kell javítani“ – mondta.

 

A szűk, 10-10 perces időkeretet adó műsorban feleslegesen hosszan időztek az MKP és a Most-Híd elmaradt összefogásával, a magyar sajtóban már széles körben ismertetett összefüggéseket elismételve.

 

Míg Fehér Csaba keményen támadta a Magyar Közösségi Összefogás listáját, Cziprusz tartózkodott a nyílt támadástól.

 

Cziprusz Zoltán. Kép: reprofoto (TA3)

 

A két jelölt választási programjának ismertetése leginkább a régiófejlesztésről, magyarlakta területek infrastruktúrafejlesztéséről, munkahelyteremtésről szólt.

 

Cziprsz leginkább az úthálózat kiépítésében látja a kitörés lehetőségét, konkrétan a teljes profilban megépíteni az R2-es és R7-es gyorsforgalmi utakat Pozsonytól Érsekújváron keresztül Losoncon át egészen Kassáig. EZen kívül a duális képzés megerősítését, az iskolaügy és a munkaerőpiac összehangolását, valamint a régiók pozitív diszkriminációját említette.

 

Fehér Csaba az Érsek Árpád vezette közlekedésügyi minisztérium szócsöveként a párt tárcavezetőjének tevékenységét hozta fel pozitív példaként. Fehér bízik abban, hogy a vegyespárt a választások után is folytathatja tevékenységét ennél a minisztériumnál, ha viszont mégsem, Érsek utódaira mint elmondta, 2-3 éven keresztül már csak a most beindított útszakaszok átadása marad.

 

 

„Erős önkormányzatokat akarunk, mert ezek erős országot alkotnak“ – hangsúlyozta a műsorban Fehér.

 

Cziprusz Zoltán megismételte az MKP álláspontját, miszerint változtatni kell az önkormányzatoknak folyósított pénzek kiszámolásánál a tengerszint feletti magasság alapú koeficiensen, együtthatón, mert ez hátrányos a magyar településekre.

 

Zárógondolataikban, arra vonatkozóan, hogy mi lenne a legfontosabb a számukra, ha bejutnának a parlamentben, Fehér elmondta, hogy a békés együttélés, a régiók fejlesztése a legfontosabb a választóik számára. „Saját prioritásom a kisebbségi törvény elfogadása, a magyar nyelv második hivatalos nyelvvé nyilvánítása és az elvándorlás megállítása.“

 

További párosítások a TA 3-on:

Február 11: Nagy József (MKÖ) – Peter Krajňák (Most-Híd)

Február 12: Alžbeta Janitsová (MKÖ) –Rudolf Durdík (Vlasť)

Február 14: Domin István – Tibor Bernaťák (Az SNS frakcióvezetője)

Február 16: Orosz Örs (MKÖ) – Jakab Elemér (Most-Híd)

Február 17: Menyhárt József (MKÖ) – Igor Čombor (Vlasť)

Február 19: Simon Zsolt (MKÖ) – Peter Bobula (KDH)

Február 20: Őry Péter (MKÖ) – Branislav Gröhling (SaS)

Február 21: Mózes Szabolcs (MKÖ) – Lucia Kurilovská (Dobrá voľba)

Február 23: Bárdos Gyula (MKÖ) – Alojz Hlina (KDH)

A műsor minden alkalommal 19.30 órakor kezdődik

 

Cziprusz Zoltán a magyar választók képviseletére készül. „Olyan képviselőkre van szükség, akik tudják, hol van Gömör, Királyhelmec, akik meghallgatják az emberek véleményét. Én az infrastruktúra-fejlesztéssel foglalkoznák, főleg az R2, R7 és az első és másodosztályú utak fejlesztésével“ – zárta.

 

A műsor felvétele itt megtekinthető:

 

 

A vitaműsorok minden este 19.30 órától kezdődnek a TA 3-on. A további beosztásokat megtalálják ebben a cikkünkben:

 

Felpörög a kampány: Érdekes párosítások magyar szereplőkkel a TA3 vitaműsorában

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Laci Kiss
2020. feb. 11. 09:58

Nemtom minek támadjátok Fehér urat, ő csak a régen is bevált jó technikai megoldást választotta: https://youtu.be/xtDCmq3RU-I?t=20

Fazekass Ádám
2020. feb. 11. 14:25

Ki akadályozta meg azt a szerencsétlent, hogy megtanuljon szlovákul? Vagy ezzel is a nemzeti ellenállását akarja kifejezni? Ha bekerül, amit nem érdemelne meg, izgalmas percek lesznek a felszólalásai. Legalább lenne valaki aki magyarul szólalna meg a parlamentben. Erre példát még nem láttunk. Bugár még a magyarok által szervezett rendezvényen sem mert magyarul megszólalni, csak miután megvillogtatta szlovák tudását. Aztán lefordította nekünk, hogy értsünk a szóból.

jani
2020. feb. 13. 07:10

Feher megnyivlanulasa ertekelhetetlen. Cziprusz szereplese pedig elbizonytalanitja az eddig huseges MKP valasztokat is. Varosi es megyei kepviselo legyen felkeszultebb. Regen (Szechenyi, Masaryk, Esterhazy, stb.) is kellett a nyelvtudas a politikaban. Ez ugyanugy ervenyes ma is - egy politikus beszeljen legalabb harom nyelven! Ezert szavzunk rajuk, hogy kepviseljenek minket - kerem!

JAROSS ANDOR
2020. feb. 13. 13:18

Alapjában véve nem azzal nincs problémám, ha magyarul beszél, végül is miért ne, nem ezt akarjuk hogy megvalósuljon a kétnyelvűség? Sőt, ezt még a parlamentben is el lehetne érni, hogy a képviselők felszólalhassak az anyanyelvükön. Nincs benne az alkotmányban, hogy kötelező megtanulni szlovákul, viszont... Jobban tette volna a Ciprusz is, ha inkább magyarul beszélt volna, mert ez a szereplése leginkáb mosolyt csal a nézők arcára. Nem is tudom megérteni, hogy gondolhatja magáról valaki, aki ilyen szinten van, hogy a parlamentbe való... Ami a Fehért illeti, nálam, aki a mosttal összeál az haza -és nemzetáruló.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket