Nyitókép forrása: Facebook.com/OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti 

 

Igor Matovič az OĽANO elnöke ma az MKÖ képviselőivel tárgyalt a közös célokról, a választások utáni együttműködés lehetőségéről, de szóba került a kettős állampolgárság kérdése is. Az SaS után az OĽANO volt a másik olyan párt, amely tárgyalóasztalnál fogadta az MKÖ-t – mintegy jelezve, hogy potenciális partnerként tekintenek a magyar pártszövetségre. 

 

A sajtótájékoztatón jelen volt Ján Budaj, az MKÖ részéről Bárdos Gyula listavezető, Mózes Szabolcs (Összefogás Mozgalom) és Janits Erzsébet (Magyar Fórum).

 

Matovič azzal kezdte, hogy a Most-Híd „egyik, a választási lista elején szereplő politikai képviselője” egyenes adásban elismerte, hogy csak Harabinnal (Vlasť) és Kotlebával (ĽSNS) nem hajlandók együttműködni.

 hirdetes_300x300  

 

„Az MKÖ egyértelműen beszél. Azzal érkeztek a tárgyalóasztalhoz, hogy semmilyen körülmények között nem fognak együttműködni a Smerrel a választások után, legyen bárki a Smer elnöke (vagy a kormányfő, nem egyértelmű a megfogalmazás – a szerkesztő megjegyzése), ugyanígy elutasítják az együttműködést az SNS-szel és Kotlebával”.

 

Matovič méltatta, hogy az MKÖ „szeretne segíteni” a „jó javaslatok” átültetésében, és sok sikert kívánt nekik a választásokhoz.

 

„Kívánom, hogy magyarok helyesen döntsenek, hogy ne adjanak még egy esélyt egy olyan embernek, aki őket is és Szlovákiát is elárulta a legutóbbi választáson”

 

fogalmazott Bugár Bélára utalva.

 

Felpörög a kampány: Érdekes párosítások magyar szereplőkkel a TA3 vitaműsorában

 

Bárdos: kormányváltást, megtisztulást

 

Bárdos az OĽANO-val való jó kapcsolat érzékeltetése céljából elmondta, hogy tegnap telefonált Igor Matovičnak, hogy találkozzanak, és már másnap tárgyalóasztalhoz ülhettek.

 

„Az MKÖ egy olyan párt, amely el akarja érni a kormányváltást és megtisztulást, hogy valódi jogállamot építsünk mindenki számára, és hozzá akar járulni ahhoz, hogy mindenki ebben az országban otthon érezhesse magát”

 

mondta. Hozzátette, hogy az MKÖ három pártból álló szövetség, de támogatja a jelenlegi politika megváltoztatását.

 

„Azért ültünk tárgyalóasztalhoz, hogy világos legyen, partnerek vagyunk ezekhez a célokhoz, és hogy minden választót meggyőzzünk arról, hogy nem árulunk zsákbamacskát”

 

fogalmazott. Megjegyezte, hogy nincs kifogása a többi ellenzéki párt által kritizált 11 kérdésből álló online közvélemény kutatással sem, amit az OĽANO indított múlt szombaton.

 

Cziprusz – Fehér vita tolmáccsal a TA3 hírtelevízióban – Ki győzött? Szavazás

 

„Elegük lett Bugárból”

 

Matovič az egyik újságírói kérdés kapcsán megjegyezte, hogy néhány évtizede még a magyarok jóval az országos átlag feletti részvételi aránnyal szerepeltették magukat a választásokon, ma pedig megfordult ez a trend.

 

„Csak aztán elegük lett Bugárból. Azt hiszi, hogy átverheti az embereket néhány kék vasúti táblával. De ezek az emberek kiváló oktatást, egészségügyet és munkahelyet akarnak maguknak ott, ahol élnek”

 

mondta.

 

Azt is elárulta, hogy néhány nap múlva újabb találkozóra kerülhet sor, az OĽANO és az MKÖ elosztott bizonyos feladatokat egymást között, amelyeket meg kell oldania. Részleteket azonban nem árult el.

 

„Szeretnénk ösztönözni a szlovákiai magyar választókat, hogy tömegesen menjenek el választani, és segítsenek a szlovákoknak, romáknak, ruszinoknak legyőzni a maffiát”

 

tette hozzá.

 

Előkerült a kettős állampolgárság kérdése is. 2011-ben ugyanis az akkori SaS keretében parlamentbe jutó Matovič és három másik képviselője nem szavazta meg a Most-Híd által beterjesztett állampolgársági törvény módosítást.

 

„Tiszteletben tartom az MKÖ meggyőződését [a kettős állampolgársággal kapcsolatban], (…) de sokkal fontosabbnak tartom, hogy jó iskolája, kórháza és munkahelye legyen ezeknek az embereknek. A szimbólumok is fontosak, mint amilyen az Alkotmány preambuluma. Igen, elismerem, beszéljünk róla. De sokkal fontosabb hogy megmutassuk a szlovákiai magyaroknak, hogy nem másodrendű polgárok”

 

fogalmazott.

 

Matovič tárgyalóasztalhoz hívta a demokratikus ellenzéki pártok elnökeit

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.