Nyitókép: Boris Németh

 

Az a helyzet, ami Magyarországon Orbán Viktor uralma alatt alakult ki, nem lehet a jövő Szlovákia számára – jelentette ki szerdán az Azonnali.hu portálnak adott interjújában Bugár Béla, a Most-Híd elnöke.

 

Elmondása szerint az Orbán-kormány befolyással van a médiák többségére és az Alkotmánybíróságra, emellett egy olyan rendszert alakított ki, amelyben a kormányzó Fidesz beleegyezése nélkül semmit sem lehet csinálni.

 

 hirdetes_810x300  

„Szlovákiában egy ilyen rendszer működtetése elképzelhetetlen”

 

– hangsúlyozta.

 

„Mi azért küzdöttünk, hogy a közjogi méltóságoknak bebiztosítsuk azt a jogot, hogy megvédjék magukat, ha a médiában hazugságot állítanak róluk. Nemrég fogadtunk el egy ilyen törvényt”

 

– jegyezte meg Bugár.

 

Az OĽANO-val sem vagyunk hajlandóak koalícióra lépni

 

A Most-Híd elnöke azt is elmagyarázta, miért nem lehetett választási koalíciót kötni az MKP-val. Bugár elmondása szerint Orbán kijelentette, hogy a kormánya számára a Most-Híd azért elfogadhatatlan, mert nem tisztán magyar párt.

 

Bugár ismét megerősítette, hogy a pártja többé nem hajlandó kormányra lépni a Smerrel, egyúttal megjegyezte, paradox módon éppen a jelenlegi közös kormányban sikerült a Most-Hídnak elérnie a legtöbbet a kisebbségek és a régiófejlesztés területén. A Smerrel közös kormánykoalíció azonban hozzájárult a Most-Híd pártpreferenciáinak több mint két százalékos csökkenéséhez.

 

„A Kuciak-gyilkosság után azt mondtuk, hogy sem a Smerrel, sem az ĽSNS-szel, de még az OĽANO-val sem vagyunk hajlandóak koalícióra lépni”

 

– húzta alá Bugár.

 

Az Orbán Viktorhoz fűződő negatív kapcsolatával kapcsolatban Bugár megjegyezte, hogy tíz évvel ezelőtt, a Most-Híd megalakulásakor került sor a magyarok határokon átnyúló találkozójára, ahol azt mondták neki, hogy a magyar kormány kizárólag etnikailag tiszta magyar párttal hajlandó tárgyalni, de megoldást fog keresni a Most-Híddal való együttműködésre is.

 

„Úgy látszik, ezt az együttműködési formát a mai napig keresik”

 

– jegyezte meg, majd hozzátette: nem foglalkozik azzal a kérdéssel hogy miként alakul majd ez a kapcsolat akkor, ha a Most-Híd ismét bekerül a parlamentbe.

 

„A labda Magyarország és a Fidesz oldalán van. Én azon dolgozom, hogy a Most-Híd bekerüljön a parlamentbe és kijelenthetem, hogy be is fog kerülni”

 

– zárta le Bugár.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.