A jobboldali liberális ellenzéki párt, a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás kedden bemutatta választási programjának kisebbségi jogokkal foglalkozó fejezetét.

 

A konkrét megoldási javaslatokkal szolgáló témakör kidolgozója a ruszin származású Ivan Pilip mellett és a Körkép.sk-n már egy hosszabb interjúban bemutatott Filip Mónika magyar nemzetiségű képviselőjelölt,

 

Őt kérdeztük a javaslatcsomag legfontosabb részleteiről.

 

  hirdetes_300x300   

Hogyan foglalná össze az SaS nemzetiségi programját?

 

Ahogyan Milan Pilip is bemutatta, a szlovák pártok között nincs egy sem, amelynek ennyire részletes programja lenne a nemzeti kisebbségeket érintő témakörben. Érintik ugyan ezt a területet is, de nem terjedelmesen. Természetesen a szlovákiai magyar pártoknak a kisebbségi téma a legfontosabb, hiszen a választócsoportjukról van szó, de igazán örülök, hogy teret kapott a SaS-nál is ez a témakör és 24 javaslattal álltunk elő.

 

Filip Mónika jobbról a második. Kép: archív

 

Témakörökbe sorolva ezek a következők: kisebbségi jogvédelem, kulturális ügyek és identitás, nyelvi jogok, oktatásügy. Ezeken belül igyekeztünk olyan megoldásokat kínálni, amelyek fontosak a nemzeti közösségeknek, de melyeket mi is természetesnek vélünk.

 

Melyek azok a konkrét megoldási javaslatok, amelyeket mindenképp kiemelne?

 

Programunkban a fő hangsúly a nemzeti kisebbségekről szóló törvény elfogadásán van. Célunk megkönnyíteni a nemzeti kisebbségek hozzáférését az alkotmány és a nemzetközi kötelezettségek által garantált jogokhoz. Hatékonyabbá tesszük a nemzeti kisebbségek részvételét a rájuk vonatkozó kérdések döntéshozatalában. Ezzel is biztosítva, hogy valóban részt vehessenek az őket érintő kérdések döntéshozatalában.

 

Természetesen fontosnak tartjuk a nemzeti kultúrájukat, identitásukat, ezért is megerősítenénk a Nemzeti Kisebbségek Kulturális Támogatási Alapját, hogy felgyorsítsuk a támogatási kérelmek folyamatát. Szintén segíteni akarunk a nemzeti oktatásban, ahol minden kisebbségnek megvannak a sajátos problémái. Ide tartozik például javaslatunk fenntartani és finanszírozni a nemzetiségi “kisosztályokat”. Támogatást vezetünk be a kisebbségi diákok iskolai közlekedésére. Nem utolsó sorban, segítünk közös nyelven beszélni: segítünk az önkormányzatoknak teljesíteni törvényi kötelezettségeiket a nemzeti kisebbségek nyelvén való kommunikációnál.

 

Az ellenzék kormányalakítási esélyeiről Filip Mónikával – Az SaS fórumán jártunk

 

Magyarként én bővebbem látom ezt témát és nem szűkíteném le csak a nemzeti kisebbséget érintő program részére. A felsorolt javaslatok mellett a közigazgatási részben például azt javasoljuk, hogy alakuljon munkacsoport, mely átértékelné Szlovákia területi rendezését, beleértve a megyerendszert, amely nem történelmi alapon és nem természetesen osztotta szét az országot 8 regióra.

 

Több javaslatunk van a infrastruktúra fejlesztésére, viszont ami nagyon érinti a magyarokat, az a déli útvonal (Pozsony – Újvár – Losonc) befejezése lenne. Nem utolsó sorban támogatjuk az állampolgársági törvény módosítását és a kettős állampolgárság felújítását, amelyet kilenc éve tiltottak be, reagálva Magyarországra.

 

Mi az SaS programjának fő előnye?

 

Másokhoz képest terjedelmesebb és 24 konkrét javaslatot kínál, amelyeket azonnal meg lehet valósítani. A többi politikai párt programjában, amelyek legalább valamilyen mértékben foglalkoznak a kisebbségi témával, több az ideológia, mint a praktikus megoldás. Nem utolsó sorban vannak pártok, amelyek ezzel a témával egyáltalán nem is foglalkoznak, pedig az itt élő nemzeti közösségek a lakosság jelentős része.

 

 

Az MKÖ és az SaS legutóbbi közös sajtótájékoztatóján felmerült az autonómia és a Beneš-dekrétumok kérdése. Ön hogy látja ezeket a magyarság egy része által jogos követelésnek tartott kérdéseket?

 

Az autonómia és a Beneš-dekrétumok kérdését először is a magyar politikusnak kell felvetni, utána a szlovák oldal nyilatkozhat és tárgyalhat róluk. Tudtommal ezek a témák nincsenek napirenden.

 

A Beneš-dekrétumok kérdését az elmúlt időszakban már rég rendezni kellett volna, ezzel is hozzájárulva a magyarok és a szlovákok közti megbékéléshez.

 

Érthetetlen öngól! Sulík és Simon csökkentették a Magyar Közösségi Összefogás parlamenti bejutásának esélyeit

 

Ön elsősorban önkormányzati szakértőként ismert, most mégis az SaS nemzetiségi programja kapcsán beszélgetünk. A választások után hol látná magát a legszívesebben?

 

Igen, az én fő szakterületem a közigazgatás és ezen belül pedig szívügyem az önkormányzatok. Célom, hogy azok a javaslatok, melyeket a közigazgatási programkörön belül írtam meg az SaS színeiben, meg is valósuljanak. Ezért indulok a választásokon és igyekszek mindent megtenni azért, hogy a közigazgatás végre nem érzelmi és politikai alapon legyen megreformálva, hanem tények és adatok szerint.

 

Ide tartozik az informatizáció is, ami elválaszthatatlanul összefügg a hivatalok működésével és az állampolgárok. elégedettségével. Mivel a téma a Belügyminisztériumban van, szeretnék itt maradni egy olyan hatáskör birtokában, ahol vezethetem ezeket a témaköröket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.