Nyitókép forrása: topky.sk

 

Focus ügynökség februári közvélemény kutatása sem mutat áttörést a magyar érdekeltségű pártok tekintetében, az MKÖ és az Most-Híd is a parlamenti küszöb alatt stagnál 4 százalék körüli eredménnyel. A Focus is megerősítette az OĽANO előretörését, amely jelenleg a második legerősebb szlovák párt. A PS-SPOLU, a KDH és az SaS veszélyzónában vannak. Az SNS-nek kifelé áll a szénája…

 

Ha most lennének a választások, azt a Focus-ügynökség szerint a Smer nyerné meg 17 százalékkal (-1 százalékpont a Focus januári felméréséhez képest). Második helyre az OĽANO jött fel, jelenleg 13,3 százalékon áll (+4,3 százalékpont!).

 

Harmadik helyre szorultak vissza Kotlebáék 12,2 százalékkal (-0,6 százalékpont). A PS-SPOLU koalíciója 0,5 százalékpontot süllyedve 9,3 százalékon áll. Ez a felmérés hibahatárait figyelembe véve a gyakorlatban 7,4 százalék is lehet, miközben a PS-SPOLU számára 7 százalék a bejutási küszöb.

 hirdetes_400x285  

 

Ötödikként jutna be a parlamentbe a Za ľudí 8,2 százalékkal (-2,6 százalékpont), majd a Sme rodina következik 7,8 százalékkal (+0,2 százalékpont).

 

A KDH 5,4, az SaS 5,3 százalékot kapott a Focustól, miközben az SNS 4,4 százalékkal a parlamenti küszöb alá szorult vissza. Nyomában ott van a másik kormánypárt, a Most-Híd 4,2 százalékkal, majd a Drucker-féle Dobrá voľba 4 százalékkal.

 

A Magyar Közösségi Összefogás 3,9 százalékot kapott a Focustól.

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, ott a Smer még  korábbiaknál is nehezebb helyzetben van a Focus szerint. Csak két ellenzéki párttal és az ĽSNS-szel összefogva tudna kormányt alakítani. Egy nagyon kétes valószínűségű Smer – ĽSNS – KDH – Sme rodina formációnak 81 mandátuma lenne.

 

Az ellenzék viszonylag jobban áll. Egy OĽANO – PS-POLU – Za ľudí – KDH – SaS koalíciónak 79 mandátummal meglenne a kormányalakításhoz szükséges többsége, ráadásul ez csak egy párttal szélesebb koalíció, mint az előbb felvázolt smeres verzió.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.