Nyitókép: Mede Géza

 

Február 11-én, kedden Ondrej Lunter, a besztercebányai megye alelnöke tartott lakossági fórumot Almágyban, a Rimaszombati járás déli részén. Az eseményen jelen voltak az MKP megyei képviselői is. 

 

Cziprusz Zoltán megyei képviselő a bevezetőjében elmondta, hogy a megye részéről szükségét érezték informálni a járás déli részének a lakosságát az utak javításának a folyamatáról. Örömét fejezte ki, hogy a megye alelnöke eljött a lakossági fórumra Almágyba.

 

Ondrej Lunter ezután részletesen ismertette a megye hatáskörében levő II. és III. osztályú közutak helyzetét. 

  hirdetes_300x300   

 

„A megye útjainak a 40%-a katasztrofális állapotban van, ami 1000 km úthálózatot tesz ki. Rendbetételükhöz mintegy 100 millió euróra lenne szükségünk, ami nem áll rendelkezésünkre. Az elképzelésünk, hogy ebben a választási időszakban 500 km út megjavítására van reális esélyünk. Ehhez meg tudnánk teremteni az anyagiakat is.”

 

A továbbiakban Ondrej Lunter arról informált, hogy a közutak javítási folyamatában a megye déli része előkelő helyen szerepel. A megye vezetése ezzel is értékelni szeretné a MKP képviselői klubjával való nagyon jó együttműködést. 

 

A múlt évben jóváhagytak 20 millió eurót, amiből jelentős összeg jutott a déli járásokba. A munkákat a kiszemelt szakaszokon el akarták kezdeni még az ősszel, de a közbeszerzés miatt csúsztak a határidők. A jelen pillanatban a közbeszerzés alapján már megkötötték a szerződést a kivitelezővel, akinek már át is adták az egyes szakaszokat a munkák elvégzése céljából.

 

 

A felvonulási terület átvétele viszont azt jelenti, hogy innentől a kivitelező határozza meg a munkák időbeni menetét, így csak a munkák befejezésének a határidejét tudja megmondani, így csak annyi biztos, hogy nyáron már a felújított utakat lehet használni. A munkákat a kivitelező a Losonci járásban kezdte, a Rimaszombati járásban az Ajnácskő-Tajti és a Bátka-Rimaszécs szakaszokat fogják csinálni.

 

„Szeretném felhívni az Önök figyelmét, hogy a munkák az alaptest stabilizálásával kezdődnek, ez vagy a meglevő réteg lefaragása, vagy a gödrök kijavítása. Ezután következik az új aszfaltréteg. Ez megtévesztő lehet, a tapasztalataink szerint félreértésekhez, indulatokhoz vezethet.”

 

Az alelnök szerint a következő lépésben a megye jóváhagyott erre az évre további 6 millió eurót útjavításokra. Ebből a Rimaszombati járásnak 1 millió jut. A Feled-Péterfala-Dobfenek és a Simonyi-Martonfala szakaszok fognak következni, most indítják be a közbeszerzést.

 

 

A további javításokra a megye már jóváhagyott további 28 millió eurót is. Ebből az összegből a járás 3,5 millió eurót kap, a legtöbbet a járások közül. Ebből az összegből a kisebb, de nagyon fontos szakaszok, gócpontok lesznek realizálva, mint például Détér vagy Harmac felé.

 

„Ezek a terveink ebben a választási időszakban, kérem ehhez az Önök megértését és támogatását. Sajnos, a következő választási időszakra is marad még csaknem 500 km javításra szoruló úthálózat.”

 

zárta a megye alelnöke.

 

Az utak nagyon rossz állapota miatt két évvel ezelőtt petíció is indult 1100 polgár aláírásával. A petícióról szóló törvény lehetővé teszi a felettes szervhez fordulást. A petíciós bizottság elnöke ezért megkérdezte Ondrej Luntert, hogy szükségét érzi-e a jelen pillanatban, hogy a petíciós bizottság a felettes szervhez, tehát a kormányhoz forduljon pénzbeli segítségért. Az alelnök biztosította a bizottságot és a jelenlevőket, hogy az általuk eltervezett javításokra meg tudják szerezni a szükséges anyagi eszközöket.

 

Sok az idős, kevés az orvos

 

A résztvevők további kérdései a megye hatáskörébe tartozó problémákat érintették, mégpedig a szociális gondoskodást és az egészségügy katasztrofális helyzetét és a közlekedés problémáit.

 

Ondrej Lunter válaszában elmondta, hogy a megye tudatosítja a problémákat és a képviselőkkel együtt keresi a megoldásokat.

 

Sajnos a lakosság elöregedése szociális krízist váltott ki. Mintegy 7000 idős ember várakozik szociális ellátásra, ez a szám pedit számításaik szerint 10 év múlva 20 000-re növekszik. 

 

Az egészségügy területén is érzékelik a problémákat. Az orvosok kiöregszenek és nagyon nehéz megoldani az utánpótlást. A fiatal orvosok Lunter szerint azért nem vállalnak munkát a megyében, mert az idősebbek maguknál tartják a betegek kártyáit, ezáltal nem tudják beindítani saját praxisukat. Ezen szeretne a megye segíteni azzal, hogy a betegkártyák elosztásánál közbeszól. Rendelőintézetek megnyitásával kívánja segíteni az orvosi praxist nyitó fiatal orvosokat.

 

A megye szerint a közlekedés területén gondot okoz, hogy a vasút az államhoz tartozik, az autóbusz-közlekedés pedig a megyéhez. Egységesítenének, amihez a törvények és előírások megváltoztatására van szükség. Lunter jelezte, hogy amennyiben valahol nagyobb szükség van az egyes járatok időbeli összehangolására, kéri, hogy a kérelmeket, javaslatokat juttassák el a megyéhez a polgármestereken, vagy a megyei képviselőkön keresztül. Ezen tudnak segíteni, ebben nem látott problémát.

 

Mede Géza

képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.