Nyitókép forrása: tyzden.sk

 

Február 18-án, pár nappal a választások napja előtt kerülhet sor arra a rendkívüli parlamenti ülésre, amelyen gyorsított eljárásban fogadhatják el a Smer és az SNS szociális csomagjait. Korábban úgy tűnt, hogy az intézkedéseket a Smer nem tudja majd kivel átvinni a törvényhozáson, mivel a Most-híd vonakodik megszavazni azokat. A Sme rodina azonban bejelentkezett a javukra.

 

A Sme rodinának benne volt a 2016-os programjában a 13. nyugdíj,amely a mostani smeres javaslatok legnagyobb költségrészét teszi ki. Ennek ellenére, hogy Boris Kollár is kéntelen volt elismerni, ilyen közel a választásokhoz ekkor szociális csomagot megszavazni nem más, mint szavazatvásárlás.

 

A Smer 2016-ban 28 százalékkal jutott be a parlamentbe, ma 17 százalékra süllyedt – nem is annyira a Kuciak-gyilkosság miatt, sokkal inkább az azzal kapcsoltban napvilágra került botrányok miatt. Az SNS a Focus legutóbbi felmérése szerint nem jut be a parlamentbe.

 hirdetes_810x300  

 

A két kormánypárt ezt próbálja meg orvosolni. A Smer a 13. nyugdíj és a kétszeresére emelt családi pótlék bevezetésével, az SNS az autópályadíjak eltörléséve (a 3,5 tonnánál kisebb gépkocsikra vonatkozóan). Ez így összesen évi 800 millió eurós költséget jelent, ami az idei tervezett (de valószínűleg nem tartható) költségvetési hiány 45 százaléka. Csak a plusz havi nyugdíjak 580 eurós tételt jelentenek a költségvetésben.

 

Érsek emelni akarta az autópálya-matrica árát, ezért sem ért egyet annak eltörlésével

 

Nincs garancia a sikerre. Kamenický pesszimista jövőt fest

 

Úgy, hogy a siker ennek ellenére sincs garantálva. A kormány már tavaly is átvitt a parlamenten egy 600 millió eurós szociális csomagot, a pártpreferenciákon érdemben nem javított. A Peter Kažimírt váltó Ladislav Kamenický smeres pénzügyminiszter fogta is a fejét, hogyan egyenlítse ki a kiadási és a bevételi oldalt. A Smer azonban erőltette a csomagokat, mert a Threema-üzenetek súlya alatt elképesztő mélyzuhanásba kezdett a kormánypártok népszerűsége.

 

Kamenický ráadásul nem is találta meg a mostani újabb sokszázmilliós kiadás forrásoldalát.

 

„Az új kormánynak meg kell húznia a nadrágszíjat. Ezzel meg kell békélnie, mert a választásokig ezt nem tudjuk megoldani. Az új ormánynak kompenzációs intézkedéseket kell elfogadnia, hogy csökkentse a kiadásokat annak érdekében, hogy kiadási korláton belül maradjon”

 

fogalmazott a pénzügyminiszter a Hospodárske Noviny gazdasági fórumán.

 

A probléma a legtöbbek szerint az, hogy a politikai kampány minden józan gondolkodást felülírt. A jó gazdasági időszaknak vége, a szlovák kormányzatok pedig nem nagyon halmoztak fel tartalékokat nehezebb időkre. A gazdaság lefékeződik, a foglalkoztatás bővülése megtorpant, az autóipar elérte felső korlátját. Ennek ellenére takarékoskodás helyett a választások hevében sokszázmilliós kampányfogásokat vezetnek be, amelyek megtartására akkor sem lenne garancia, ha ugyanazok kerülnek kormányra, akik elfogadták őket.

 

És nem mellesleg, a kormánypártok rácáfoltak arra, hogy minden párt csak 3 millió eurót költhet kampányra. A Smer és az SNS ezt most megszázszorozta az adófizetők terhére.

 

Felmérés: A Smer mindkét koalíciós partnerét parlamenti küszöb alá küldte

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!