Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Több szlovák szerkesztőség csütörtökön este e-mailben kapott egy közel húsz perces videót, amelyen Michal Šuliga és Milan Reichel társalog egymással Kiska 90-es évekbeli telekügyéről. Mindkét férfit hosszú ideje a poprádi alvilággal hozzák összefüggésbe. Andrej Kiska szerint „gyenge színészi teljesítményt” nyújtanak a videón, amely lényegében Robert Fico megrendelésére készült bosszúból.

 

Azt nem lehet tudni, hogy mikor készült a videó. Megjegyezzük a videó közvetlenül a felmérésekre vonatkozó moratórium életbelépése előtt jelent meg, így már csak a választások napján tudjuk majd meg, milyen hatással volt ez Kiska és a Za ľudí népszerűségére.

 

Michal Šuliga a felvételen arról beszél, hogy gondja van a rendőrséggel azok miatt a nagyaszalóki telkek miatt, amelyeket a 90-es években segített eladni Kiskának.

 hirdetes_400x285  

 

A nagyszalóki ügy háttere

 

A 90-es évek végén Andrej Kiska első feleségével, Máriával építkezési telket akart vásárolni. Kiszúrtak egy hirdetést a Nový Čas hasábjain, amelyben Šuliga cége, a StavRea kínált egy lukratív helyen lévő telket.

 

Csakhogy a telek egy Ján Franc nevű fogorvosé volt, akinek tudtán kívül egy Agras nevű vállalat kisajátította a területet. Az Agras később a telkeket eladta Július Sirockýnak, aki állítólag csak egy fehér ló volt, mivel napokon belül tovább is adta a telkeket Kiskának. A telek tulajdonoscseréit pedig egyezte le.

 

Kiska többször elmondta, hogy mielőtt felvette volna a kapcsolatot a telket hirdetésben kínáló céggel, nem ismert Šuligát.

 

Franc bíróságon követelte vissza telkét. A bíró nem más volt, mint Miroslav Radačovský, aki ma már európai parlamenti képviselő (az ĽSNS-színeiben jutott be, de a párttal később szakított). 2018-ban úgy határozott, hogy Kiskának vissza kell szolgáltatnia a területet, azzal, hogy a bíróság elismerte, Kiska jóhiszeműen vásárolta meg azokat Sirockýtól.

 

Matovič szerint a Za ľudí egy része hajlandó lenne a Smerrel kormányozni

 

A videó Kiskát vádolja

 

A videón Šuliga azt állítja, hogy Kiska tudott arról, hogy a telkeket jogtalanul adták el neki, és hogy „lopott területről” van szó.

 

Reichel először neheztelően beszél, amiért Šuliga korábbi elmondásából kiindulva  Kiska verziója mellett állt ki – miszerint jóhiszeműen járt el a telek megvásárlásakor –, és azt állítja, hogy ő el is hitte ezt neki.

 

Néhány perccel később viszont már úgy beszélnek az egész ügyről, mintha mindketten bennfentesek lettek volna, és nyilvánvaló lett volna számukra, hogy az ügylet nem volt tiszta, és hogy Kiska ezt pontosan tudta.

 

Reichela  videón azzal kérkedik, hogy Kiska közbeszerzéseket ígért neki a választások után. Mindkét férfi azt állítja a videón, hogy állandó kapcsolatban állnak az exállamfővel.

 

Focus felmérés: Bárdosban fele annyian bíznak, mint Bugárban

 

Kiska: Primitív színház

 

Andrej Kiska a videóra reagálva azt írta hivatalos facebook-oldalán, hogy „rossz színészekkel készített primitív színházról van szó”.

 

„Robert Fico bosszút esküdött, amiért nem neveztem ki az alkotmánybíróság elnökének, és ez a bosszú anonim módon elérkezett. Fico nagyon fél egy újabb választási kudarctól, ezért hosszú ideje a Smer elsőszámú célpontja vagyok. (…)

 

Engem nem ijeszt megy amatőr módon megrendezett, Kočner-stílusú videó két rossz és megbízhatatlan személlyel, akik után a rendőrség nyomoz. Nyilvánvaló, hogy mindketten egy előre megírt forgatókönyv szerint beszélnek. Ez már tragikomédia”

 

közölte az exállamfő. Elmondása szerint fontolóra veszi, hogy büntetőfeljelentést tesz az ügyben.

 

Sulík és Kiska együttműködésre szólította fel az ellenzéki képviselőket

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!