Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Két hétre vagyunk a választásoktól, pénteken megjelentek a moratórium előtti utolsó felmérések. Ezek két fontos információval szolgáltak: a magyar érdekeltségű pártok továbbra is küszöb alatt vannak, illetve az ellenzék vezéralakja nem a liberális, hanem a konzervatív oldalról került ki.

 

Körkép-elemzés

 

Természetesen egyetlen pártot sem szabad leírni. Lepődtünk már meg a választások estéjén, legutóbb 2016-ban is. Tény azonban, hogy a Most-Híd helyzeti előnye ellenére (négy évi kormányzás) sem tudta feltornázni magát a parlamenti küszöb fölé. Bár, mintha a vegyespárt nem is akarna bejutni a parlamentbe, hanem megelégedne azzal, ha magával rántja az egész felvidéki magyar politikumot. Teret adva a vegyesprojekt továbbfejlesztésének számító „magyar platformoknak“, továbbgondolt „összefogásoknak.”

 hirdetes_810x300  

 

Egyébként is, csütörtökön az Expres Rádióban Bugár azt nyilatkozta, hogy papíron már kész az R7-es Dunaszerdahelytől Érsekújvárig tartó szakaszának nyomvonala. Márpedig egy ideje mindenkinek ugyanaz jut eszébe, ha az R7-esről és annak nyomvonaláról, illetve Bugár Béláról beszélünk.

 

Bugár Béla a Rádio Expres műsorában: A Smerrel nem lépünk kormányra, de Matovičcsal sem

 

Az MKÖ rejtett lehetőségei

 

Eredményről persze az MKÖ kapcsán is nehéz beszélni. A Magyar Fórum és az Összefogás Mozgalom valahogy adós maradt azokkal a százalékpontokkal, amellyel a parlamentbe (esetleg kormánypozícióba) repítenék a magyar képviseletet. Javukra szóljon, hogy esetükben azért még érhet minket pozitív meglepetés. Az MKÖ kapcsán sokkal nagyobb esély van az úgynevezett rejtőzködő szavazók megjelenésének az urnáknál.

 

Az is pozitívum, hogy van koalíciós potenciáljuk. És ami talán még fontosabb, hogy ez a tényező nem kizárólag a liberális Magyar Fórumtól függ –még ha Simon az SaS-szel való tárgyalás során igencsak erre játszott is.

 

A végjáték közeledtével érdemes szót ejteni a visszatartó erőkről. Merthogy sokan a sikertől ugyanúgy rettegnek, mint a kudarctól. Bugárék attól tartanak, hogy visszakapják az MKP-ra tíz évvel ezelőtt mért pofont, és az MKÖ bejut a parlamentbe. Számukra az lenne előnyös, ha mindkét csoport kudarcot vallana, így jobb alkupozícióból ülhetnének az MKP-val a választások után tárgyalóasztalhoz.

 

Az MKP berkeiben is nagy lehet a rettegés. Ha az Összefogás Mozgalom és a Magyar Fórum mégiscsak beviszi az MKP-t a parlamentbe, akkor bizony elkerülhetetlenné válik a párton belüli személyi konzekvenciák levonása. Sőt, megkockáztatom, a közös magyar lista néhány tagja emiatt talán nem is érdekelt az MKÖ választási sikerében. Mert mondjuk, jól elvannak a 4 százalék után járó állami támogatásból, illetve a politikai jelölésekből származó előnyökből.

 

A változás és a számvetés megállíthatatlanul közeleg, függetlenül a választási eredménytől.

 

MVK-felmérés: az MKÖ a Most előtt jár, de továbbra is küszöb alatt

 

Matovič diadalmenetre készül?

 

A választási kampány eddigi legnagyobb nyertese Igor Matovič és az OĽANO, amely 15 százalék fölé tornázta fel magát a finisre. Ráadásul úgy, hogy közben egyszerre kellett megküzdenie a kormánypártok és saját ellenzéki liberális partnereinek a támadásaival. Nyilván a liberálisok nehezen nyelték le a békát, hogy a vezető ellenzéki szerep egy konzervatívhoz került. Ki is kiáltották Matovičot populistának.

 

Ha csak a felméréseket vesszük alapul, reális esély van rá, hogy Szlovákiában konzervatív vezetéssel alakul új kormány, amely egyébként az MKÖ-höz hasonlóan tartalmaz liberális elemeket.

 

A nagy kérdés most az, hogy kitart-e ez a varázs február végéig. Elképzelhető, hogy igen. A Smer és az SNS minden erejével a PS-SPOLU-t és a Za ľudít támadta, hatalmas erőforrásokat mozgattak meg annak érdekében, hogy pellengérre állítsák őket (lásd a Kiskára nézve terhelő, de gyanúsan mesterkélt videót), miközben Matovičról elfeledkeztek.

 

Az utolsó releváns felmérés: Matovič ott liheg a Smer nyakában, az MKÖ és a Most küszöb alatt

 

A nagy vesztesek

 

A felmérésekből az is nyilvánvaló, hogy nem csak a Most-Híd bukhat bele a Smerrrel való kormányzásba, hanem az SNS is. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a politikusokat nem a választók magatartása, hanem a biznisz mozgatja, mint az, hogy a nyilvánvaló következmények ellenére mégis összeálltak Robert Ficoval, majd Peter Pellegrinivel.

 

Az SNS jó eséllyel kieshet a parlamentből. Megjegyezzük, nem csak Zsuzsová és Danko üzenetváltása tehet róla, hanem az az érthetetlen inkompetencia, amit az SNS-esek tanúsítottak a nagy horderejű kérdésekben. Például a hadsereg állapotát és közbeszerzéseit illetően. Mert politikai fejbelövés nekitámadni az amerikaiaknak az iraki légicsapások miatt, miközben a párt minisztere amerikai vadászgépeket rendel a szükségesnél egymilliárd euróval drágábban.

 

Megjegyezzük, az SNS-nél is régóta érlelődő bizalomvesztésről lehet szó, hiszen ott volt a Plavčan-ügy (600 millió euró), Danko rigorózusi munkája, a koalíciós partnerek által meg nem szavazott SNS-es javaslatok, amelyek miatt szavazóik feltették a kérdést, vajon kinek érte meg kormányon maradni? Aztán ott van Danko arrogáns és gyermeteg viselkedése a tévékamerák előtt, nem beszélve arról a hihetetlen presztízsveszteségről, amit a párt Danko beszédkészsége miatt szenvedett el.

 

Felmérés: A Smer mindkét koalíciós partnerét parlamenti küszöb alá küldte

 

A Smer már készíti az iratmegsemmisítőket

 

A legutolsó felmérések arra utalnak, hogy az új parlament várható összetétele miatt a Smer Robert Kaliňák volt belügyminisztert megszégyenítő tempóban üzemeli be az iratmegsemmisítőket az általa vezetett minisztériumokban. Robert Fico és a Smer teljesen elvesztette a realitásérzékét.

 

A számokból tökéletesen látszik, hogy rossz lóra tettek. Nem ismerték fel, hogy ha képtelenek voltak meggyőzni a szocialista kormányból kiábrándult tömegeket a tavalyi 600 milliós szociális csomaggal, úgy valószínűleg nem győzik meg a most készülő 800 millióssal sem.

 

Ez abból látszik, ahogy az ellenzéki liberális pártok gyengülésével egyre erősödött az OĽANO és stagnált a Smer. Az ĽSNS felemelkedése is elmaradt, ráadásul egyre kevesebb rejtőzködő szavazóval rendelkeznek – vagyis a felméréseken szerzett támogatottságuk aligha fog érdemben emelkedni.

 

A legnagyobb pofon mégis az a Smer számára, hogy elvesztette  kivételes pozícióját, amely 2006 óta megkerülhetetlenné tette: hogy az urnákhoz járulók 25-30 százalékának támogatásával két-három párti kormányt tudjon alakítani. Ez a valódi katasztrófa a Smer számára.

 

És ha jobban átszámoljuk az arányokat, akkor más érdekességet is észrevehetünk. Például azt, hogy a Smer az elmúlt négy évben a választásra jogosultak alig 17 százalékával gyakorolt olyan hatalmat, mintha egyedül kormányozna, ami azért alaposan rávilágít a szlovák demokrácia gyengeségére.

 

Mozgalmas két hét áll előttünk. Mivel mindegyik párt ragaszkodni fog saját meséjéhez, megpróbálnak majd fordítani a jelenlegi állapotokon, és ehhez bármilyen eszközt hajlandóak lesznek bevetni.

 

Anonim videó jelent meg Kiska nagyszalóki telekügyéről. A volt államfő szerint Fico bosszújáról van szó

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.