Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

A felmérésekre vonatkozó moratórium életbe lépése előtti utolsó releváns közvélemény-kutatás szerint a Smer nyerné a választásokat, de Igor Matovič és az OĽANO 15 százalék fölé erősödve szorosan ott van a nyomában. A magyar érdekeltségű pártok pártpreferenciái nem mutatnak áttörést, az MKÖ és a Most-Híd is a parlamenti küszöb alatt végeztek az AKO felmérésében. A Sme rodina már nem királycsináló.

 

Ha február közepén tartották volna a választásokat, akkor azt az AKO szerint a Smer nyerte volna meg 16,9 százalékkal. Most először mérte az AKO 17 százalék alá a legnagyobb kormánypártot, amely február elejéhez képest 0,4 százalékpontot veszített népszerűségéből.

 

A második helyen az OĽANO jutna be a parlamentbe. A legerősebb ellenzéki párttá előlépő mozgalom 15,5 százalékot kapott az AKO-tól, ami 2 százalékpontos erősödést jelent.

 hirdetes_400x285  

 

A harmadik helyen jócskán lemaradva az ĽSNS következzik, 10,3 százalékkal (-1,5 százalékpont). Negyedik a PS-SPOLU 9,4 százalékkal, nyomában a Za ľudíval, amely 8,9 százalékot ért el az AKO felmérésben.

 

A Sme rodina 7,2 százalékon áll, az SaS 6,1 százalékot kapott, a KDH pedig erősen veszélyeztetett pozícióban 5,3 százalékkal táncol a parlamenti küszöbön. Nála rosszabb helyzetben csak az SNS van, amely kormánypozícióból könnyen kieshet a törvényhozásból, kerek öt százalékot kapott az AKO-tól.

 

A parlamenti küszöb alatt a Most-Híd kezdi a sort az AKO-nál, Bugárék 4,7 százalékkal továbbra is küszöb alatt. A Dobrá Voľba 4,3 százalékon áll.

 

 

A Magyar Közösségi Összefogást 3 százalékra mérte az AKO, ami a február eleji felméréshez képest nem jelent érdemi változást (-0,2 százalékpont).

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, ott a Smernek legfeljebb egy ötpárti koalícióval sikerülne kormányt alakítani, vagyis elvesztette azt a privilégiumát, hogy három négy párttal tudjon kormányra kerülni. Ráadásul ehhez ellenzéki pártokra is szüksége van. Csak egy Smer – SNS – ĽSNS – KDH – Sme rodina formációnak lenne meg a szükséges mandátumszáma (79).

 

A mai ellenzék oldalán a Sme rodina nélkül is sikerülhet kormányt alakítani. Egy OĽANO – PS-SPOLU – Za ľudí – KDH – SaS formációnak 80 mandátuma lenne, ami azért stabil többség.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.