Nyitókép: Foto N – Tomáš Benedikovič

 

Az SNS ugyanolyan családpolitikát szorgalmaz, mint amilyet tavaly a Fidesz vezetett be Magyarországon. A sokgyermekes családoknak dotációt ígér az autóvásárlásra, a háromgyermekes családoknál pedig elengedné a házassági hitelt.

 

Andrej Danko, az SNS elnöke sosem titkolta, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök sok mindenben inspirációt jelent számára. 2018-ban azt nyilatkozta a Nový Časban, hogy hasonló programot szeretne összeállítani, mint Orbán Magyarországon vagy Kaczyński Lengyelországban.

 

 hirdetes_400x285  

Inspiratív Fidesz

 

Úgy tűnik, hogy az Orbánnal kapcsolatos ígéreteit Dankonak sikerült is betartania. Az SNS választási programjának „családpolitika“ fejezetében található pontok azonosságot mutatnak a Fidesz családpolitikai programjával.

 

Az SNS Orbánékhoz hasonlóan dotálná a sokgyermekes családok autóvásárlását, elengedné a jövedelemadót a többgyermekes anyáknak, illetve a három- és többgyermekes családokat a hitelfizetéstől is felmentené.

 

Orbán Viktor tavaly februárban, néhány hónappal a kormányfővé való újbóli megválasztása után vezette be az új családpolitikai programját, az Andrej Danko vezette SNS pedig szépen beledolgozta a saját választási programjába. Úgy tűnik Dankonak már nem maradt más, mint a lenyúlás – másoktól a kisdoktori munkát, Kövértől a zászlórudat, Orbántól a családpolitikai programot.

 

Orbán Viktor vs. Andrej Danko

 

Fidesz 2019:

 

A három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forintos (kb. 7400 euró) vissza nem térítendő támogatást kapnak egy minimum hétszemélyes autó megvásárlására.

 

Az SNS programjának 12.6 pontja:

 

A három- és többgyermekes családoknak az állam 10 ezer eurós dotációt kínál autóvásárlásra.

 

Fidesz 2019:

 

40 éves koráig minden olyan nő, aki megházasodik (első házasság), 10 millió forintos (kb. 30 ezer eurós) kedvezményes kölcsönt kaphat. Az első gyermek megszületésénél a törlesztés három évre megszűnik, a második gyermek születésénél elengedik a kölcsön harmadát, a harmadik gyermek világra hozatala után pedig a teljes kölcsönt elengedik.

 

Az SNS programjának 12.3 pontja:

 

Az első házasság megkötése után a fiatal házaspár (33 éves korig) állami ifjú házasoknak szóló kölcsönt igényelhet (25 ezer euró értékben) alacsony fix kamattal. Amennyiben a házasságukból két gyermek születik, a kölcsön harmadát elengedik. A harmadik gyermek megszületése után az egész kölcsönt törlik.

 

Fidesz 2019:

 

Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek fel, azok életük végéig mentesülnek a jövedelemadó fizetésétől.

 

Az SNS programjának 12.5 pontja:

 

Azok a nők, akiknek három vagy annál több gyermekük van, életük végéig mentesülnek a jövedelemadó fizetésétől, amennyiben dolgozni fognak.

 

Danko nagyvonalúbb

 

A programját illetően Danko SNS-e nagyvonalúbb, mint Orbán kormánya. A három- és többgyermekes családoknak 10 ezer eurós támogatást kínál autóvételre (Magyarországon ez az összeg 7400 euró), és a magyarokkal ellentétben nem pontosítja, hogy az autónak mekkorának kell lennie.

 

Orbán azoknak a nőknek ígéri a jövedelemadó elengedését, akiknek legalább négy gyermekük van, Danko viszont már a háromgyermekes anyáknak is elengedné.

 

Denník N/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.