Belföld

„Ezer éve élünk egymás mellett a szlovákokkal” – Domin István (MKP) gyenge teljesítménye a TA3 politikai vitaműsorában – Értékelés szavazással

Domin István mai teljesítménye alapján nagyon messze van a parlamenti politika elvárt szintjétől.

Nyitókép: reprofoto (TA 3)

 

Az eddigi leggyengébb televíziós teljesítményt láthattuk magyar politikustól a TA 3 választások előtti politikai műsorai során. Domin Istvánnal (MKP), Izsa polgármesterével a Magyar Közösségi Összefogás listájának 7. számú jelöltjével kapcsolatban indokolt feltenni a kérdést, megfelel-e parlamenti képviselet elvárásainak.

 

Műsorbeli ellenfele egy viszonylag fajsúlyos politikus, mégpedig Tibor Bernaťák (SNS), az egyik kormánypárt parlamenti frakcióvezetője volt.

 

Hirdetés(x)

Mivel úgy az SNS-t, mint az MKP-t az etnikai politizálás jellemzi, a kérdések is ekörül forogtak. Domin Istvánnál feltűnő volt, hogy ha olyan kérdést kapott, melyre nem volt előre elkészített panel szövege, egy, legfeljebb kétmondatos tömör válaszokat adott.

 

Domin István

 

Azok is legtöbbször, a választókat megszólítani képes érdemi politikai üzenet nélkül. Tőmondatos válaszaiból így megtudhattuk,  hogy a magyar-szlovák kapcsolatok átlagon felüli minőségűek, mely annak is köszönhető, hogy „ezer éve élünk egymás mellett.”

 

A jó viszony legjobb példájának a komáromi Selye János Egyetemet nevezte, ahol ő maga is tanult.

 

[poll id=”71″]

 

Elmondta továbbá, hogy a Matica Slovenskához hasonlóan a Csemadoknak is államilag garantált státusz járna, a kisebbségi támogatáspolitikára fordított források pedig elégtelenek és igazságtalanok.

 

 

Kiemelte azt is, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvényt cseh példára meg kell változtatni. Ugyanakkor elismerte, hogy saját magának nincs magyar állampolgársága, hiszen „ha bevallanám, akkor elveszíteném a szlovákot.“

 

Rendkívül zavaró volt, ahogy Domin István minden témakörnél azonnal a papírjai között kotorászott, hogy gyorsan előkeresse az éppen aktuális, felhasználható puskát. Majd válaszaiban nemes egyszerűséggel szó szerint felolvasta az abban leírtakat.

 

A műsor során kiderült, hogy úgy az SNS, mint az MKP számára fontos a migránsokkal szembeni szigorú fellépés, a keresztény értékek védelme illetve a V4-ek fenntartása.

 

Domin hangsúlyozta, hogy pártja egyetért Orbán Viktor politikájával, a Fidesz pedig a stratégiai partnerük.

 

 

Az SNS frakcióvezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ők úgy a V4-ekkel, mint Brüsszellel szemben szuverén politikára törekednek, mely kelet felé is jó kapcsolatokat ápol.

 

A Most-Híd  – MKÖ meghiúsult összefogásával kapcsolatban Domin félreértette a kérdést, és megmosolyogtató módon úgy válaszolt, hogy „nincs programunkban, hogy ellenük legyünk.“ Ugyanakkor kiemelte, hogy a Most-Híddal való együttműködést el tudták volna képzelni, de jobban örültek volna, ha Bugár Béla nem szerepel a közös választási listán.

 

A műsor során felmerült az autonómia és az önigazgatás kérdése is. Domin biztosította partnerét arról, hogy tiszteletben tartják Szlovákia területi határait, ugyanakkor a magyaroknak egy saját, Duna-menti megye kialakítását szeretnének, mégpedig a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásdal, ahol önálló pénzügyi jogkörök lennének érvényben, és nagy hangsúlyt kaphatna a turizmus és az idegenforgalom.

 

 

Összegezve, az MKÖ illetékeseinek saját politikai képességeik megítélésénél illene önkritikát gyakorolniuk, amikor a választási lista befutó helyeiről döntenek, már csak az azzal járó megnövekedett színvonalbeli elvárások miatt is.

 

Domin István mai teljesítménye alapján nagyon messze van a parlamenti politika szintjétől.

 

A műsor itt visszanézhető:

 

 

További párosítások a TA 3-on:

Február 16: Orosz Örs (MKÖ) – Jakab Elemér (Most-Híd)

Február 17: Menyhárt József (MKÖ) – Igor Čombor (Vlasť)

Február 19: Simon Zsolt (MKÖ) – Peter Bobula (KDH)

Február 20: Őry Péter (MKÖ) – Branislav Gröhling (SaS)

Február 21: Mózes Szabolcs (MKÖ) – Lucia Kurilovská (Dobrá voľba)

Február 23: Bárdos Gyula (MKÖ) – Alojz Hlina (KDH)

A műsor minden alkalommal 19.30 órakor kezdődik

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője. Mindenhez ért. Mindenhez is!

Kövessen minket