Belföld

„Ezer éve élünk egymás mellett a szlovákokkal” – Domin István (MKP) gyenge teljesítménye a TA3 politikai vitaműsorában – Értékelés szavazással

Domin István mai teljesítménye alapján nagyon messze van a parlamenti politika elvárt szintjétől.

Nyitókép: reprofoto (TA 3)

 

Az eddigi leggyengébb televíziós teljesítményt láthattuk magyar politikustól a TA 3 választások előtti politikai műsorai során. Domin Istvánnal (MKP), Izsa polgármesterével a Magyar Közösségi Összefogás listájának 7. számú jelöltjével kapcsolatban indokolt feltenni a kérdést, megfelel-e parlamenti képviselet elvárásainak.

 

Műsorbeli ellenfele egy viszonylag fajsúlyos politikus, mégpedig Tibor Bernaťák (SNS), az egyik kormánypárt parlamenti frakcióvezetője volt.

 

Hirdetés(X)

Mivel úgy az SNS-t, mint az MKP-t az etnikai politizálás jellemzi, a kérdések is ekörül forogtak. Domin Istvánnál feltűnő volt, hogy ha olyan kérdést kapott, melyre nem volt előre elkészített panel szövege, egy, legfeljebb kétmondatos tömör válaszokat adott.

 

Domin István

 

Azok is legtöbbször, a választókat megszólítani képes érdemi politikai üzenet nélkül. Tőmondatos válaszaiból így megtudhattuk,  hogy a magyar-szlovák kapcsolatok átlagon felüli minőségűek, mely annak is köszönhető, hogy „ezer éve élünk egymás mellett.”

 

A jó viszony legjobb példájának a komáromi Selye János Egyetemet nevezte, ahol ő maga is tanult.

 

Megüti TA3-beli szereplése alapján Domin István (MKP) a parlamenti szintet?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Elmondta továbbá, hogy a Matica Slovenskához hasonlóan a Csemadoknak is államilag garantált státusz járna, a kisebbségi támogatáspolitikára fordított források pedig elégtelenek és igazságtalanok.

 

 

Kiemelte azt is, hogy a kettős állampolgárságról szóló törvényt cseh példára meg kell változtatni. Ugyanakkor elismerte, hogy saját magának nincs magyar állampolgársága, hiszen „ha bevallanám, akkor elveszíteném a szlovákot.“

 

Rendkívül zavaró volt, ahogy Domin István minden témakörnél azonnal a papírjai között kotorászott, hogy gyorsan előkeresse az éppen aktuális, felhasználható puskát. Majd válaszaiban nemes egyszerűséggel szó szerint felolvasta az abban leírtakat.

 

A műsor során kiderült, hogy úgy az SNS, mint az MKP számára fontos a migránsokkal szembeni szigorú fellépés, a keresztény értékek védelme illetve a V4-ek fenntartása.

 

Domin hangsúlyozta, hogy pártja egyetért Orbán Viktor politikájával, a Fidesz pedig a stratégiai partnerük.

 

 

Az SNS frakcióvezetője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ők úgy a V4-ekkel, mint Brüsszellel szemben szuverén politikára törekednek, mely kelet felé is jó kapcsolatokat ápol.

 

A Most-Híd  – MKÖ meghiúsult összefogásával kapcsolatban Domin félreértette a kérdést, és megmosolyogtató módon úgy válaszolt, hogy „nincs programunkban, hogy ellenük legyünk.“ Ugyanakkor kiemelte, hogy a Most-Híddal való együttműködést el tudták volna képzelni, de jobban örültek volna, ha Bugár Béla nem szerepel a közös választási listán.

 

A műsor során felmerült az autonómia és az önigazgatás kérdése is. Domin biztosította partnerét arról, hogy tiszteletben tartják Szlovákia területi határait, ugyanakkor a magyaroknak egy saját, Duna-menti megye kialakítását szeretnének, mégpedig a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásdal, ahol önálló pénzügyi jogkörök lennének érvényben, és nagy hangsúlyt kaphatna a turizmus és az idegenforgalom.

 

 

Összegezve, az MKÖ illetékeseinek saját politikai képességeik megítélésénél illene önkritikát gyakorolniuk, amikor a választási lista befutó helyeiről döntenek, már csak az azzal járó megnövekedett színvonalbeli elvárások miatt is.

 

Domin István mai teljesítménye alapján nagyon messze van a parlamenti politika szintjétől.

 

A műsor itt visszanézhető:

 

 

További párosítások a TA 3-on:

Február 16: Orosz Örs (MKÖ) – Jakab Elemér (Most-Híd)

Február 17: Menyhárt József (MKÖ) – Igor Čombor (Vlasť)

Február 19: Simon Zsolt (MKÖ) – Peter Bobula (KDH)

Február 20: Őry Péter (MKÖ) – Branislav Gröhling (SaS)

Február 21: Mózes Szabolcs (MKÖ) – Lucia Kurilovská (Dobrá voľba)

Február 23: Bárdos Gyula (MKÖ) – Alojz Hlina (KDH)

A műsor minden alkalommal 19.30 órakor kezdődik

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

G. Géza
2020. feb. 15. 07:43

Tragédia, hogy ilyen emberek felkerülhetnek a listára, méghozzá az első tíz közé. Egyszerűen nem lehet igaz, hogy a felvidéki magyarok körében nem található minimum tíz, talpra esett, értelmes, a szlovák nyelvet is bíró egyén. Milyen kulcs alapján válogatták ezeket az embereket a listára??? Mert az eddigi, a TA3-as vitaműsorban szereplők csapata, minősíthetetlen, és itt nem csak a szlovák nyelv tudásukra gondolok, hanem a szakmai felkészültségükre is. Nagyon kellemetlenül érzi magát az ember, amikor nézi, hallgatja ezeket a produkciókat. Reméljük, hogy ezek után már csak a felkészültebbek jönnek, természetesen leszámítva a muszikus elnök urat (M.J.).

    Anonim
    2020. feb. 15. 14:55

    Domin István egy volt adócsaló. Kezdjük ott. Komáromiakat nyúlt le pénzel szélhámos cégeivel. Egykor megjelent róla egy cikk, miszerint több úniós forrást használt del Izsán mint Komárom. Ehhez hozzá kell tennem, hogy a falu főút menti járdákon nem lehet végignenni babakocsival, de még járó bottal sem.

Gömöri Norbert
2020. feb. 15. 13:37

Ezt fújja a pártja is. Ő csak annak hű katonája. De a háttérhatalmuk is azt mondatja velük. Államközi szinten is csupa győzelmi jelentés, mint minap a röszkei vasfüggöny tövéből, meg a csodálatos V4-es sóhivatalról is kölcsönösen áradoznak. Orbán még olyan jól nem értett szót szlovák politikussal, mint Ficoval.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője. Mindenhez ért. Mindenhez is!

Kövessen minket

Megosztás