Berta, Bettina
  • HUF: 345.07
  • USD: 1.19
  • 22 °C
  • 33 °C
Belföld

Lubyová szerint sikerült megfordítani a negatív trendet. Heger hazaárulásnak nevezte az SNS ténykedését

Javult-e vagy sem az oktatásügy helyzete? Az SNS nem tudott jól kijönni a vitából

Nyitókép forrása: 

 

„A legutóbbi tudásfelmérő tesztek eredményei igazolták, hogy a szlovák diákok javultak és az oktatásügyi minisztériumnak sikerült megfordítania a negatív trendet” – jelentette ki Martina Lubyová (SNS) oktatási miniszter a közrádió Szombati Párbeszéd című műsorában.

 

Hirdetés(x)

Eduard Heger (OĽANO) ellenzéki politikus és Lubyová vitapartnere a műsorban azonban úgy vélte, a mérsékelt javulás nem az oktatási tárca eredménye, hanem azoknak a tanároknak köszönhető, akik saját kezdeményezésükre többletmunkát vállaltak az eredmények feljavítására. Az oktatási tárca ugyanis semmilyen rendszerszintű intézkedést nem vezetett be, ami a javulást elősegíthette volna.

 

A nemzetközi OECD PISA-tesztfelméréseken a 15 éves diákok eredményei valóban javulást mutattak, főleg matematikában, ám ez továbbra sem jelent olyan áttörést, mint ahogy ezt az oktatási tárca próbálja tálalni. A PISA-eredmények ráadásul nem a diákok teljesítményét, hanem az oktatási rendszer minőségét osztályozza, Szlovákia pedig csak a matematikai ismeretek területén érte el az OECD átlagát.

 

Heger keményen bírálta Lubyovát, az SNS ténykedését az oktatási minisztériumban „hazaárulásnak” nevezte. Emlékeztetett az SNS oktatásügyet érintő bizniszeire, például Plavčan exminiszter 600 millió eurós kutatás-fejlesztési botrányára, az akadémiai közösség és Lubyová harcaira és a szlovák nemzeti stadionra, amely esetében Ivan Kmotrík oligarcha több tízmillió euróval többet vághat zsebre a stadionért, mint az eredeti megállapodásban szerepelt – természetesen az adófizetők pénzéből.

 

Lubyová azzal érvelt, hogy nagyon sok pénz jutott az oktatásügyre, a pedagógusok 12. és 13. fizetést kaptak.

 

„Egyetlen másik minisztérium sem kapott ilyen kedvezményeket”

 

Erre Heger feltette a sokmilliós kérdést:

 

„Ha ilyen sok pénz ment az oktatásba, hol vannak az eredmények? (…) Elmaradt az oktatási reform, pedig az SNS évekig vezette a tárcát”

 

mondta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket