Nyitókép forrása: businessinsider.com

 

Pénteken kezdődött a mérvadó 2020-as Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia. Szombaton Mike Pompeo amerikai külügyminiszter beszélt a transzatlanti kapcsolatokról, elutasította az USA elfordulására vonatkozó vádakat..

 

Emlékeztetőül: az Egyesült Államok figyelme az elmúlt tíz évben (tehát nem csak a Trump-kormányzat alatt) fokozatosan Dél-Kelet-Ázsia felé fordult, miközben az amerikai-európai kapcsolatokban egy sor vitás kérdés (vámok, gazdasági egyezmények, külkereskedelmi mérleg, NATO-hozzájárulás) okozott feszültségeket.

 

Ahogy az Egyesült Államok egyre nyíltabban fogalmazta meg kifogásait az európai országokkal szemben, úgy erősödtek fel az Unióban az európai hadsereget és közös európai költségvetést sürgető hangok. Ezzel párhuzamosan azonban megkérdőjeleződött a NATO létjogosultsága is – nem azért, mert már nincs fenyegetés, ami miatt léteznie kellene, hanem mert az eredeti fenyegetés, Oroszország az európaiak számára egyre inkább partner, és nem ellenség.

 hirdetes_300x300  

 

Emmanuel Macron francia államfő nemrég azt hangoztatta, hogy az Európai Uniónak felül kellene bírálnia az oroszellenes szankciókat, korábban pedig agyhalottnak nevezte a NATO-t. Az iráni tábornok elleni amerikai légicsapás január elején pedig csak újabb bizalmatlanságot szított a szövetségesek között – az USA ugyanis kihagyta a az információáramból az európaiakat és önállóan cselekedett.

 

Stoltenberg: Nincs helye szakadéknak Európa és Amerika között

 

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a müncheni konferencia második napján kijelentette, hogy egy Európa és Észak-Amerika közti bármilyen szakadék gyengíti a transzatlanti szövetséget és egyúttal növeli Európa megosztottságának veszélyét.

 

„Egy kizárólagos Európában nem hiszek. Én Európában és Amerikában együtt hiszek”

 

fogalmazott.

 

Pompeo: Az USA nem fordult el

 

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a fórumon cáfolta azokat a korábbi európai vádakat, hogy az USA elfordult volna Európától.

 

„Örömmel jelenthetem ki, hogy a transzatlanti szövetség haláláról szóló hírek erősen túlzóak. A Nyugat nyerésre áll, és együtt fogunk győzni”

 

mondta. Hozzátette, „81 országot vezettünk az Iszlám Állam kalifátusa elleni harcba. Tényleg Amerika utasítaná el a nemzetközi közösséget?”. Ezzel Frank-Walter Steinmeier német államfő pénteki kijelentésére reagált, aki szerint az USA „leutasítja a nemzetközi közösség gondolatát” és „szomszédai és partnerei kárára cselekedett”.

 

Esper: Kína az újgenerációs technológiákkal akart előretörni

 

Mark Esper, az Egyesült Államok honvédelmi minisztere Kína kapcsán kijelentette, hogy Peking az újgenerációs technológiák felhasználásával akarta átformálni a hatalmi egyensúlyt, a világot a saját javára. Ezzel a Huawei-ügyre utalt.

 

Esper szerint Kína egyre nagyobb befolyást akar gyakorolni az amerikai tisztviselőkre, de ugyanez a helyzet a világ számos másik pontján is, különösen a csendes-óceáni térségben.

 

Aggodalmát fejezte ki a kínai a hosszú távú katonai célok miatt is.

 

„Ami a katonai ambícióikat illeti, a kínai kormány elég egyértelműen beszél. Kijelentették, hogy 2035-re befejezik a hadsereg modernizációját, és 2049-ig Ázsia egyeduralkodó katonai erejévé teszik Kínát”

 

mondta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!