Nyitókép: TA3 (reprofoto)

 

Frissítve: 21.58 Végre az első vita két magyar között egy szlovák televízióban, ahol nem a szlovák tudásuk szolgáltatta a témát.

 

Az Összefogás Mozgalom egyik alapítója, az MKP korábbi tagja Orosz Örs, és a Most-Híd politikai veteránja, Jakab Elemér volt a TA3 hírtelevízió vasárnapi politikai vitaműsorának vendége.

 

Míg a parlamenti politizálástól a közvélemény-kutatások szerint hamarosan búcsúzó vegyespárt politikusa végig támadólag lépett fel vitapartnerével szemben, Orosz igyekezett végig tárgyilagos maradni, és érvekkel válaszolni a helyenként kemény kérdésekre.

 hirdetes_810x300  

 

 

Miért volt ennyire passzív a Most-Híd a parlamentben? Tette fel a kérdést a műsorvezető, a párt által feltett gyér számú kérdésre utalva, mely szerint négy év alatt frakciójuk alig 48 kérdést tett csak fel a kormány tagjainak, míg a Smer frakciója több mint 900-at.

 

Jakab erre úgy válaszolt, hogy ha valami érdekelte őket, akkor kérdeztek. Tevékenységük ugyanakkor a benyújtott törvényjavaslatok számában is mérhető, melyekből ő maga tízet is benyújtott.

 

Orosz Örs a magyar kormánytól a Gombaszögi Nyári Táborra kapott komoly összegű támogatásokra kapott kérdést az első körben. Az Összefogás politikusa elismerte, hogy jó kapcsolatot ápolnak a Fidesszel, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy sokszor olyan célokra pályáznak, melyre Szlovákiában nincs kiírt pályázati keret. Hangsúlyozta, hogy szakmai alapon is sikeresek a pályázataikkal, példaként Kassa megyét hozta fel, ahol nem a politikai szempontok játszottak szerepet.

 

 

Nem növeli így az Orbán-kormány a befolyását a határon túl? – kérdezte a műsorvezető. Mi függetlenül dolgozunk, nagyon színes programokat szervezünk a több mint 30 partnerünkkel – jött a válasz. A nyári tábor függetlenségét az államfő, Zuzana Čaputová idei személyes látogatása is erősítette.

 

Jakab Elemér első támadásként a Most-Híd érdekeltségi körébe tartozó Pátria-rádió lépését hozta fel ellenpéldaként, akik elmondása szerint azért léptek vissza a tábor médiapartnerei közül, mert Jakab szerint Oroszék a Fidesz kérésére levették a programról a Soros György-féle Közép-Európa Egyetemről szóló beszélgetést.

 

Orosz válaszában azzal érvelt, hogy sajnálták a Pátria-rádió visszalépését, a beszélgetést azonban az eredeti témában és az eredeti szereplőkkel megtartották.

 

Ki volt jobb szerinted, Orosz vagy Jakab?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Bugárék kulturális téren elért eredményeivel kapcsolatban az Összefogás jelöltje elmondta, hogy a Most-Híd ugyan szívesen beszél az autonómiáról, a gyakorlatban ez azonban messze nincs így. A Kisebbségi Kulturális Alap nyújtotta pénzügyi keret ugyanis messze nem elég e vállalás telejsítésére.

 

 

Jakab erre azzal érvelt, hogy az eddigi kerethez képest több mint duplájára, évi nyolc millió euróra nőtt a pályázati összeg, melyből a magyarok 4 millió euró feletti összeggel részesülnek. Ugyanakkor Orosznak odaszúrva megjegyezte, hogy ő ezt azért kevesli, mert nincs a világon annyi pénz, amennyit ne tudna elkölteni.

 

Autonómia

 

Mint a szlovák műsorokban mindig, ezúttal is felmerült az autonómia kérdése. Ebben Simon Zsolttal ellentétben Orosz képviselte a magyarok számára elfogadhatóbb álláspontot, míg Jakabnak inkább csak egy általános megállapításra futotta.

 

Orosz a műsorvezető érdeklődésére úgy válaszolt, hogy a Magyar Közösségi Összefogás az önkormányzatiság megerősítésére törekszik, a megyerendszer megerősítése is programjuk része, mely revízióra érett.

 

„Beleértve a megyehatárok módosítását is úgy, hogy jobban megfeleljen a természetes régióknak és a kisebb, saját vonáskörzettel rendelkező központoknak. Egy Duna-menti megye, vagy Gömör-Hont megye kialakítása megalapozott“

 

– mondta.

 

Jakab ehhez röviden csak annyit reagált, hogy a szlovák-magyar vegyespárt mindig az önkormányzatiságra törekedett, ahol a kisebbségek.

 

Összefogások

 

A két párt közti különbségeket firtató blokk, mint már többször, a közös listán való indulás elmaradásának magyarázatát hozta.

 

Jakab a Most-Híd eddigi paneljét, Orosz az MKÖ álláspontját ismételte meg. Az Összefogás politikusa ezt megtoldotta azzal, hogy pártjuk megalapításához azután fogtak hozzá, hogy elmaradt az MKP – Most összefogás.

 

 

Jakab erre azzal reagált, hogy Orosz az MKP tagjaként kezdett egy új párt alapításába, és nem tudja, tagja-e még az MKP-nak. Ellenfele erre tisztázta, hogy MKP tagsága az Összefogás létrejöttével megszűnt.

 

Kiemelte azt is, hogy az új politikai mozgalommal sikerült áthozniuk a vegyespártból azokat a a politikusokat, akik tudatosították, hogy a választások után a magyarság politikai képviselet nélkül maradhat. Példaként Nagy Józsefet hozta fel.

 

Jakab korábbi pártbéli kollégájával kapcsolatban erre azt mondta, hogy Nagy azután lépett csak át az Összefogásba, hogy nem jött össze számára az EP-mandátum, mely eredményért ő maga is felelős.

 

A Magyar Közösségi Összefogás margójára pedig megjegyezte, hogy az MKP önmagával fogott össze.

 

Bejutás vagy kiesés?

 

A későbbiekben szóba került a koalíciós illetve ellenzéki pártokkal való együttműködés is.

 

 

Míg Jakab védre a Most döntését, hogy kitartott a Smer mellett a választási ciklus végéig, Orosz arra mutatott rá, hogy az elmúlt négy év alatt több lehetőségük volt kilépni a kormányból és tisztára mosni a becsületüket, de nem tették.

 

„Ezért elvesztették a szlovák választóikat, majd szétverték saját választói bázisukat és most már esélyük sincs bejutni a parlamentbe“

 

– mondta Jakab szemébe Orosz.

 

A vegyespárti politikus azzal védekezett, hogy a megfutamodás a könnyebb út lett volna, és vélhetően most 15 százalékuk lenne, ugyanakkor nem mondott volna le Fico kormányfő, Kaliňák belügyminiszter és Gašpar országos rendőrfőkapitány.

 

„Mi bejutunk a parlamentbe. A felmérések is ezt mutatják, míg önök mélyen alattunk vannak“

 

– szúrt vissza Jakab, amire Orosz azzal válaszolt, hogy a választók majd döntenek.

 

A műsor vége felé a két képviselőjelölt saját pártjuk programjáról szólt. Mindketten a régiófejlesztés a déli területek fejlesztését emelték ki fő prioritásként.

 

Ami a választások utáni személyes szerepvállalásukat illeti, míg Jakab Elemér a régiópolitikában látja saját jövőjét, és hangsúlyozta, hogy a Most nélkül nem alakítható majd stabil kormány, Orosz személyes ambíciójaként kiemelve úgy fogalmazott, hogy a magyar egység újbóli megteremtése a legfontosabb célja, melynek hiánya véleménye szerint a felvidéki magyarság jelenlegi helyzetében a legfőbb gátló tényező.

 

A műsor felvétele itt megtekinthető:

 

 

További párosítások a TA 3-on:

Február 17: Menyhárt József (MKÖ) – Igor Čombor (Vlasť)

Február 19: Simon Zsolt (MKÖ) – Peter Bobula (KDH)

Február 20: Őry Péter (MKÖ) – Branislav Gröhling (SaS)

Február 21: Mózes Szabolcs (MKÖ) – Lucia Kurilovská (Dobrá voľba)

Február 23: Bárdos Gyula (MKÖ) – Alojz Hlina (KDH)

 

A műsor minden alkalommal 19.30 órakor kezdődik

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 25 olvasónak tetszik ez a cikk.