Nyitókép: TASR/Pavel Neubauer

 

A Smer-SD képviselőinek valószínűleg hozzá kell majd szokniuk az ellenzéki padsorokban elfoglalt helyekhez – mondta Radoslav Štefančík politológus arra a kérdésre, miszerint a parlamenti választás után van-e esélye a Smernek egy új kormány felállítására.

 

Annak ellenére, hogy a választások előtti felmérésekben a Smer az első helyen áll, több politikai párt is kizárta velük a választás utáni együttműködést.

 

 hirdetes_400x285  

A Smert a Most-Híd és a Sieť is elutasította

 

„Még mindig megvan az esély arra, hogy a Smer alakítson kormányt. A politika kiszámíthatatlan, a választásokig még két hét van hátra és négy évvel ezelőtt is változtak a preferenciák az extrémistáknál. Az SNS süllyed, a Most-Híd öt százalék alatt toporog, Harabin pedig messze van a bejutástól. A Smernek pedig a végét jelentené, ha nyílt koalícióba lépne Kotlebáékkal. Egyelőre úgy néz ki, hogy a Smer képviselőinek hozzá kell szokniuk az ellenzéki padsorokhoz, a parlament elnökének pedig új állást kell keresnie“

 

– vélekedett Štefančík.

 

A 2016-os parlamenti választás előtt a Most-Híd és a Sieť is kizárta az együttműködést a Smerrel, végül mégis kormányra léptek vele. A politológus szerint ez a döntés a Sieťet néhány nap alatt tönkre tette, a Most-Hidat pedig egy jó időre aláásta.

 

 „Úgy tűnik, hogy a Smerrel közös koalíció Bugár Béla nyakát szegte. A magyar nemzetiségű politikust, aki egykor államfőnek is alkalmas lett volna, jelenleg a magyarok is árulónak tartják. A többi pártnak le kellene vonnia a tanulságot a Sieť, a Most-Híd és az SNS sorsából, ha nem akarják előbb bejezni a pályafutásokat, mint ahogy elkezdték”

 

– hangsúlyozta Štefančík.

 

Fico az ördöggel is hajlandó lenne lepaktálni

 

A politológus szerint van esély egy Smer-SD, SNS, ĽSNS koalíció létrejöttére, de ez minden bizonnyal szakadáshoz vezetne a Smeren belül.

 

 „Úgy vélem, hogy a Smerben is vannak olyan emberek, akik az extrémistákkal nem tudják elképzelni a közös kormányzást. Ezt a koalíciót Peter Pellegrini kormányfő és a Smer listavezetője is elutasította. Csakhogy Robert Fico mindent megtesz azért, hogy ne üljön ott, ahol most a vádlott Marian Kočner. Ennek érdekében akár az ördöggel is hajlandó lenne lepaktálni“

 

– jegyezte meg Štefančík.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!