Nyitókép forrása: tyzden.sk

 

Boris Kollár hajlandó támogatni a Smer szociális intézkedéseit, amelyeket a parlament holnap, azaz kedden vitat majd meg, ha a Smer elnöke Robert Fico nyilvánosan bocsánatot kér az emberektől és ha Peter Pellegrini (Smer) kormányfő nyolcmillió eurós keretet hoz létre a súlyos betegek gyerekek megsegítésére.

 

Boris Kollár szerint a Smernek három szavazat hiányzik a keddi rendkívüli ülés megnyitásához. Ugyanis ha a parlament nem szavazza meg az ülés programját, azzal véget is ért plénum. A Smer a családi pótlékot emelné kétszeresére és bevezetné a 13. nyugdíjat, a két intézkedés együtt 800 millió eurójába kerül majd az adófizetőknek. Ráadásul elég nyilvánvaló, hogy csak választások előtti politikai pontszerzésről van szó – bár Pellegrini váltig állította a hétvégi vitaműsorokban, hogy nem érdekli, hoz-e plusz szavazatokat a Smernek az intézkedés.

 

Az SNS is támogatná a ülést, azon ugyanis a szlovák nemzetiek javaslatára eltörölnék az autópályamatricákat a 3,5 tonnánál könnyebb járművekre, vagyis a személyautókra.

 hirdetes_810x300  

 

Kérjen bocsánatot

 

Kollár most azt követeli Ficotól, hogy kérjen bocsánatot a választóktól, amiért tíz éven keresztül ígérte a 13. nyugdíj bevezetését, eddig mégsem tette meg. Amennyiben ezt megteszi, akkor hajlandó elhinni, hogy nem egy újabb smeres populista lépésről van szó.

 

Néhány napja Kollár már kijelentette, hogy az ülés megnyitását ugyan pártja nem fogja segíteni, ha ha a programot sikerül a Smernek megszavaztatnia, akkor a Sme rodina támogatni fogja a 13. nyugdíj bevezetését.

 

A mostani két feltétel azonban a „hozott is ajándékot meg nem is” kategóriába tartozik. Nehéz elképzelni, hogy Robert Fico bármiért is hajlandó nyilvánosan bocsánatot kérni, és ezt valószínűleg Kollár is tudja. A Sme rodinának azonban benne volt a programjában ez az intézkedés, így kapásból nem utasíthatták el.

 

Már nem királycsinálók

 

Kollárék hozzáállását másképp is lehet magyarázni: már nem számolnak azzal, hogy Ficoékkal lépjenek koalícióra. A Smer kezdi elveszteni potenciális koalíciós partnereit. Egy-két hónapja még jó eséllyel létrejöhetett volna egy Smer-ĽSNS-SNS-Sme rodina koalció, a formációnak lett volna elég mandátuma. A Smer mérsékelt gyengülése és az SNS azóta zajló brutális mélyrepülése azonban egyértelművé tette, hogy (ha a következő másfél-két hétben nem történik valami drasztikus változás), akkor a Smernek nincs kivel kormányt alakítani, ugyanis egyetlen lehetséges formáció esetén sem tudna többséget szerezni.

 

Ezzel párhuzamosan az OĽANO erősödése lehetővé tette, hogy az ellenzéknek 5 párt is elég legyen a kormányalakításhoz (OĽANO – PS-SPOLU – Za ľudí – SaS – KDH), a Sme rodinára így elvesztette királycsináló szerepét. Kolláréknak csak akkor van jó esélye a kormánypozícióra, ha a KDH vagy az SaS vagy mindkettő kiesik a parlamentből (az SNS után ezek vannak legközelebb a parlamenti küszöbhöz).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!