Nyitókép: webnoviny.sk

 

Hogy a szlovák-magyar vegyespárt kormányra lépett a Smerrek, a 2016-os választások legnagyobb meglepetése volt. Az árulónak addig csak a magyarok körében tartott Bugár Béla onnantól kezdve a jóérzésű szlovákok között is az árulás szimbólumává vált.

 

Kétszeres áruló, mondhatnánk, ami a párt parlamenti frakciójában is mozgásokat indított be.

 

A preferenciái a Mostnak azonban még nem változtak, sokáig tartotta magát a választásokon szerzett 6,5 százalék környékén. A törés a Kuciak-gyilkosság után jött.

 hirdetes_810x300  

 

Érsek a listavezető

 

A Most-Híd választói képtelenek voltak megérteni, hogy miért marad a párt továbbra is a kormányban (Bugárt zsarolhatják?), és nem is értettek vele egyet. Bugár hintapolitikája lavinát indított.

 

A pártból fokozatosan távozott a szlovák szárny, Lucia Žitňanská és František Šebej parlamenti képviselők, miután már a választók is elkezdtek elfordulni Bugáréktól.

 

A vegyepárt egyre messzebb kerül a parlamenti bejutástól. 2018 márciusában a Focus először mérte őket 5 százalék alatt, októberben pedig már 4 százalék alá süllyedtek.

 

 

Erre reagálva Érsek Árpád lett a listavezető, de ez sem segített.

 

Vége Bugár karrierjének?

 

Ha a Most-Híd nem jut be a parlamentbe, az vélhetően Bugár Béla 30 éves politikai karrierjének végét fogja jelenteni. Bugárnak sokáig olyan híre volt, mint a politikus, aki képes józanul mérlegelni a lépéseit. A Ficoval és Dankoval való együttműködése azonban nem jött össze.

 

Népszerűségük csökkenését látva megpróbált eltávolodni koalíciós partnereitől, miközben továbbra is lehetővé tette számukra a kormányzást.

 

A szlovákok távozásával így már csak a magyarok maradtak számukra, de ott a Magyar Közösségi Összefogással kell megküzdeniük, ahol olyan politikusok indulnak, mint Csáky Pál, Berényi József, Bárdos Gyula, Nagy József vagy Simon Zsolt.

 

A webnoviny.sk értékelésében túl sok esélyt nem ad Bugárnak február 29-én.

 

Körkép.sk/webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 19 olvasónak tetszik ez a cikk.