Eszter, Eliza
 • HUF: 382.50
 • USD: 1.07
 • 14 °C
 • 27 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Nem tud szlovákul! Menyhárt élő adásban minimalizálta az MKÖ parlamenti bejutásának esélyeit

Akkora szégyent hozott választóira az MKP elnöke, amilyenre még nem volt példa a párt történetében.

Nyitókép: reprofoto (TA3)

 

22.11 szavazással frissítve Akkora szégyent okozott választóinak Menyhárt József az MKP elnöke, amilyenre még nem volt példa a párt történetében.

 

„20 éve törekszünk arra, hogy a magyar nyelv regionális nyelv legyen. Ezért a magyar nyelven való kommunikációt választom”

 

– próbálta palástolni Menyhárt József azt a tényt, hogy elégtelen szlovák nyelvtudása miatt tolmácsra lesz szüksége a szlovák nyelvű televíziós vitában.

 

 

“De az életrajzában az szerepel, hogy szlovákul nagyon jól beszél. Hogy akar így tevékenykedni a szlovák parlamentben, ha nem ismeri az államnyelvet?”

 

– jött a műsorvezetői megjegyzés.

 

 „Jogos kérdés, de a magyaroknak joguk van használniuk az anyanyelvüket. Ezért minden lehetőséggel élnünk kell erre vonatkozóan, és megmutatni, hogy itthon vagyunk és nem félünk használni a magyart.”

 

– jött a kínos reakció, amire az MKÖ választóinak tízezrei kaphatták fel a fejüket. A Magyar Közösség Pártjának  ugyanis immár mindenki számára nyilvánvaló, hogy olyan elnöke van, aki tolmácsra szorul egy tévévitában, mert nem beszéli az államnyelvet. Ráadásul egyetemi tanárként, nyelvészként.

 

Menyhárt József, az MKP szlovákul nem beszélő, alkalmatlan elnöke (Kép: reprofoto: TA3)

 

Innentől kezdve teljesen másodlagossá vált, hogy mit mondott. A fő mondanivaló ugyanis az a felismerés, hogy az MKP-t olyan személy vezeti, aki teljesen alkalmatlan feladata elvégzésére. Ami az érdekképviselet lenne szülőfalujának határán túl is, már ha tudna szlovákul.

 

Alkalmas Menyhárt József a politizálásra?

 • Nem (64%, 142 szavazat)
 • Igen (36%, 80 szavazat)

Szavazatok száma: 222

Betöltés ... Betöltés ...

 

Csakhogy az MKÖ listájának ötödik, tehát befutó helyén szereplő személy úgy akar négy éven keresztül havi öt ezer eurót keresni, hogy meg sem tudna szólalni a pozsonyi parlamentben.

 

Politikusi minőségében tehát Menyhárt teljességgel feleslegessé vált.

 

Mert azt, amit elmondott magyarul a régiófejlesztésről, a kormányváltás szükségességéről, az MKÖ potenciális partnereiről, arra tőle képzettebb jelöltek is képesek. Mégpedig a magyaron kívül olyan nyelven is, hogy azt partnerei is megértsék.

 

„A MKÖ tisztességes Szlovákiát akar”

 

– fogalmazott Menyhárt. A felvidéki magyarság pedig olyan politikusokat szeretne, akikre felnézhet. Menyhárt sajnos ennek az alapvető elvárásnak sem tud megfelelni. Mindez két héttel a parlamenti választások előtt derült ki róla, immár ország-világ előtt is. Szégyene mindannyiunk szégyene.

 

Tanulság?

 

Ha valaki kellő nyelvtudással él a jogával, az megsüvegelendő és támogatni kell. Sajnos Menyhárt esetében nem erről van szó. Ő azért menekült ehhez a megoldáshoz, mert nem tud szlovákul (sem).

 

A műsor felvétele:

 

 

 

További párosítások a TA 3-on:

Február 19: Simon Zsolt (MKÖ) – Peter Bobula (KDH)

Február 20: Őry Péter (MKÖ) – Branislav Gröhling (SaS)

Február 21: Mózes Szabolcs (MKÖ) – Lucia Kurilovská (Dobrá voľba)

Február 23: Bárdos Gyula (MKÖ) – Alojz Hlina (KDH)

 

A műsor minden alkalommal 19.30 órakor kezdődik

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 35 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Sági Ipoly
2020. feb. 17. 21:46

ha azt mondom ez nem volt jó húzás, akkor nagyon udvarias vagyok és igyekszek nem kimondani azt amit gondolok,,,,, ennek a csapatnak nincs kampánystábja......??? nem beszéltétek ezt meg.... ???? ez pár nappal a választások előtt felelőtlen momentum volt, remélem kevesen nézték és bízzunk benne, hogy az emberek elfelejtik gyorsan.....

Zempléni Péter
2020. feb. 18. 03:11

Ezt a vitát vártuk a legnagyobb érdeklődéssel. Ha belegondolunk, hogy ez a boldogtalan köztársasági elnök skart lenni!!! Röhejes mint a pártja. Újfent bebizonyosodott, hogy tudatlanságot öntudattal , nemzetvel SEM lehet pótolni, de palástolni sem.

Bartha Ákos
2020. feb. 18. 03:32

Orbán majd kitünteti a nemzeti helytállás bajnokaként. Nem találtak maguk közt olyat ski szlovákul is vitaképes? Már nem először bizonyította,hogy erre alkalmatlan. A köztársaság elnöke is szeretett volna lenni.Kinézte magából. 43 év nem bolt elég neki, hogy vitaképes legyen szlovákul. Nem lenne ez baj de akkor ne aksrjon pártvezér és parlamenti képviselő lenni.

joe
2020. feb. 18. 07:01

Kedves Menyhart Jozsef, ha szeretne valami jot tenni a felvideki magyarok erdekeben, akkor legyen szives lepjen vissza a jelolestol (tudja hogy kell, van benne gyakorlata). Ha bizonyitotta volna legalabb egyszer, hogy tud rendesen szlovakul - es kimondja azt, amit sok magyar is kimondana csak nem tudja - akkor felvaghat egy szlovak mediaban a magyar nyelv hasznalataval. De On nem bizonyitott semmit. Koszonjuk a kozremukodest, viszlat!

  Várhelyi Antal
  2020. feb. 18. 07:05

  Sajnos még ehhez a lépéshez is buta! PHD egyetemi oktató!!

Takács Zoltán
2020. feb. 18. 09:25

Nem akarom MJ-t védeni, bizonyára voltak nála jobb elnökei is az MKP-nek, de attól tartok, lesznek gyöngébbek is. Ha tárgyilagosak akarunk lenni, el kell ismernünk, hogy logikusan viselkedett: magyarul beszélt egy olyan párt elnökeként, amelynek a magyar nyelv közéleti elismertetése a célja, és élt azzal a jogával, hogy tolmács segítségét kérheti, ha szükségét érzi. Mikor szólaljon meg magyarul, ha nem egy választási tévévitában, amit tízezrek néznek?

  Sági Ipoly
  2020. feb. 18. 09:47

  részben igazad van, de mivel őt nem lehetett hallani csak egy elég pontatlan női hangú fordítást ezzel mintha nem is ő mondta volna,,,,,,, a szavazónak kellene hallani a jelölt hangját, érezni a magabiztosságát, hallani az intonációját, úgy sokkal hatásosabb, ..... szerintem feliratozni kellett volna, úgy elfogadhatóbb lett volna, mert akikhez szólt azok értették volna magyarul is.... ez viszont a kampánystáb hibája.....

  krivánsky
  2020. feb. 18. 12:39

  Én voltam az elso aki ezzel a lehetoséggel élt, 2014-ben az EP választási kampányban a szlovák közszolgálati tévében volt vita Csáky Pál, Ján Slota és én köztem, én kikötöttem, hogy tolmácsot kérek, Csáky azzal fejezte be mondandóját, hogy kérhetett volna tolmácsot, de neki arra nincs szüksége, mert hat nyelven beszél, mondjuk azokon a nyelveken én is. Örvendetes, hogy a gyakorlat terjed, akkor a felvidéki magyar sajtó elhallgatta a dolgot. K

tomes
2020. feb. 18. 15:06

Megmondom kedvelem a körképet, naponta olvasom. Szerintem a magyarok érdekeit védi, de kritikus az MKP-vel szemben is. Rendben van mondom is legalább nem pártsajtó, mint az ujszó,bumm,paraméter/HID/, vagy a ma7.sk /MKP/. Tehát itt aztán nincs cenzura. De ami ma történik az felháboritó.Az alábbi cikkel reggel három komentelő nem értett egyett ezt szépen illedelmesen lei s irta. Egyszerüen leirták azt hogy szerintük jó az, hogy magyarul beszélt Menyhárt az SZTV-ben, és talán az sem baj ha nem tud szlovákul rendesen. Erre fel a szerkesztőség őket kitörülte a többi helyeslőt otthagyta. Én ezt megirtam, erre 2 percen belül engem is törültek. Itt már egyáltalán nem Menyhártról van szó, hanem a körképről aki más nézetet nem tűri el. Ilyet még az ujszónál sem tapasztaltam.

joe
2020. feb. 18. 15:07

Egy XXI. szazadi politikus beszeljen legalabb 3 nyelven targyaloi szinten. Ez nem irrealis elvaras. Nem hiszem, hogy magyar nagyjaink is csak egy nyelvet beszeltek volna. Nem tudom miota van Menyhart ur az MKP elen, de ha napi fel orat szentelt volna nyelvtanulasnak, akkor ma legalabb ket uj nyelvet beszelne koznyelvi szinten. El lehet ezen gondolkodni...

Fehér István
2020. feb. 18. 18:37

A tomes nevű hozzászólónak köszönöm, hogy megpróbált igazságot tenni a Körkép objektivitását illetően! Még ott van a hozzászólása, meglátjuk, hogy meddig. Az egyik mai hozzászóló én vagyok (akikről tomes ír). Nyugodtan törölheti az illető ezt a hozzászólásomat is. Nem írok ide sem többé, mert így semmi értelme sincs. Te viszont "cenzor" pajtás szégyelld magad, ha tudod!

Zsoldos Istvan
2020. feb. 19. 11:19

Szavazni kell elmenni végre itt a lehetőség összefogasra. Esélyt kell adni hogy mittudnak kihozni ebböl de elkellene menni minden magyarnak. Aztán lehet kritizálni. Elösször szavazzunk

  Sági Ipoly
  2020. feb. 20. 18:12

  igen,, igy van,,,,

Csemez László
2020. feb. 19. 17:41

Bravó Körkép! Sikerült az okos magyar parasztokat fellázítani.Király lett a Dózsa György. Tessék csak leközölni!

  Horvay L.
  2020. feb. 23. 08:57

  Nehogy a Körkép meg az olvasók, választók legyenek a hibásak mert Menyhárt ilyen alkalmatlsn! Persze nins egyedül a csapatában.

Gömöri Norbert
2020. feb. 24. 16:23

Fiatal még, van ideje tökéletesíteni a szlovákját! A parlamenti munka ebben nem fogja gátolni.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket