Nyitókép: reprofoto (TA3)

 

22.11 szavazással frissítve Akkora szégyent okozott választóinak Menyhárt József az MKP elnöke, amilyenre még nem volt példa a párt történetében.

 

„20 éve törekszünk arra, hogy a magyar nyelv regionális nyelv legyen. Ezért a magyar nyelven való kommunikációt választom”

 

– próbálta palástolni Menyhárt József azt a tényt, hogy elégtelen szlovák nyelvtudása miatt tolmácsra lesz szüksége a szlovák nyelvű televíziós vitában.

 

 hirdetes_400x285  

 

„De az életrajzában az szerepel, hogy szlovákul nagyon jól beszél. Hogy akar így tevékenykedni a szlovák parlamentben, ha nem ismeri az államnyelvet?”

 

– jött a műsorvezetői megjegyzés.

 

 „Jogos kérdés, de a magyaroknak joguk van használniuk az anyanyelvüket. Ezért minden lehetőséggel élnünk kell erre vonatkozóan, és megmutatni, hogy itthon vagyunk és nem félünk használni a magyart.”

 

– jött a kínos reakció, amire az MKÖ választóinak tízezrei kaphatták fel a fejüket. A Magyar Közösség Pártjának  ugyanis immár mindenki számára nyilvánvaló, hogy olyan elnöke van, aki tolmácsra szorul egy tévévitában, mert nem beszéli az államnyelvet. Ráadásul egyetemi tanárként, nyelvészként.

 

Menyhárt József, az MKP szlovákul nem beszélő, alkalmatlan elnöke (Kép: reprofoto: TA3)

 

Innentől kezdve teljesen másodlagossá vált, hogy mit mondott. A fő mondanivaló ugyanis az a felismerés, hogy az MKP-t olyan személy vezeti, aki teljesen alkalmatlan feladata elvégzésére. Ami az érdekképviselet lenne szülőfalujának határán túl is, már ha tudna szlovákul.

 

Alkalmas Menyhárt József a politizálásra?

  • Nem (64%, 142 szavazat)
  • Igen (36%, 80 szavazat)

Szavazatok száma: 222

Betöltés ... Betöltés ...

 

Csakhogy az MKÖ listájának ötödik, tehát befutó helyén szereplő személy úgy akar négy éven keresztül havi öt ezer eurót keresni, hogy meg sem tudna szólalni a pozsonyi parlamentben.

 

Politikusi minőségében tehát Menyhárt teljességgel feleslegessé vált.

 

Mert azt, amit elmondott magyarul a régiófejlesztésről, a kormányváltás szükségességéről, az MKÖ potenciális partnereiről, arra tőle képzettebb jelöltek is képesek. Mégpedig a magyaron kívül olyan nyelven is, hogy azt partnerei is megértsék.

 

„A MKÖ tisztességes Szlovákiát akar”

 

– fogalmazott Menyhárt. A felvidéki magyarság pedig olyan politikusokat szeretne, akikre felnézhet. Menyhárt sajnos ennek az alapvető elvárásnak sem tud megfelelni. Mindez két héttel a parlamenti választások előtt derült ki róla, immár ország-világ előtt is. Szégyene mindannyiunk szégyene.

 

Tanulság?

 

Ha valaki kellő nyelvtudással él a jogával, az megsüvegelendő és támogatni kell. Sajnos Menyhárt esetében nem erről van szó. Ő azért menekült ehhez a megoldáshoz, mert nem tud szlovákul (sem).

 

A műsor felvétele:

 

 

 

További párosítások a TA 3-on:

Február 19: Simon Zsolt (MKÖ) – Peter Bobula (KDH)

Február 20: Őry Péter (MKÖ) – Branislav Gröhling (SaS)

Február 21: Mózes Szabolcs (MKÖ) – Lucia Kurilovská (Dobrá voľba)

Február 23: Bárdos Gyula (MKÖ) – Alojz Hlina (KDH)

 

A műsor minden alkalommal 19.30 órakor kezdődik

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 35 olvasónak tetszik ez a cikk.