Nyitókép: reprofoto (JOJ TV)

 

A kampányidőszak talán eddigi legjobb, összeszedett, tömör, aktív teljesítményét nyújtotta Bárdos Gyula (MKP), a JOJ TV kedd esti politikai vitaműsorában. A Magyar Közösségi Összefogás listavezetője hetedmagával kapott meghívást a műsorba, rajta kívül még Érsek Árpád (Most-Híd), Alojz Hlina (KDH), Boris Kollár (Sme rodina), Štefan Harabin (Vlasť), Richard Sulík (SaS) és Tomáš Drucker (Dobrá voľna) kapott teret.

 

A JOJ TV holnapján itt lehet szavazni, ki mennyire volt meggyőző.

 

Bárdos az elején – a másor egyébként remekül vezető – Michal Magušin kérdésére válaszolva elmondta, nem sajnálja, hogy évekkel ezelőtt nem tartott Bugár Bélával a Most-Hídba. Ő maga mindig az összefogás pártján állt, ezért is indult 2014-ben az államfőválasztáson egyedüli magyar jelöltként, ahol több mint 100 ezer szavazatot szerzett, és túllépte az 5 százalékot, bár Bugár Béla akkor más jelöltet támogatott.

  hirdetes_300x300   

 

„A magyarok megosztottsága már régóta tart, ami nem jó. A Magyar Közösség Pártja ennek ellenére mindig a jobb oldalon állt”

 

– hangsúlyozta.

 

A képen a következők lehetnek: 1 személy, állás, éjszaka és öltöny
Kép: Facebook

 

Érsek Árpád szintén kérdésre reagálva a Smerrel való kormányra lépés egyedüli lehetőségét magyarázta. 2016-ban szerinte nem volt más megoldás, mint a Ficoékkal való közös kormányzás.

 

„Alternatíva az előrehozott választások lettek volna. Más kormánykoalícióra ugyanis nem volt mód. De megérte, mert soha ennyi eredményt Dél-Szlovákiával kapcsolatban nem értünk el, mint ebben a ciklusban“

 

– érvelt a Most-Híd listavezetője.

 

Ki volt meggyőzőbb a JOJ TV műsorában?

Eredmény megtekintése

Betöltés ...  Betöltés ...

 

A műsor további részében a választási programok egyes fejezeteinek bemutatására kaptak lehetőséget a listavezetők. Az Érsek és Bárdos által elmondottak az egyes szakterületek szerint kivonatozva:

 

Programprioritások

 

Érsek – „Az autópálya-építés mindenki számára fontos. Hallgatom, hogy ki milyen gyorsan képes rá. Számunkra azért is prioritás, hogy ne az emberek járjanak munkába, hanem a munka jöjjön az emberek után. Ugyanakkor el kell ismernünk, hogy nem megy olyan gyorsan az építésük, mint azt terveztük.”

 

Bárdos – Megerősítette, hogy programjuk nem csak a dél-szlovákiai magyarokat szólítaná meg. Szerinte ugyanúgy az ott élő szlovákokra és romákra is összpontosítanak, akik velük együtt hátrányból indulnak.

 

„Programunkat a fiatalokkal együtt alkottuk, akik bár nem voltak eddig a politikában, de már világot láttak és tapasztaltak. A legfontosabb számunkra a jogállam bebiztosítása. Mert lehet akármilyen jó programunk, ha nem váltjuk le a Smer – SNS kormányt, semmit nem fogunk tudni megvalósítani belőle.“

 

Válaszában elmondta, hogy a magyarlakta területeken gyenge az úthálózat, mely sürgős fejlesztést igényel. „Ha az autópályát délen keresztül húztuk volna meg Pozsonyból Kassára, már vissza is értünk volna vele”- jegyezte meg, rámutatva arra, hogy a magyar vidéknek ugyanolyan jogai vannak, mint a szlovák városoknak, ami nem azt jelenti, hogy dél észak ellen lenne.

 

Bárdos Gyula (MKÖ). Kép: reprofoto (JOJ TV)

 

 Egészségügy

 

Érsek – „Komoly tárca. Nem azon kellene háborúznunk, hogy ki mit csinált és mit nem.” Fő probléma szerinte az orvoshiány, mely megoldást igényel. Elmondta azt is, hogy támogatja a kórházak sztratifikációját.

 

Bárdos – A műsorvezető kiemelte, hogy az MKÖ választási programjának része, hogy megelőzze a kórházak létszámának csökkentését. „Programunkat praktizáló orvosok írták. Felelőse György Kovács, aki Pozsony legnagyobb kórházát igazgatta” – mondta. A sztratifikációval kapcsolatban kiemelte, hogy azt át kell gondolni annak érdekébe, hogy a vidéken élő paciensek orvosi ellátáshoz való joga is biztosítva legyen.

 

„Programunk a hatékonyságról, a kórházak fejlesztéséről és az ambuláns kezelések fejlesztéséről is szól” – tette hozzá.

 

Bárdos a vita során a szereplők közül az egyik legaktívabb fellépést tanúsította.

 

Bárdos Gyula (MKÖ). Kép: reprofoto (JOJ TV)

 

Štefan Harabinra reagálva elmondta, hogy egyetértek annak kijelentésével, hogy elég nem lopni az országban, és lesz pénz mindenre. „Ugyanakkor az Ön szájából hallani mindezt, aki ha kellett, a kommunizmus, ha kellett, Vladimír Mečiar, majd Robert Fico alatt is aktív volt, abszurd. Ön rakta össze azokat az embereket, akiktől ma hangos a sajtó. Kočnert és társait. Ön társfelelőse a jelenlegi rendszernek” – mondta a korábbi igazságügyi miniszter és főbíró szemébe Bárdos.

 

Iskolaügy

 

Érsek – A kisiskolák megmentése a legfontosabb. „Ahol nincs pap és iskola, ott a falu elkezd leépülni” – jegyezte meg, majd a szakiskolák fontosságát hangsúlyozta. Emellett a főiskolák magas számát is csökkentené annak érdekében, hogy ne legyen kétes hírnevű és minőségű főiskola minden 50 ezer feletti nagyságú városban

 

A vegyespárti politikus a vegyes lakosságú magyar iskolákban megváltoztatná a szlovák nyelv oktatását, hogy azt az eddigiekkel ellentétben idegen nyelvként oktassák.

 

Érsek Árpád (Most-Híd.) Kép: reprofoto (JOJ TV)

 

Bárdos Gyula – ennél a résznél magyar kollégáját osztotta ki. Mint elmondta, a Most-Híd a kormány tagjaként nagy hibát követett el, hogy az oktatásügyi tárcát az SNS-nek adta, akik tradicionálisan rosszul vezetik ezt a minisztériumot.

 

„Hiányzik a tartalmi reform, tenni kell az anyanyelv oktatás bővítéséért”

 

– mutatott rá.

 

A kedden elmaradt parlamenti ülésről

 

Érsek Árpád – „nem szerencsés, ami ma történt. Azért nem segítettük az ülés megnyitását, mert nem gondoljuk, hogy szerencsés 11 nappal a választások előtt 600-800 millió eurós hiányt okozni populista ígéretekkel. Senki nem egyeztetett velünk, ezért így döntöttünk” – hangzott el tőle a műsorban.

 

Közlekedésügyi miniszterként nem ért egyet például az SNS javaslatával, mely megszüntetné az autópálya használati díjat, ami éves szinten 70 millió euró kiesést jelent. Holott az autópálya-matrica egy napra eső része alig 0,16 eurócent.

 

 

Bárdos Gyula – Érsekre és a Most-Híd kétszínűségére reagálva azt mondta, hogy most ugyan mutathatja, hogy ellene van a választások előtti utolsó ülésnek, „de épp önöknek köszönhetően tehetett ez a koalíció, amit csak akart.

 

Igazságszolgáltatás

 

Bárdos – „a jogrend az emberekről szól, akik garantálják az abban foglalt elveket. Ha a választások után lecseréljük az embereket, változás lehet. Ne felejtsük, hogy a választások után új főügyészt is választunk.” Rámutatott arra is, hogy az előző főügyész, Dobroslav Trnka milyen kapcsolatot ápolt a maffiával.

 

Pártja javaslataként átlátható, nyilvános meghallgatásokon választaná ki az igazságügyi rendszer kulcsembereit.

 

Érsek – Szintén a fő tisztviselők parlamenti nyilvános szavazáson való kiválasztását szorgalmazta.

 

„Ha a bíróság működni fog, az emberek is hinni,”

 

– zárta.

 

A műsor végén 1-1 percben szólhatott mindenki a választóihoz. Ennek egyik felében mindketten magyarul is szóltak a tévénézőkhöz, és kérték a polgárokat, hogy vegyenek részt a választásokon.

 

Érsek Árpád (Most-Híd). Kép: reprofoto (JOJ TV)

 

Érsek azt hangsúlyozta, hogy a Most-Híd az együttműködés pártja, mely bent lesz a parlamentben. Szeretné, ha február 29-én a választók is értékelnék, amit a párt elért.

 

Bárdos elmondta, hogy azért fogtak össze, hogy a magyar közösség és a velük együtt élők bejussanak a parlamentbe és leváltsák ezt a kormányt.

 

„Mi vagyunk az egyedüli magyarok, akiknek koalíciós potenciálja van. Mi biztosan nem árulunk el senkit. Február 29-én válasszák a biztonságot, mert az önök szavazata nem veszik el. Mi ott leszünk a parlamentben, ott leszünk a kormányban és önökért fogunk dolgozni”

 

– fejtette ki üzenetét Bárdos Gyula.

 

A műsor itt visszanézhető:

 


Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.