Nyitókép forrása: Facebook.com/Zuzana Čaputová

 

Zuzana Čaputová államfő pénteken, Nagymácsédon, a kettős gyilkosság helyszínén emlékezett meg Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová halálának második évfordulójáról.

 

Az esküvőjüket és közös életüket tervező fiatalok egy olyan gyilkos kezétől haltak meg, aki el akarta hallgattatni az igazságot. Ha a gyilkosság megrendelői azt hitték, hogy haláluk majd elrettenti a többi újságírót a társadalmi jelentőségű ügyek feltárásban, elszámították magukat. Amit Ján Kuciaknak nem sikerült befejeznie, a többiek befejezik”

 

fogalmazott az államfő hivatalos facebookoldalára feltöltött bejegyzésében.

 

 hirdetes_300x300  

Ma két éve került sor a Kuciak-gyilkosságra, amely során a fiatal újságírót és menyasszonyát nagymácsédi otthonukban agyonlőtték. A gyilkosság után napvilágra került Kuciak utolsó oknyomozó cikke, amelynek láncreakciót elindítva korrupciós ügyek egész sorának leleplezéséhez vezetett.

 

A gyilkosság után kialakult belpolitikai válság során Robert Ficonak le kellett mondania a miniszterelnöki székről, Robert Kaliňák lemondott a belügyminszter poszról, később pedig Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány is távozni kényszerült, a NAKA több gyanúba keveredetett tagjával együtt. Jogerős elmarasztaló ítélet azonban sem a gyilkosságban sem a Kuciak-gyilkosság óta napvilágra került korrupciós ügyek kapcsán nem történt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.