Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Jövő keddre halasztották a Smer és az SNS által kezdeméynezett rendkívüli ülést, miután a parlament másodszor sem volt határozatképes, mikor a gyorsított eljárásról szóló szavazásra került volna sor.

 

A Smer és az SNS ezen az ülésen akarja elfogadtatni a képviselőkkel a 13. nyugdíj bevezetését, az autópálya matricák eltörlését a 3,5 tonnánál könnyebb gépkocsik számára, és duplára emelni a családi pótlékot, mindezt törvénysértő módon gyorsított eljárásban. Az egész csomag több mint 800 milliós tételt jelentene a költségvetésből, ami jelentősen megdobná a költségvetési hiányt, ezért az ellenzék vehemens tiltakozásba kezdett.

 

Két napig a Miroslav Beblavý körül csoportosuló képviselők bojkottálták az ülést azzal, hogy fizikailag elfoglalták a szószéket. A harmadik napon aztán megkezdődhetett az ülést, most azonban nincs elég képviselő a teremben. A mai két szavazásnál csak 68 volt a jelenlévő képviselők száma.

 hirdetes_810x300  

 

Az ellenzéki SaS, OĽANO, Sme rodina képviselői valamint a frakción kívüli képviselők egy része a szavazásnál nem jelezték jelenlétüket, ahogy a Most-Hít többsége sem, kivéve Eduard Adamčíkot, aki a Smer javára szavazott.

 

A gyorsított eljárás megindítása mellett szavaztak a Smer és az SNS  jelenlévő képviselői, Peter Marček és Martina Šimkovičová frakción kívüli képviselők és az ĽSNS egésze.

 

A parlament a vonatkozó kérdésben jövő kedden folytatja a tárgyalást, de 14:00 után a képviselők az Isztambuli Egyezményről fognak vitázni és szavazni.

 

Az ellenzéki pártok szerint a mai szavazás kétszeres meghiúsulása annak a jele, hogy a kormánykoalíció képmutatásból terjesztette csak be a szociális intézkedéseket, valójában nem akarnak változtatni semmin, csak kampányra használják ki a témákat.

 

A Smernek és az SNS-nek hiányoztak a Ľubomír Galko körül csoportosuló egykori SaS-es képviselők, és a Smer hat képviselője sem volt jelen (Dušan Čaplovič, Martin Glváč, Igor Choma, Jozef Buček, Igor Federič, és Jozef Burian). Az SNS két képviselője szintén hiányzott.

 

A Sme rodina szerint Robert Fico „nem végezte el a házi feladatát”, és saját képviselőit sem tudta a javaslatok mellé állítani.

 

„Csak saját hátsóját mentené”

 

fogalmazott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.