Nyitókép: Marko Erd/SME

 

Az OĽaNO a parlamenti választásig bejelenti, hogy ki lesz a kormányfőjelöltje abban az esetben, ha a kormánykoalíció létrehozása során az ő pártjuk lenne a legerősebb – mindezt az OĽaNO vezére, Igor Matovič mondta a SITA ügynökségnek.

 

„Az emberek hallani akarják a választ erre a kérdésre, ezért így vagy úgy, de választ kell nekik adnom“

 

– jelentette ki Matovič, aki egyelőre kerüli az egyenes válaszadást a kormányfői poszt elvállalásával kapcsolatos kérdésekre.

 

Az eddigi nyilvánosságra hozott felmérések szerint az OĽaNO a legerősebb demokratikus ellenzéki párt. A hagyomány szerint a kormányfőjelöltet mindig az új kormánytöbbség legerősebb politikai szubjektuma javasolja.

 hirdetes_810x300  

 

„Nem árulhatunk zsákbamacskát”

 

Matovič úgy nyilatkozott a SITA-nak, hogy az OĽaNO-nak a kormányfőjelölt kérdésében is konzisztensnek kell lennie úgy, ahogy abban is konzisztensek voltak, hogy az emberekkel előre tudatták, mit szeretnének beletenni a kormányprogramjukba.

 

 „Ezért is kínáltunk fel az embereknek, hogy szavazzanak az internetes kérdőív segítségével 11 kérdésről, és most először döntsenek arról, mit tartalmazzon a kormány programnyilatkozata, hogy ne kelljen zsákbamacskát árulni. Eddig mindig úgy működött, hogy az emberek választottak egy politikai pártot, illetve programot, de azt már nem tudták, hogy mi lesz benne a kormány programnyilatkozatában. Ha konzisztensek akarunk lenni, akkor az embereknek egyértelmű választ kell adnunk a kormányfőjelölttel kapcsolatban is, hogy ne zsákbamacskára szavazzanak“

 

– konstatálta Matovič.

 

Ján Budaj, az OĽaNO képviselője szerint nincs szükség arra, hogy a mozgalom még a választás előtt megmondja, kit jelölne a miniszterelnöki posztba.

 

„Ez a választás nem a kormányfő megválasztásáról szól, hanem a képviselőkéről“

 

– mondta, majd hozzátette: véleménye szerint Matovičnak el kellene fogadni a kormányfői pozíciót.

 

„Meg vagyok róla győződve, hogy amennyiben a politikai felelősség Igor Matovičra hárul, akkor azt el kell vállalnia“

 

– jelentette ki Budaj.

 

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!