Nyitókép: Körkép.sk/KL

 

Nem fogták vissza magukat beszédíráskor az MKÖ vezetői és vezető jelöltjei az MKÖ dunaszerdahelyi kampányzáróján. Bárdos Gyula listavezető a „bizniszek” nélküli magyar képviselet fontosságáról beszélt, Mózes Szabolcs, az MKÖ elnöke a közös magyar lista koalíciós potenciálját hangsúlyozta, míg Menyhárt József nagy magabiztossággal jelentette ki, hogy „ez a lista győzelemre van ítélve”. Simon Zsolt pedig ígéretet tett a választóknak, hogy a Most-Híd értékrendjének örökségét a Magyar Fórum viszi tovább. 

 

A dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban tartott kampányzáró rendezvényt a Magyar Közösségi Összefogás vasárnap délután. A koncertekkel egybekötött eseményen a közös magyar lista mind a 150 jelöltje jelen volt.

 

Mózes Szabolcs, az MKÖ elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy „csak egységben, összefogásban lehet eredményeket elérni”, ezért hozták létre tavaly nyár végén az Összefogás Mozgalmat.

 hirdetes_810x300  

 

„Február 29-én arról fogunk dönteni, hogy lesz-e szlovákiai magyar érdekképviselet a parlamentben és a kormányban. (…) Ennek eléréséhez nekünk nem csak jó programunk áll rendelkezésre, hanem szlovák partnereink is vannak, akikkel végre tudjuk hajtani ezt a programot”

 

fogalmazott. Kiemelte, hogy a választásokon a magyar választók arról is döntenek, hogy a megosztottság, vagy az összefogás útján haladjon-e tovább a felvidéki magyar politikai képviselet. Párhuzamot vont a mečiari idők vadprivatizációja és maffiauralma, valamint az elmúlt négy év korrupciótól hemzsegő és újságíró-gyilkossághoz vezető kormányzása között.

Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke beszédében kiemelte, hogy a három magyar párt közös listáján „kereszténytől a liberálisig” mindenki megtalálhatja magának azt a jelöltet, aki számára szimpatikus. Szerinte a magyar egységet nem a pártok képviselőinek és a politikusoknak kell megteremteniük, hanem a választóknak.

 

„Ha önök egységesen elmennek és szavaznak, és a magyar listára szavaznak, amely elutasította a Fico-féle maffiakormánnyal való együttműködést, akkor mindegy, mit mutatnak a közvélemény-kutatások, sikeresek tudunk lenni”

 

fogalmazott. Hozzátette, hogy a Magyar Fórum és jelöltjei továbbviszik a Most-Híd által képviselt értékrendet.

 

„Arra kérem önöket, hogy szombaton menjenek el választani, és írjunk történelmet és küldjük a maffiakormányt minden koalíciós partnerével a múltba”

 

mondta.

 

 

Menyhárt József, MKP elnöke  beszédében elmondta, hogy az elmúlt harminc évben „mindig a kicsit választottuk, ezért meg is szokták, hogy nekünk a kevés is elég”.

 

„Átrajzolták fejünk felett a megyehatárokat, sarokba szorították az anyanyelvünket, térdre kényszerítették a gazdaságunkat. Már nincs hova hátrálnunk, és már nincs hova átállnunk”

 

fogalmazott.

 

„Mi, akik itt állunk, és korábban politikai ellenfelek voltunk nem ellenségként, hanem a közösségért tenni akaró emberekként fogtuk meg egymás kezét elengedve egymás nyakát”

 

tette hozzá. Ezután elmondta, hogy a magyar közösség már 2006-ban megtapasztalta, hogy ki is Robert Fico és Robert Kaliňák, majd visszaemlékezve a Hedvig-ügy és a dunaszerdahelyi magyarverés eseményeire megjegyezte, hogy azóta sem kértek bocsánatot.

 

„Nekünk igenis jogunk van itt élni – nem túlélni, hanem itt élni – a mindennapjainkat becsületben és bátran”

 

mondta. Kijelentette, hogy az MKÖ be „be fog jutni a parlamentbe, ez biztos”, majd arra kérte a hallgatóságot, hogy „önmagáért menjen el szavazni”.

 

„Ez a lista győzelemre van ítélve, de ez a győzelem mindannyiunk győzelme kell, hogy legyen. Hajrá Felvidék, hajrá Csallóköz, hajrá magyarok!”

 

zárta beszédét Menyhárt.

 

Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Bárdos Gyula, az MKÖ listavezetője elmondta, hogy 2014-ben, egyetlen magyar elnökjelöltként annak ellenére sikerült 5 százalékot elérnie, hogy „egyesek” nem támogatták (utalva arra, hogy a Most-Híd akkor szlovák jelölt mögé sorakozott be).

 

„Hölgyeim és Uraim, a választáson induló 25 lista között csak egyetlen egy teljesen magyar lista van, a 22-es számú, és ezen 150 magyar jelölt található. A többi lista vagy vegyes lista, vagy szlovák lista megspékelve néhány magyar névvel”.

 

fogalmazott, majd hozzátette:

 

„Soha senki nem fogja helyettünk kikaparni a gesztenyét. Soha senki nem fogja képviselni a mi érdekeinket, ha nem vagyunk képesek összefogni, és nem vagyunk képesek a felvidéki magyar közösségnek egy olyan képviseletet biztosítani, amely nem a saját zsebére és bizniszére, hanem a közösségre akar építeni”

 

Hangsúlyozta, eljött az ideje, hogy „ne a saját zsebükre dolgozzanak”, hanem a magyar közösséget képviseljék.

 

„Ezt vállalja ez a magyar lista”

 

Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Úgy folytatta:

 

„Március 1-jén új korszak kezdődik. Ezt a kormány le kell váltani. (…) 100 évvel Trianon után és a megosztottságunk után mikor adunk végre megfelelő választ, fogunk össze, hogy megmaradjunk magyarként a szülőföldünkön? Itt a nagy lehetőség: február 29-én, szombaton, a választások napján”

 

Majd kijelentette, azt szeretné, hogy a magyar lista végre megkapja azt a támogatást, ami Felvidék, Dél-Szlovákia felzárkóztatásához szükséges.

 

„Kormányt váltunk, kiszellőztetünk, és egy olyan magyar képviselet juttatunk be, amely a magyarok érdekeit védi majd. Önökkel együtt sikerülni fog”

 

fogalmazott.

 

Ezen a héten lényegében már a kampányfinisbe értünk, csütörtöktől moratórium van érvényben. A választásokra 29-én, szombaton kerül sor, több mint 4 millió választópolgár járulhat az urnákhoz, köztük több mint 350 ezer magyar választónak is lehetősége van leadni a voksát.

 

Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt
Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt
Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt
Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt
Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt
Fotó: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.