Nyitókép forrása: ta3.com

 

Vasárnap a TA3 hírtelevízióban a listavezetők kerültek szembe egymással a V politike című választási műsorban. Bárdos Gyula (MKÖ) Alojz Hlinával (KDH), Érsek Árpád (Most-Híd) Andrej Kiskával (Za ľudí), mérhette össze retorikai tudását.

 

Már csak pár nap, és itt a moratórium, a vasárnapi vitaműsorokkal a pártok már a kampányfinisbe értek.

 

Egy dologban teljesen egyetértettek

 

 hirdetes_810x300  

Bárdos Gyula az ellenzék múlt heti parlamenti obstrukciója kapcsán elmondta, hogy bár a szószék elfoglalásának módszere megkérdőjelezhető, de a több száz millió eurós szociális intézkedések szerinte választási korrupciónak minősülnek, ezért a rendkívüli ülést pár napig akadályozó ellenzéki képviselőkkel ért egyet.

 

Alojz Hlina hasonló szellemben nyilatkozott. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az ellenzék egységesen tudott fellépni nyilatkozatok terén a kérdésben. Kijelentette, hogy a rendkívüli ülés és a 800 millió eurós intézkedések lényegében egy csapda, amely az ellenzék megosztására irányult.

 

Bárdos cáfolta Érsek Árpád azon kijelentéseit, miszerint az MKP szándékosan vitte zátonyra a Most-Híddal folytatott nyári tárgyalásokat. Bárdos emlékeztetett, hogy miközben a vegyespárt vezető politikusai azt állítják, hogy meg akartak állapodni, sem Bugár, sem Érsek nem vett részt az ominózus egyeztetéseken, így szándékuk akkor erősen megkérdőjelezhető volt.

 

Alojz Hlina: Vigyázzunk Orbán Viktorral, a határok érdeklik őt

 

Magyar-kártya helyett Orbán-kártya

 

Azért Alojz Hlinából is kitört egy ponton a szlovák nacionalista, és kijelentette, hogy szerinte Trianon századik évfordulója alkalmából megjelennek majd olyan szándékok, amelyek feszültséget akarnak szítani.

 

„Én tényleg békén hagynám ezt a dolgot. Szlovákia a Vág forrásától a Vág dunai torkolatáig tart. (…) Van egy problémás elem, Orbán Viktor, akiről már Európa is tud, nem csak a szlovákok”

 

mondta, majd gyorsan visszahúzta a gyeplőt azzal, hogy hozzátette, talán téved, nem lesz semmilyen provokáció, és feleslegesen említette meg a témát.

 

Danko: Bugár soha nem akart autonómiát, ezért lehetett vele kormányozni

Bárdos erre reagálva figyelmeztette Hlinát, hogy ha valamilyen provokációról tudomása van, mondja meg nyíltan, ne egy politikai vitaműsorban keltse azt a benyomást, hogy „valami készül” Trianon évfordulója kapcsán, „mert ez a magyar-kártya kijátszása”.

 

Erre Hlina kijelentette, hogy Orbán Viktornak nem szabadna olyan „elemeket” alkalmaznia a „Trianon ünnepeken”, amelyek „nem csak a szlovákoknak, románoknak, horvátoknak okoz majd gondot, hanem Európának is”.

 

Bárdos azzal zárta le a vitát, hogy Magyarországnak nincs mit ünnepelnie Trianonon.

 

A kettős állampolgárság kérdése kapcsán Hlina kijelentette, hogy nyugat-európai példát keresne ennek megoldására, és bár vannak fenntartásai és félelmei a témával kapcsolatban, hajlandó tárgyalni a kérdésről, mert megérti, „ha valakinek ez a szíve kívánsága” – mármint a magyar állampolgárság.

 

Bárdos hangsúlyozta, hogy a jelenlegi állampolgársági törvény ellentmond az alkotmánynak.

 

Győzelmet és bizniszek nélküli magyar képviseletet ígért az MKÖ dunaszerdahelyi kampányzáróján

 

Érsek Bugár telekbiznisze miatt magyarázkodhatott

 

Érsek Árpád közlekedési miniszter és a Most-Híd listavezetője  Andrej Kiska, exállamfővel, a Za ľudí elnökével és listavezetőjével került szembe. Kemény vita nem alakult ki köztük, ám mindkettejüknek kemény kérdésekre is válaszolniuk kellett.

 

Andrej Kiska a róla szól videófelvételek és a KTAG-ügy kapcsán elmondta, hogy kőkemény lejárató kampány folyik ellene. Úgy véli, hogy a Smer fél tőle, mert „a Za ľudí biztosíthatja majd, hogy az új kormány stabil maradhasson”. Elismételte, hogy Robert Fico bosszújáról van szó, mert még elnökként nem akarta őt kinevezni az Alkotmánybíróság elnökének. Kiemelte, hogy a nagyszalóki telkek kapcsán a bíróság ugyanúgy károsultnak tekintette őt, mint azt a fogorvost, akinek telkét megvette.

 

Érsek Bugár Béla úszori telekbiznisze miatt magyarázkodhatott élő adásban. Bugár az R7-es nyomvonalán vásárolt telkeket, majd húszszoros haszonnal eladta őket az államnak. Érsek azzal védekezett, hogy egy autópálya építéssel összefüggő telekfelvásárlásnál minden tulajdonos ugyanannyi pénzt kap az államtól, és több mint hétezer személynek fizetett az állam az R7-es nyomvonalán.

 

Érsek szerint Bugár azért nem tudhatta, merre megy majd az R7-es, mert három nyomvonal-alternatíva volt terítéken. (További részleteket Bugár telekbizniszével kapcsolatban korábbi cikkünkben olvashat).

 

Újabb fejlemények Bugár telekbizniszével kapcsolatban: nem csak ő járt jól

 

A Kuciak-gyilkosság kapcsán Kiska elmondta, hogy a Smer kormányzása tette lehetővé, hogy az olyan „gengszterek, mint Kočner, befolyást gyakoroljanak bírókra, a főügyészre”, és mindez azt a benyomást keltette bennük, hogy érinthetetlenek. Kiemelte, hogy ugyanilyen logikát alkalmaz a Smer is: nyerd meg a választást, és azt tehetsz, amit akarsz.

 

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy a felelősségre vonás mellett nem illetné-e dicséret a kormányt, hogy bíróság elé került Marián Kočner a Kuciak-gyilkosság megrendeléséért, Kiska elmondta, hogy a láncban még sok szereplő van: Bödör, Gašpar, Kaliňák, Fico, Počiatek, Trnka, akik továbbra is szabadlábon vannak, és nem vonták őket felelősségre.

 

„Még mindig túl sok gyógyulatlan seb van az országon, amelyeket meg kell oldani. A politikai felelősség a Smeré”

 

mondta.

 

Kiska kitérő választ arra a kérdésre, hogy hajlandó lenne-e együttműködni a Most-Híddal. Kétszer is elismételte: meg kell várni, hogyan döntenek a választók.

 

Érsek újra elmondta, hogy Igor Matovičcsal nem hajlandók együttműködni, de ez nem jelenti az OĽANO kizárását a potenciális partnerek köréből.

 

Kiska tette fel a legérdekesebb kérdést Érseknek: a Most-Híd koalícióra lépett a Smerrel annak ellenére, hogy a Smer felelőssége volt a Hedvig-ügy, rengeteg botránya volt Kaliňáknak is. Ha újra választhatna a Most-Híd, ugyanígy döntene?

 

Érsek válasza önmagáért beszél, kijelentette ugyanis, hogy a koalícióra lépés pillanatában még nem történt meg a Kuciak-gyilkosság (vagyis a Hedvig-ügy, a dunaszerdahelyi magyarverés nem is szerepelt a Most-Híd mérlegén – a szerk. megj.). Elkövetett egy hibát is: az elmúlt hetekben a vegyespárt egyfolytában azzal érvelt, hogy 2016-ban is egy Smer-SNS-ĽSNS koalíció létrejöttét akarták megakadályozni. Érsek most elszólta magát. Fenti válaszához hozzátette:

 

„Akkor 72:78 arányban oszlottak meg az erőviszonyok, egyetlen másik párt sem tudott volna kormányt alakítani, mi pedig nem akartunk előrehozott választásokba menni”

 

Bárdos a JOJ TV-ben: Önök kétszínűek. Érsek: nem tudom, mi az a korrupció (Szavazz)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.