Nyitókép: Körkép.sk

 

Hogy mi a titka Szlovákia reménybeli, következő miniszterelnökének, már megírtuk. De hogy működik mindez a gyakorlatban a legnehezebb területen, a választók körében? Tényleg ennyire népszerű Igor Matovič, mint ahogy azt a felmérések, és a közösségi média hirtelen mutatják?

 

Matovič titka

 

Úgy döntöttünk, saját szemünkkel győződünk meg minderről saját közegében a Szenci járásban, az egykor magyar többségű kis faluban, a ma már szlovák vezetésű Nagyborsán.

 hirdetes_810x300  

 

Teltház a potenciális győztesnek

 

Az elmúlt napokban volt alkalmunk külön is találkozni Szlovákia jelenleg talán (az államfő után) legmenőbb politikusával. Az „államférfivá” érett Igor Matovič már akkor, a ma már ismert első felmérés előestéjén mutatta, hogy valami nagyon nagy dolog készül. Ugyanez sugárzott belőle a csordultig megtelt helyszínen is, ahová a szervezők által előzetesen várt néhány tucat érdeklődő helyett több, mint százan érkeztek. Többen nagyon be sem fértek volna. Egyesek több mint 110 kilométert autóztak Trencsénből azért, hogy feltehessék kérdéseiket.

 

 

De kezdjük az elején. Február 19-én, szerdán pontosan érkezünk a helyi golfpálya éttermébe. Útközben az OĽaNO sorszámával és jelöltjeinek üzeneteivel felmatricázott gépkocsikból jókedvű, reménybeli miniszterek, képviselők szállnak ki.

 

A hangulat a máshol is megszokott, várakozásokkal teli. Ami mégis kicsit más, hogy nyoma sincs merevségnek, formalitásnak. A magyarlakta területeken elengedhetetlen, választócsalogató kulturális programnak, sztárvendégeknek, egyfelvonásos előadásnak itt híre-hamva sincs. Pörgősebb is az egész.

 

Merevség helyett lazaság

 

Csak a pogácsák az asztalon, és a szabad fogyasztás a bárban jelzi, hogy kampányrendezvényen vagyunk. Egyébként lehetnénk akár egy nagyobb születésnapi partin is. A falubeliek köszöntik egymást a teremben, az egyik sarokban 2-3 éves kisgyerekek játszanak, anyukájuk rövidesen szívószálas üvegben almalevet ad nekik. A cseh köztelevízió kamerái, akik dokumentumot jöttek forgatni a választások egyik esélyeséről, már szintén felálltak.

 

 

Az oldott hangulatért a műsorvezető és egyben a rendezvényt élőben a Facebookon közvetítő, a lista befutó helyén szereplő Jozef Pročko a felelős.

 

„Integess a kamerába, a nap végére 80 ezren láthatnak“

 

– biztat mindenkit.

 

A bemutatkozások megkezdésekor nagyon fel sem tűnik, hogy Matovič még meg sem érkezett. A jelöltek közül is sokan eljöttek, lehetnek vagy tizenöten a 150 fős listáról. Köztük a Gorilla-ügy korábbi főnyomozója, Lukáš Kyselica, vagy Jaro Naď reménybeli védelmi miniszter és sokan mások. Röviden, tömören beszélnek, az egyik kerekesszékes jelölt is a világ legtermészetesebb módján szerepel.

 

Semmi izgalom, felesleges póz. Bár nagyon laza a légkör, mégis mindenki figyel, tapsol, vagy éppen kérdésére készül. Miután a listán szereplő sikeres teniszező, tévésztár, ismert újságíró és a többiek sorra kerülnek, megérkezik a pártelnök is.

 

A Gorilla-ügy korábbi főnyomozója, Lukáš Kyselica. Kép: Körkép.sk

 

Matovič nemes egyszerűséggel végigmegy a termen, egy-két személynél meg is áll, kezet fog mindenkivel. Majd köszönti az egybegyűlteket, és a világ legtermészetesebb módján leül oldalt az egyik virágcserépre és pogácsázni kezd. Vár a sorára.

 

Nagy a várakozás

 

Láthatóan lendületben van. Amikor szót kap, elmondja, hogy épp két országos sajtóbeszélgetésről (Nový Čas és Trend) érkezik, ahonnan alig akarták elengedni. Számára is szokatlan a sok kézfogás, közös szelfi. Nagyborsára azért jött a sűrű program ellenére, mert a listamásodik Jaro Naď is a faluban lakik, és az OĽaNO adja a polgármestert.

 

A  felhozatal valóban erős. Az első tizenötből többen eljöttek. Ami jó, hogy felesleges kultúrprogram sem teszi formálisabbá a rendezvényt a szükségesnél, elvégre mindenki azért jött, hogy kérdezzen, nem pedig színházba.

 

 

És kérdeznek is. A korrupcióról, az egészségügyről, az új főügyész-választásról, akinek személyét bár többen szeretnék, de Matovič még korainak tart megnevezni. De érdeklődnek afelől is, hogy ki lenne a párt miniszterelnök-jelöltje, ha megnyerik a választást. Matovič uralja a beszélgetést, a jelenlévők szinte celebként kezelik.

 

Ez már egy más Matovič

 

Mégis más már ez az Igor, mint akit eddig megismerhettünk. Mintha politikusként beérett, felnőtt volna. Felelősségről beszél, megtisztulásról, a 11 pontos választási programjukat említi, miközben ügyesen kapcsolja be a beszélgetésbe a lista húzóneveit. Így Kyselica elmondhatja, hogyan védte meg Dobroslav Trnka akkori főügyész elől a Gorilla eredeti hanganyagát, vagy hogyan mentett szívmasszázzsal életet az OĽaNO egyik jelölt főorvosa, aki tettéért megkapta a legmagasabb cseh állami kitüntetést.

 

A kérdésre, hogy vállalná-e a miniszterelnöki szerepet, Igor Matovič helyett Jaro Naď válaszol. Elmondja, hogy ha a párt felkérést kap a kormányalakításra, az bizonyára azért lesz, mert jó eredményt értek el. Ami Igor Matovič vezetése nélkül lehetetlen lenne. Így a válasz egyértelműen igen, hiszen bizalmat és  felkérést a választóktól kapnak hozzá.

 

 

A beszélgetés másfél órája tart, de még senki nem indult haza, épp ellenkezőleg, újak is érkeznek. Majd Matovič elnézést kér és kimenti Kyselicát, az egykori elitnyomozónak ugyanis az esti televíziós vitába kell mennie. Saját maga kíséri ki Kyselicát.

 

A magyarok is eljöttek

 

Velük együtt távozunk mi is. Kint még halljuk, ahogy Matovič instrukciókkal, tanácsokkal látja el őt a tévés szerepléshez. Más pártoknál ritkán látható bajtársiasság, ami azt jelzi, hogy ez az OĽaNO nagyon össze van rakva, fejben ott vannak, nem szálltak el maguktól és igyekeznek megnyerni a választást.

 

 

Útban a kocsihoz fejben már e beszámolót írjuk, amikor a mellettünk parkoló két autóba is beszáll egy-egy négyfős társaság. Meglepetésre mindnyájan magyarok. A tényleg finom töpörtyűs pogácsáról és a jól sikerült rendezvényről beszélnek. Fogadkoznak, hogy elmennek választani.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.