Nyitókép forrása: facebook.com/reprofotó

 

Terjed a féligazságokra épülő demagógia az ellenzéki pártok körében. Vasárnap Alojz Hlina KDH-s pártelnök a Bárdos Gyulával (MKÖ) közös televíziós vitában húzta elő az Orbán-kártyát, hétfőn Miroslav Beblavý tette ugyanezt, természetesen liberális köntösben. A húzással újabb szög került a PS-SPOLU magyar platformjának koporsójába.

 

A történetet ott érdemes kezdeni, hogy tavaly novemberben a PS-SPOLU (a Progresszív Szlovákia és Együtt pártkoalíciója) magyar jelöltjeinek zászlóbontó, komáromi rendezvényén vendégfelszólalóként megjelent a magyarországi Momentum EP-képviselője, Donáth Anna is. A magyar ellenzéki párt egyik vezető politikusa azt találta mondani beszédében, hogy

 

„lehetünk úgy felvidéki magyarok, hogy közben büszke szlovákok vagyunk”.

 

 hirdetes_810x300  

A hatalmas botrányt kavaró kijelentés azonnal le is rombolta a PS-SPOLU magyar jelöltjeinek épp csak bimbózó hitelét a Felvidéken. Sokat nem segített rajtuk az sem, hogy a PS-szel és a SPOLU-val Emmanuel Macron francia elnök pártján keresztül rokonságban álló Momentum elnöke, Fekete-Győr András  tetézte a bajt, amikor kijelentette, hogy Szlovákiában és Romániában sincs esélye a magyar érdekképviseletnek megnyerni a választásokat (Romániában akkor elnökválasztásra készültek), ezért kampányolnak a szlovák pártok mellett.

 

A Momentum és Fekete-Győr ismét bizonyította, hogy nemzetpolitikai analfabéták

 

Bizonytalan bejutás

 

Az illúziók akkor szálltak el végleg, amikor a PS-SPOLU választási listájának véglegesítésénél a párt lényegében lepontozta magyar jelöltjeit, és egyetlen személyt, a vegyesházasságból származó, korábbi most-hidas Martin Dubécit rakott befutó helyre – aki egyébként a magyar platform nélkül is magas pozícióra számíthatott, lévén nem is sorolták a párt magyarjaihoz. Az első magyar nemzetiségű jelölt a lista 32. helyén szereplő Forró Tibor.

 

A PS-SPOLU-t néhány hónappal ezelőtt még az ellenzék vezető pártjaként emlegették, sőt, felmerült annak lehetősége is, hogy ők adják majd a következő miniszterelnököt. Aztán elkezdődött a kampány, és a balliberális koalíció csak nem hozta a várt számokat. A moratórium előtti utolsó felmérések alapján veszélyesen közel kerültek a pártkoalíciókra vonatkozó parlamenti küszöbhöz (7 százalék). Jelenleg csak a negyedik-ötödik legerősebb politikai erők a palettán.

 

Orbán Viktor és Magyarország kormánya állandó téma a szlovákiai választási kampányban. Hol elrettentő, hol követendő példaként emlegették. A Smer és az SNS irigykedve beszélt a magyarországi politikai viszonyokról, Bugár Béla összeesküvéseket gyártott annak igazolására, hogy nem az elmúlt négy év kormányzása, hanem Orbán Viktor lesz a felelős igencsak valószínűsíthető vereségükért. Az ellenzéki pártok rosszallóan nyilatkoztak a „túlzottan nagy hatalommal bíró” magyar miniszterelnökről. Egyetlen közös pont van csupán: kijelentéseikben kizárólag a fősodratú sajtóban megjelent Magyarország-kép köszön vissza, ami messze nem a valóságot tükrözi.

 

Lepontozta magyar jelöltjeit a liberális PS/Spolu

 

Beblavý Harabinnal emlegeti egy lapon Orbán Viktort

 

Így jutunk el a választási kampány finiséhez, amikor Miroslav Beblavý, a SPOLU (Együtt) elnöke fizetett kampányvideóban ostorozza Orbán Viktort. Hogy miért? Mert a magyar miniszterelnök levelet küldött neki, amelyben Beblavý szerint elfogadhatatlan megállapítások szerepelnek. A szlovák liberális politikus egészen pontosan a következőket mondja:

 

„Orbán Viktor szerint a legnagyobb veszélyt az olyan dolgok jelentik Európára és az Európai Néppártra nézve, mint a gender-ideológia, a liberalizmus, a rossz média, amelyek migránsokról szóló történeteket nyomnak a köztudatba. (…) Úgy érzem, ilyen hangvételű levelet Andrej Dankotól, Štefan Harabintól és Robert Ficotól is kaphattam volna”

 

–  majd hozzátette, hogy a levél ékes bizonyítéka annak, hogy a szlovákiai választások tétje az „európai értékeket védelmező és a gyűlöletet terjesztő” politikusok közti konfliktus.

 

„A félelemmel akarják leplezni azt, hogy képtelenek olyan országot építeni, amelyben boldogulhatnak az emberek”

 

mondja Beblavý a kamerába nézve, majd felszólította a választókat, hogy február 29-én válasszák az európai értékeket. Kiemelte, hogy ők (a SPOLU) nem levelet várnak Orbán Viktortól, hanem olyan országot építenek, amelyet nem hagynak el az emberek, hogy Európa más országaiba költözzenek.

 

 

Beblavý csúsztatásai

 

Beblavý narratívája több sebből vérzik. Elmulasztotta ugyanis megemlíteni, hogy a levél, amit kapott, a SPOLU elnökének érkezett, amely az Európai Néppárt tagja (EPP). Az EPP-ben pedig jelenleg értékrend válság van, erről megy a vehemens diskurzus.

 

Orbán Viktor nemrég három oldalas memorandumot írt, amelyben felvázolta az EPP-t érintő legfőbb problémákat, majd megoldási javaslatokat vetett fel. Ezt levélben minden olyan párt elnökének megküldte, amely tagja a Néppártnak. A levélben nem arról értekezett, hogy a genderideológia veszélyt jelent, hanem szembe állította az EPP régi értékítéletét (hagyományos családmodell támogatása) a jelenlegivel (genderelmélet népszerűsítése).

 

Beblavý és Tusk a kampány finisében Pozsonyban. Kép: Miroslav Beblavý Fb-oldala

 

Beblavý videója azért is mesterkélt, mert nem hangzik el benne, hogy milyen körülmények között kapta a levelet, így a tájékozatlanabb szlovák választó azt hiheti, hogy Orbán Viktor valóban be akar avatkozni a szlovákiai választások menetébe – ahogy azt Bugár hónapok óta szajkózza minden egyes politikai fórumon.

 

Harmadrészt pedig, a SPOLU elnöke ezzel a lépéssel egyértelművé tette, hogy aki a PS-SPOLU-ra szavaz, az az anyaországgal szemben szavaz. És mindezt egy olyan előítélet miatt, amely nem a valóságot tükrözi.

 

És még egy fontos dolog a kivándorló, „országukat elhagyó” szlovák állampolgárok kapcsán: éppenséggel a nyugat-európai torz liberalizmus-felfogás, valamint a hagyományos családmodell szándékos megbontása táplálja az agyelszívást Közép-Kelet-Európából. Ráadásul, a PS-SPOLU programja csak azért tartalmazza a kettős állampolgárság eltörlését, hogy megkönnyítse a nyugaton életvitelszerűen élő szlovákok életét és a most hazájukból elvágyók külföldi munkavállalását.

 

A választási kampány során természetesen nem szokatlan, hogy szélsőséges eszközökhöz folyamodnak a jelöltek. Nem annyira meglepő a dolog a PS-SPOLU esetében sem, mivel a párt parlamenti bejutása közel sem annyira biztos, mint korábban hitték. Az Orbán-kártya előhúzás csak egyike az utolsó próbálkozásoknak a kampánycsend beköszönte előtt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 17 olvasónak tetszik ez a cikk.