Belföld

Ezzel “etettek” bennünket a kampányban – Íme a Körkép.sk-tarisznya tartalma

Néhány hétnyi megfeszített kampányjárás után lassan alig találunk helyet a "körútjainkon összegyűjtött" szuveníreknek

Nyitókép: Körkép.sk/KPA

 

Néhány hétnyi megfeszített kampányjárás után lassan alig találunk helyet a “körútjainkon összegyűjtött” szuveníreknek. Így még mielőtt szinte minden a kukában végezné, lássuk, mi mindenre költöttek az egyes pártok, akik igyekeznek magyar választókat (is) karikázásra bírni február 29-én!

 

Olvasóink az elmúlt hetekben nem egyszer találkoztak a Körkép helyszíni tudósításaival. Míg beszámolóinkban igyekeztünk az elhangzottakra rávilágítani, addig most, hogy már a kampányzárók időszakát éljük, a szavakon és ígéreteken túl megmutatjuk azt is, mi mindennel próbáltak még bennünket rábírni, hogy adjuk karikánkat az egyik vagy másik jelöltre!

 

Hirdetés(x)

Tollak névvel, logóval

 

Az első és egyben klasszikus reklámelem a toll volt. Biztosan vannak olyanok, akik már csak hobbiból is igyekeznek ezekből minél többet begyűjteni, hogy aztán még négy évvel később is ezek kerüljenek elő a konyhafiókból, mikor keresztrejtvényt kell fejteni.

 

Megjegyezzük, hogy idén kevésbé fantáziadús tollakkal találkoztunk. Ezekből inkább a minimalista dizájnt választották a pártok – a Most-Híd és a Za ľudí kivételével a fehér alapszín dominált.

 

Körkép.sk

 

Nem számít, hogy mi van rajta, a biciklin úgyse’ látják!

 

A vegyespárt láthatóan kihasználta, hogy az elmúlt négy évet kormánypozícióban töltötte, már ami a kampánytechnikákat illeti. A választóváró asztal általában roskadozott az “eredményeket” hirdető szórólapoktól, füzetektől, az egyes egyéni jelöltek ígéreteitől. Ehhez jött hozzá a már megszokott narancssárga fényvisszaverőcsík. Több választópolgár meg is jegyezte: Rajta van, hogy Most-Híd? Nem számít! A sötétben a biciklin azt úgyse’ látni!

 

Bugár Béláék próbáltak az idősek kedvére is tenni, bár elsőre nem volt egyértelmű, hogy mi is akar lenni a kicsi fehér skatulya – a szervezőhölgyek gyorsan rávilágítottak, hogy gyógyszertartóról van szó. Talán azért, nehogy elguruljon… Idén is megjelent a megszokott hűtőmágnessel ellátott jegyzettömb is, valamint tollak legalább két stílusban – pártlogóval és jelöltnévvel.

 

Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

Minimalista felhozatal, nyalóka a várakozás idejére

 

Bár külön cikket nem szenteltünk neki korábban, azért ellátogattunk Andrej Kiska exállamfő és pártja, a Za ľudí komáromi “választási showjára” is. Nos, a rendezvény valóban “választási” volt, de kicsit sem “show”. Kiskáékat mintegy harminc fős, jobbára a nyugdíjaskorúakból álló választói csoport fogadta a Tiszti Pavilonban. Magyar szót is csak akkor hallottunk, mikor a korábbi államfő a “Jó estét!” után még megpróbálkozott néhány, “čipoš paprika” és “maďar gulaš” stílusú poénkodással, mondván, hogy ennél többet ne is várjanak tőle, mert nem tud.

 

A megjelenteket látva eleve nem is talált volna felvevőpiacra, így ami show-nak indult, egy szépen megkoreografált egyszerű kampányfórumban merült ki.

 

Kiskáék a választókat kiemelt jelöltjeik szórólapjaival, tollakkal és sárga zacskóba csomagolt pártfeliratos nyalókával várták, melyet haza lehetett vinni az unokáknak…

 

Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

Inkább a szakma, mint a szemfényvesztés

 

Az SaS fórumnak induló szűkkörű beszélgetésén egyértelműen az volt a jelölt célja, hogy magát és az őt indító párt programját propagálja. Nyilván Richard Sulík és a lista befutó helyein szereplő jelöltek kampányrendezvényein több teret kaptak a csecsebecsék is, ebből azonban a Csallóközben vajmi keveset láthattunk.

 

Remek marketingesek az OĽaNO-nál

 

Az OĽaNO magyar jelöltjeinek fórumán azon túl, hogy meglepődve tapasztaltuk, fogyasztásunkat a házigazda állja, az igényesen kivitelezett szórólapok mellé kezünkbe nyomták a kampány egyik kivételes marketingfogását, a Matovičaj-t.

 

Elsőre humoros, második ránézésre tele van üzenettel (pl.: extra erős, igazsággal teli korty, használja fel 2020. február 29-ig), kibontva pedig az illatán túl megtaláljuk azt a 11 okot, ami miatt elvileg az Egyszerű Emberekre kellene szavazni… Az első mosoly után, lássuk be, ez tényleg zseniális!

 

Kibontás előtt… Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

… és után, Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

Ahány jelölt, annyi ötlet az MKÖ-nél

 

Portálunk legtöbbször a Magyar Közösségi Összefogás kampányrendezvényein fordult meg. Ennek egyik oka, hogy ők egyértelműen a magyar szavazókat szólították meg, másrészt pedig ahány rendezvény, annyi forgatókönyv. Kampánytúránk során találkoztunk az “ez nem is MKÖ-kampány, de azért mégis” stílusú beszélgetésektől kezdve a nagyszabású eszem-iszom, dínom-dánomig mindennel. Ezen rendezvények körítése attól függött, hogy kik prezentálták magukat és elképzelésüket, valamint hogy a 150-es lista mely részén helyezkednek el.

 

Így esett, hogy tollaktól kezdve, lufikon át zsebnaptárig mindenféle a tarisznyánkban kötött ki. Nézzük csak!

 

Míg a korábbi választásokon előfordult piros vagy zöld alapon fehér MKP-logó, idén a fehér alapon halványzöld dominált. Az egyik oldalon szlogennel, a másikon pedig az MKÖ logójával, Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

Őry Péter, az MKP OT-elnöke kihasználta a DAC-szurkolók körében már elterjedt piros-fehér-zöld gumikarkötő ötletét – épp csak nevesítette, Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

Nagy József biciklis kampánya sem maradhatott ki. Kemény, bankkártya stílusú műanyag kártyákon propagálta magát. Ehhez jött hozzá – egyebek mellett – a lóhere alakú autós illatosító, Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

MKP-s jelöltek, Magyar Fórumos jelöltek kombinálva zsebnaptárral, Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

Papír poháron az MKP jelöltje, Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

 

Látva ezt a széles felhozatalt, néha nehéz volt eldöntenünk, hogy mivel is akarnak bennünket meggyőzni – a szavakkal, vagy inkább a papírtáskákba összecsomagolt szuvenírekkel, de hűen portálunk filozófiájához, mindig és mindenhol a szavak súlyát és komolyságát mérlegeltük. A többi csak körítés…

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 14 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket